Lounais-Häme

Kärkeä ja leveyttä Finnderbyssä

 

Perinteikäs Finnderby kisataan tällä viikolla viisipäiväisenä. Tänään alkava tapahtuma on erittäin tasokas, sillä este-, koulu- ja vammaisratsastuksessa kilpaillaan Pohjoismaiden mestaruuksista.

Esteissä seniorit ja alle 25-vuotiaat kamppailevat ensin henkilökohtaisesta mestaruudesta gp-luokassa, jonka jälkeen nimetään Suomen joukkue maiden PM-kilpailuun. Suomen huipuista Ypäjällä nähdään muun muassa Marina Ehrnrooth, Antonia Hartwall, Janna Jensen, Joni Koivusalo ja Mikael Wahlman.

Kouluratsastuksessa seniorit aloittavat PM-kisat joukkuekilpailulla. Henkilökohtaiseen mestaruuskisaan selviää 15 parasta. Mukana Suomesta ovat mm. Stella Hagelstam New Hill Julitrealla ja Ypäjällä PM-kultaa viisi vuotta sitten voittanut Mikaela ”Fia” Lindh, joka on edustanut Suomea Lontoon olympialaisissa ja maailmancupin finaaleissa.

Para- eli vammaisratsastuksessa Suomea edustaa Rion paralympialaisiin nimetty Jaana Kivimäki Bellilenellä. Rioon lähtijöistä mukana piti olla myös Katja Karjalainen, mutta hänen ratsunsa Woikoski High Low on lievästi loukkaantunut, eikä kisamatkaa haluta vaarantaa.

Kärjen lisäksi Ypäjän Finnderby-viikon tasossa on myös leveyttä.

-Olemme toki tyytyväisiä tapahtuman osallistujamäärään. Meillä on viiden päivän aikana noin tuhat starttia, mikä on valtava määrä. Hevosia Finnderbyssä nähdään kolmisen sataa, kertoo viestintäassistentti Anna-Kaisa Rantalainen Ypäjän hevosopistolta.

Finnderbyssä on mukana tietysti jo perinteeksi muodostunut Mannerheimin kenttäratsastuskilpailu, jonka yhteydessä ratkotaan seniorien ja nuorten Suomen mestaruudet. Suomen huipuista kisassa on mukana Sanna Siltakorpi peräti kolmen hevosen voimin.

Ypäjällä nähdään myös Rion olympialaisiin valittu Elmo Jankari. Hän ei kisaa, mutta esittelee yleisölle kenttäkisan haastavan maastoesteradan.

Finnderbyssä kisataan tietysti myös Finnderby-luokassa. Perinteikäs luokka hypätään lauantaina 43. kerran.

Kisassa on mukana viime vuoden voittoa puolustava Mikael Wahlman. Hän voitti Finnderbyn ensimmäisen kerran jo 19-vuotiaana vuonna 2012.

Hän kertoo viihtyvänsä hyvin derbynurmella, joka vie laukkaa mukavasti eteenpäin.

-Olen ratsastanut Finnderby-radan kolmesti läpi ja kaksi kertaa on tullut voitto. Lähden kisaan kolmas voitto mielessä, Wahlman kertoo järjestäjien tiedotteessa.

Finnderbyn vaativuus johtuu radan pituudesta. Esteiden korkeus, 135 senttiä, ei ole huima huippuratsukoille, mutta perusradalla on mittaa hurjat 1 070 metriä. Se on kaksi tai jopa kolme kertaa enemmän kuin useimmilla nykyaikaisilla radoilla.

Radalla on 19 estettä, osa niistä maastoesteitä muistuttavia kiintoesteitä. Sarjojen ja bankettien kanssa se tarkoittaa 24 hyppyä.

Ypäjän Finnderby alkaa tänään kello 10 kouluratsastuksella ja jatkuu sunnuntaihin saakka. Huippukohtia ovat PM-kilpailut, Mannerheimin kenttäratsastuskisa ja perinteinen Finnderby. Tarjolla on myös reiningiä eli lännenratsastusta.

Yleisön viihtyvyydestä halutaan pitää huolta Ypäjällä. Rantalaisen mukaan erityisesti ravintolapalveluihin on panostettu. Ne ovat nyt aiempaa selvästi monipuolisemmat. FL

 

Tärppejä Ypäjän Finnderby-viikolle
Keskiviikko 29. heinäkuuta:Kouluratsastus; isojen ponien ja juniorien PM-joukkuekilpailu klo 10 ja klo 13.30.Vammais- eli pararatsastus; PM-joukkuekilpailu klo 11 alkaen.Torstai 30. heinäkuuta:Esteratsastus; pienten ja isojen ponien PM-joukkuekilpailu klo 12 ja 14.45.Kouluratsastus; senioreiden PM-joukkuekilpailu klo 14.30.Perjantai 1. heinäkuuta:Esteratsastus; GP, senioreiden ja U25 henkilökohtainen PM-kilpailu klo 13.15.Kouluratsastus; GP special klo 14.45.Lauantai 2. heinäkuuta:Esteratsastus; 43. Finnderby klo 16.Kouluratsastus; pienten ponien, isojen ponien ja junioreiden henkilökohtainen PM-kilpailu klo 8, klo 11.15 ja klo 15.Vammaisratsastus; henkilökohtainen PM-kilpailu klo 9 alkaen.Kenttäratsastus, Mannerheimin kenttäratsastuskisa ja senioreiden ja nuorten SM-kilpailun maastoestekoe klo 13.30 ja klo 14.30.Sunnuntai 3. heinäkuuta:Esteratsastus, senioreiden ja U25 PM-joukkuekilpailu klo 13.15.Kouluratsastus; GP vapaaohjelma, senioreiden henkilökohtainen PM-kilpailu klo 14.(Aikataulumuutokset ovat mahdollisia)

Uusimmat

Fingerpori

comic