Lounais-Häme Forssan seutu

Karhu on harvinainen vieras Forssan seudulla – “Elinolot olisivat kyllä ihanteelliset”

Kuva: Teijo Määttänen
Kuva: Teijo Määttänen

Karhu on erittäin harvinainen vieras koko Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueella.

Luonnonvarakeskuksen mukaan karhuja saattaa liikkua alueella tällä hetkellä 8–15 yksilöä, mutta niistäkin suurin osa viihtyy Lahden seudulla. Luonnonvarakeskuksen kanta-arviot perustuvat metsästäjien havaintoihin.

– Päijät-Häme ja Kanta-Häme ovat lähinnä muualla asuvien karhujen vierailuseutua. Karhu liikkuu suurella alueella, ja Keski-Suomen karhut poikkeilevat Lahden tietämillä. Niistä harva tulee Forssan seudulle asti, sanoo Forssan-Tammelan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Sankala.

Hän kuitenkin jatkaa, että Forssan seudun metsissä asustaa todennäköisesti ainakin yksi nalle. Sillä on kuitenkin niin paljon tilaa piileskellä ihmisiltä, ettei sitä ole havaittu.

– Tällä seudulla on ihanteelliset oltavat karhuille. Ravintoa ja suojaa riittää. On siis vaikea uskoa, ettei yksikään karhu olisi asettautunut tänne, Sankala sanoo.

Ilvekset huolehtivat peurakannasta

Potentiaalisista olosuhteista huolimatta näyttää siltä, että eteläisessä Hämeessä on yksi Suomen pienimmistä karhukannoista. Vähemmän karhuja havaitaan vain Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Eniten karhuja havaitaan Pohjois-Karjalassa, jossa niitä arvioidaan olevan yli 450 yksilöä.

– On vaikea sanoa, miksi karhut eivät hakeudu Forssan seudulle, Sankala sanoo.

Hänen mukaansa karhujen poissaolo ei kuitenkaan aiheuta haittaa luonnolle. Suuresta peura- ja kauriskannasta huolehtivat ilvekset, joita seudulla riittää tunnetusti runsaasti.

Ilves on siinä mielessä tervetullut vieras, että se katoaa metsikköön vielä varmemmin kuin karhu, eikä useinkaan aiheuta haittaa ihmisille.

– Ilvestä on vaikeampi kohdata luonnossa kuin karhua. Olen itsekin nähnyt karhun Suomen metsässä, mutta ilvestä en ole tavannut koskaan, paljon metsissä aikaa viettävä Sankala kertoo.

Hunajaverottaja ja lampaiden hätyyttelijä

Sankala kuitenkin muistaa tapauksia, joissa vierailijakarhut ovat aiheuttaneet päänvaivaa Forssan seudullakin. Sankalan mukaan yksi karhu hajotti hunajapesiä ja muutama vuosi sitten toinen hätisteli lampaita. Viimeksi mainitun karhun ampumiseen myönnettiin poikkeuslupa, mutta karhu katosi seudulta, eikä sitä saatu kaadettua.

Forssan seudulla ei kaadeta karhuja lainkaan ilman poikkeuslupia, koska kanta on pieni. Koko Kanta-Hämeen alueella karhu on havaittu viimeksi kevättalvella Riihimäen suunnalla.

Suomessa reilut 2000 karhua

Maa- ja metsätalousministeriö tiedottaa, että karhukannan kasvu on taittunut koko maassa suunnitellusti. Vuodesta 2012 alkanut kannankasvu on nyt saatu kuriin ja pyritään vakioimaan nykyiselle tasolle.

Tällä hetkellä karhuja on Suomessa reilut 2000 yksilöä. Kaatolupia on myönnetty tänä vuonna useampi kymmenen vähemmän kuin viime vuonna. Suurin sallittu saaliskarhujen määrä on tänä vuonna 313 yksilöä ja pyynti suunnataan erityisesti Pohjois-Karjalaan.

Karhunkaato alkaa 20. elokuuta ja päättyy lokakuun lopulla.

– Tuona ajankohtana karhut lähtevät usein liikkeelle kauaskin omasta reviiristään, Sankala sanoo. FL

Uusimmat