Lounais-Häme Lounais-Häme

Karavaanarius periytyy sukupolvelta toiselle – Asuntovaunussa voi viettää myös mökkielämää

Leirintäalueet täyttyvät kesäisin asuntoautoista ja - vaunuista. Monelle karavaanarille menopeli on kesämökin korvaaja.
Tammelalaisilla Mika ja Tarja Paavilaisella on kausipaikka leirintäalue Venesillalla jo toista kesää. Asuntovaunu on pariskunnalle kuin kesämökki. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tammelalaisilla Mika ja Tarja Paavilaisella on kausipaikka leirintäalue Venesillalla jo toista kesää. Asuntovaunu on pariskunnalle kuin kesämökki. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelaiset Mika ja Tarja Paavilainen istuskelevat asuntovaununsa telttakatoksen alla. Kissa maukuu vaunun takana. Tunnelma on verkkainen ja leppoisa. Pariskunnalla on jo toista kesää vaunun kausipaikka leirintäalue Venesillalla Tammelassa. He viettävät Pyhäjärven rannalla melkein koko kesäkauden. Asuntovaunu on heidän kesämökkinsä.

– Tutustuimme leirintäalueeseen viime kesänä. Nähtyämme upean järvimaiseman, kausipaikan hankkimista ei tarvinnut miettiä sen pidempään, Tarja Paavilainen kertoo.

Leirintäalueen sijainti omalla kotipaikkakunnalla ei ole haitannut karavaanaripariskuntaa. Päinvastoin, kausipaikan ja kodin läheisestä sijainnista on ollut hyötyä kesäarjen pyörittämisessä.

– Täältä on mukava lähteä kotiin pesemään pyykkiä. Myös töihin lähtö onnistuu mutkattomasti, Mika Paavilainen naurahtaa.

Asuntovaunuilu on ollut pariskunnan yhteinen harrastus kolmen vuoden ajan. Karavaanarielämä kiehtoo heitä, sillä toinen oma koti on aina mukana. Se tarjoaa mahdollisuuden mennä juuri sinne, mihin itse haluaa.

– Tänä kesänä vaunu ei toisin ole liikkunut kertaakaan kausipaikalta. Edellisinä vuosina kiertelimme Suomea enemmän, pariskunta kertoo.

 

Muutamien metrien päässä Paavilaisten asuntovaunusta kesäpäivää viettävät vaununsa pihalla turkulaiset Sami Huotari ja Tanja Salmi. He ovat päätyneet Venesillalle Porin ja Hauhon kautta. Huotari ja Salmi eivät suunnittele reittejään etukäteen. Sattuma määrää, minne tie johtaa.

– Karavaanarius tuo mukavaa vaihtelua elämään. Parasta kuitenkin on, että pääsee hetkeksi pois kaupungista, keskelle luontoa, Huotari perustelee.

Huotari on perinyt karavaanariharrastuksen omilta vanhemmiltaan. Haave oman kulkupelin hankinnasta oli ehtinyt kyteä mielessä jo jonkin aikaa, kunnes kolme vuotta sitten hän päätti toteuttaa sen.

– Ihan koko kesää emme ole tien päällä. Välillä täytyy palata pyörittämään arkea Turkuun, karavaanarit naurahtavat.

Turkulaiselle Sami Huotarille karavaanarius on periytynyt hänen omilta vanhemmiltaan. Karavaanariharrastusta hänellä on takanaan kolme vuotta
toimittaja: Lotta Saarenmaa *** Local Caption *** Turkulaiselle Sami Huotarille karavaanarius on periytynyt hänen omilta vanhemmiltaan. Karavaanariharrastusta hänellä on takanaan kolme vuotta.

SF-Caravan Forssan Seutu ry:n puheenjohtajan Reino Talvitien mukaan karavaanaritoiminnan harrastajien määrä on ollut viime vuosina hyvällä tasolla. Paikallisyhdistyksen jäsenmäärä on pysynyt vuodesta toiseen noin 540 karavaanarissa. Talvitien mukaan syy vakaaseen suosioon johtuu siitä, että harrastus siirtyy sukupolvelta toiselle.

– Karavaanarius on monella perintötekijöissä. Leirintäalueilla törmää paljon sellaisiin nuoriin, jotka lähtevät vanhempiensa vaunulla kokeilemaan omaa pärjäämistään harrastuksen parissa. Oman vaunun hankinta tehdään usein hieman vanhemmalla iällä, puheenjohtaja kertoo.

Tällä hetkellä karavaanarien keski-ikä on noin 60 vuotta. Iän karttuessa karavaanariharrastus jatkuu useimmiten leirintäalueiden kausipaikoilla, jotka mahdollistavat vaunuarjen ilman jatkuvaa liikkeelläoloa. Puheenjohtajan mukana nuoremmat karavaarit taas vuokraavat kausipaikan kesämökin korvikkeeksi. Moni karavaanari vie vaununsa vuodesta toiseen samalle ja siirtää sen vain syksyisin talvisäilöön.

– Kesämökillä on paljon erilaisia askareita, kausipaikoilla on vain velvollisuus pitää ympäristö siistinä. Monille karavaanarius on elämäntapa, josta ei luovuta helpolla. Kausipaikat mahdollistavat iäkkäämpien karavaanareiden harrastuksen jatkumisen. Vanhimmat heistä ovat lähes 90-vuotiaita, Talvitie päättää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic