Lounais-Häme

Karjalaseura jatkaa eloisasti Tammelassa

Tammelan Karjalaseuran jäsenistö on varttunutta. Puheenjohtaja Ebba Penttilä on huomannut, että viimeistään eläkeiän lähestyessä, kun työelämän kiireet helpottavat ja lapset ovat kasvaneet, ihmiset alkavat miettiä enemmän omia juuriaan. Näin he kiinnostuvat myös yhdistyksen toiminnasta.

Karjalaseuran toiminta keskittyy nykyisin perinteiden vaalimiseen ja virkistystoimintaan. On pidetty laulu- ja tarinailtoja, kirjallisuusiltoja, juhlahetkiä ja opetettu riukuaidan ja karjalanpiirakan tekoa nuorelle polvelle sekä osallistuttu henkeä nostattaviin evakkovaelluksiin ja Karjalan liiton kesäjuhliin.

– Yli 20 vuotta on kierretty Karjalaa. On etsitty ja löydetty, iloittu ja surtu entisillä kotipaikoilla, Penttilä arvioi. Karjalaisuus on siirtynyt sukupolvelta toiselle.

Karjalaseuran jäsenmäärä on painunut Tammelassa alle sadan. Penttilä kävi 70-vuotisjuhlan tervehdyssanoissa läpi tuttuja mutta edesmenneitä nimiä yhdistyksen 10-vuotisjuhlan tiimoilta.

– Näin on joukkomme harventunut.

– Optimistisesti uskon, että uusia asialle vihkiytyneitä löytyy.

– Iloitsemme jokaisesta uudesta jäsenestä ja toiminnastamme kiinnostuneesta, eikä heidän tarvitse olla karjalaisia.

Penttilä aprikoi, että yhdistyksen 10-vuotisjuhlan aikaan alkuvuosien kitkeryydet hämäläisten ja karjalaisten välillä olivat unohtuneet ja karjalaiset ”kotoutuneet”. Olipa vietetty jo monia häitäkin, joissa vihkiparista toinen oli paikkakuntalainen ja toinen alun perin Karjalasta.

Tammelan suuri poika Martti Pura piti äärimmäisen suurena kunniana, että umpihämäläinen sai kutsun puhumaan karjalaisten juhlaan. Hän tarinoi, kuinka lapsena ihmetteli aluksi enojensa nuorikkojen, karjalaistyttöjen, erilaista puheenpartta. Hersyvän murteen ohella hänelle kehittyi vahva suhde karjalanpiirakoihin. Pikkupoikana hän oppi ensimmäisenä laulamaan Karjalaisten laulunkin.

Hän muisteli, että 1950–60-luvuilla hämäläispojat kadehtivat vilkkaita karjalaispoikia, jotka menestyivät tyttöjen kanssa jöröjä paremmin.

Seuran 70-vuotisjuhlinta alkoi juhlamessulla Tammelan kirkossa ja seppelten laskulla Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkille ja sankarihaudalle. Itse juhla seurakuntakodissa oli puheiden ja musiikin vuoropuhelua. Musiikista vastasivat Tammelan ”helmi” Minttu Siitonen, Moranderin harmonikkaveljekset Somerolta, juontajanakin toiminut Erkki Liikanen ja Tammelan veteraanikuoro.

Karjalan liiton hopeisen ansiomerkin saivat Hilkka Anttila, Leila Kaunisaho, Aune Komonen, Marjatta Lamminmäki, Ritva Mero, Saara Pohjola ja Kaisa Rämö. Pronssisen ansiomerkin saivat Tuire Humalainen, Eeva Kekäle, Marjatta Mattila, Esko Pakarinen, Maija-Liisa Pakarinen, Raimo Uosukainen ja Paavo Vesterinen. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti