Lounais-Häme

Kärkiehdokkuudesta kisaava Weber hurmasi puolueväkeä ja näytti onnistuvan - tänään selviää, miten Stubbin käy kisassa EU:n kärkipaikasta

Helsinki
08.11.2018, 11:36

Kotimaa

Euroopan on pidettävä kaikki mukana, eikä kukaan saa tuntea oloaan toisen luokan kansalaiseksi, painotti Manfred Weber viimeisessä puheessaan ennen äänestystä kärkiehdokkaasta.
Puhe ei tarjoillut yllätyksiä, vaan oli turvallinen kokoelma viestejä, joita oli kuultu jo viime viikkojen aikana. EPP:n ryhmää parlamentissa johtava Weber puhui omakohtaisesti muistellen niin Brysselin terrori-iskun herättämiä pelkoja kuin elämää Baijerissa.
Euroopan kansanpuolueen EPP:n yli 700 kokousedustajaa äänestävät tänään itselleen kärkiehdokkaan, jonka toivotaan nousevan komission johtoon.
Ensimmäisenä puhunut Alexander Stubb puhui pitkiä pätkiä ilman papereita ja vapaammin. Weber piti puheenvuoronsa puhujanpöntöstä, mutta keräsi kuuluvia suosionosoituksia.
Yleisöön oli etukäteen jaettu ”Manfred for a better Europe”-kylttejä, joita heiluteltiinkin silloin tällöin.

Syöpään kuollut veli sai taistelemaan

Ihmisten pitää Weberin mukaan tuntea Euroopassa, että heitä suojellaan. Tämä tarkoittaa ulkorajojen valvontaa ja laittoman maahanmuuton pysäyttämistä, mutta myös kunnianhimoista taistelua syöpää vastaan.
– Minun veljeni kuoli syöpään, Weber kertoi.
– Me eurooppalaiset voisimme olla ensimmäisiä, jotka parantavat syövän.
Pohjana ovat yhteiset eurooppalaiset arvot: se, että politiikkaa tehdään jokaista eurooppalaista varten huolimatta taustasta.
Weber myös toisti, ettei Turkista voi tulla EU:n jäsentä.
Baijerista kotoisin oleva Weber muistutti nytkin, ettei kaikkeen tarvita eurooppalaista ratkaisua. Periaatteena pitää hänen mukaansa olla, että päätökset tehdään mahdollisimman lähellä ihmistä.
– Me kristillisdemokraatit emme ole itsekkäitä, uskomme globaaliin vastuuseen. Ei ole hyväksyttävää, että kehitysmaissa lapset tekevät töitä valmistaen eurooppalaisia tuotteita, Weber myös korosti.
Weber puolusti Euroopan kristillistä pohjaa, jossa ei hänen mukaansa ole mitään vanhanaikaista.
Eurooppa täytyy pitää hänen mukaansa yhtenäisenä, minkä Weber lupasi siltojen rakentajana tehdä.
Äänestystuloksen EPP:n kärkiehdokkaasta pitäisi olla selvillä kello 13.
Stubb on kampanjoinut näkyvästi kaikelle kansalle, vaikka jo pitkään on näyttänyt siltä, että selvä enemmistö puolueväestä on Weberin takana. Äänioikeus on tänään 734 delegaatilla.
Lähes kaikki isot delegaatiot ovat kertoneet tukevansa Weberia.

Vitseihin ei ole aikaa, kun brexit-kello käy, varoittaa Barnier

Vitseihin ei ole aikaa, kun kello käy Britannian EU-eroneuvotteluille, sanoi brexit-neuvottelija Michel Barnier Eurooppapuolue EPP:n kokousyleisölle Helsingissä.
Barnier korosti olevansa sitoutunut kantamaan vastuun brexit-neuvotteluista loppuun asti.
– Se on vastuuni, Barnier sanoi.
Brexit-neuvottelija vieraili eilen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) luona. Tuolloin hän totesi, että eroneuvottelujen valmistumisen aikataulua ei voi arvioida.
Barnierin kokouspuhe ei kuitenkaan käsitellyt intensiivisessä vaiheessa olevia neuvotteluja, vaan keskittyi Euroopan tulevaisuuteen ja EPP:n tavoitteisiin ensi kevään vaaleissa.
Barnierin mukaan puolueryhmittymän on taisteltava niitä vastaan, jotka haluavat hajottaa Euroopan. Hän katsoi kohti tulevia vuosikymmeniä ja sanoi, että Euroopan on sijoitettava muun muassa tekoälyn kehittämiseen.
-Sijoitukset eivät pelkästään riitä. Meidän pitää voimakkaasti puolustaa eurooppalaista malliamme, Barnier huomautti.
Jos Eurooppa ei pidä kiinni arvoistaan ja mallistaan, säännöt saattaa määritellä joku muu, kuten Kiina, hän varoitti.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti