Lounais-Häme

Karhun karvaa, hirven hampaita ja metsän syksyä

 

Karhun karva ei olekaan karkeaa. Majavalla taas on peitinkarvan alla pehmeä eristevillakerros. Näätäeläinten turkki on silkinpehmeää.

Perheiden toiminnallisessa metsäpäivässä Urjalan Kampparissa perehdyttiin yhdellä tehtävärastilla metsän eläimiin koskemalla ja katsomalla karvoja, kalloja ja sarvia.

-Olemme olleet mukana parilla rastilla tässä tapahtumassa vuosien ajan. Monille lapsille tämä on ensimmäinen kerta, kun he pääsevät tutustumaan riistaeläimiin näin, kertoi Urjalan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Sisko Hakala.

Tunnistusrastilla olivat apuna myös Anni Perkiö ja Mette Karppanen, jotka ovat juuri suorittaneet metsästyskortit.

-Taljat ja sarvet kyllä tunnetaan, mutta nuo kallot ovat vaikeampia, he totesivat.

-Katsokaa hampaita, neuvoi kokeneempi metsämies Juha Mäntysaari.

Paula Kuvaja työnsi kätensä tunnustelulaatikkoon. Siellä oli sileää ja vahvaa karvaa, jota hän ei kokeilemalla tunnistanut.

-Ai se on karhun karvaa? Onneksi ei ole tarvinnut elävästä kokeilla. Näin vuosia sitten karhun matkan päästä tuolla Valajärven maastossa. Koirani jähmettyi ja peruutimme pois. Riistamiehet kävivät tutkimassa paikan ja löysivät merkkejä karhusta.

Parin kilometrin polulla saattoi tutustua myös jousiammuntaan, metsähoitoon, lintuihin, VPK:n toimintaan, Kuusikorven tilan eläimiin ja seurakunnan ja partion toimintaan. Retkitapahtuman järjesti Urjalan 4H-yhdistys yhdessä kunnan nuoriso- ja liikuntatoimen sekä yhdistysten kanssa.

Iltapäivän aikana kierroksella kävi Simo Närväsen arvion mukaan noin 150 retkeilijää.

-Eri-ikäisiä ihmisiä oli liikkeellä perhekunnittain. Tämä metsäpäivä on järjestetty varmaan jo 15 vuoden ajan, hän laskeskeli.

Keväällä samalle reitille tulevat Urjalan viidesluokkalaiset, jotka käyttävät kokonaisen koulupäivän metsässä. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti