Lounais-Häme

Kartano on jäämässä tyhjilleen

Luonnonvarakeskuksen (Luke) väki on jo alkanut pakata mappeja kasoihin Jokioisten kartanon päärakennuksessa. Osa työntekijöistä on viihtynyt kartanomiljöössä kolmisenkymmentä vuotta.

-Tämä on upea rakennus. Tänne on hienoa tulla aamuisin töihin, Luken johtava asiantuntijana Irma Vanhanen kehuu ja esittelee rakennusta.

Leveät kiviset portaat vievät yläkertaan, josta löytyy muun muassa juhlasali. Melkein joka huoneessa on kaakeliuuni ja ikkunoista avautuu näkymä puistoon.

-Moni käy otattamassa vihkikuvansa puistossa, Vanhanen kertoo.

Pieniä huoneita on useampia. Vanhanen nyökkäilee, että onhan sitä hotelleja hullumpiinkin paikkoihin tehty.

Kartanon viehätystä lisää oma kummitus.

-Harmaa rouva pitää joskus ääntä, Vanhanen naurahtaa.

 

Senaatti-kiinteistöt päättää vielä tämän vuoden aikana, mitä Jokioisten kartanolle tehdään. Jos rakennus päätetään myydä, niin ilman eduskunnan lupaa sitä ei voi tehdä.

-Se johtuu luovutuslaista. Yli kymmenen miljoonan euron kauppa täytyy hyväksyttää eduskunnalla. Ympäristöministeriö edellyttää, että Jokioisten kartanon kauppa täytyy hyväksyttää eduskunnalla, vaikka hinta jäisi alle kymmenen miljoonan, Senaatti-kiinteistöjen toimialajohtaja Tuomas Pusa selventää.

Hyväksyttäminen johtuu siitä, että kartanoalue on kulttuurihistoriallisesti merkittävä.

 

Senaatti-kiinteistön mukaan valtiolla ei ole käyttöä kartanolle, joten sen myyntiä on harkittu jo kauan.

-Kartanon päärakennus ympäristöineen ei kuitenkaan ole vielä myynnissä, vaikka huhuja siitä onkin jo liikkeellä.

Senaatti-kiinteistöt kokoaa tällä hetkellä selvityksiä ja lausuntoja kartanoalueesta, jotta päätös alueen kiinteistöjen tulevaisuudesta voidaan tehdä.

-Valmistelun tässä vaiheessa on vielä liian varhaista arvioida myydäänkö päärakennus ja millä aikataululla. Oman arvioni mukaan päätös tehdään tämän vuoden aikana, Pusa jatkaa.

Pusan mukaan on vaikea arvioida, meneekö kartano helposti kaupaksi. Myynnissä saattaa hänen mukaansa vierähtää aikaa. Hintaakaan hän ei tässä vaiheessa lähde arvioimaan.

 

Kartanon aluetta hallinnoi pääasiassa Luke. Luke on kuitenkin supistanut toimintaansa ja irtisanonut rakennusten vuokrasopimuksia.

-Henkilökunnan määrä on vähentynyt viime vuosien aikana sadalla, Luken hankinta- ja toimitilapalveluiden johtaja Pentti Aspila kertoo.

Kartanon päärakennuksessa työskennelleet pari-, kolmekymmentä työntekijää siirtyvät vuodenvaihteeseen mennessä punatiilikampukselle.

Parhaimpina vuosina kaikki kartanoalueeseen kuuluvat rakennukset olivat Luken käytössä. Nyt suurin osa on tyhjillään.

Aspilakin kehuu kartanoa upeaksi rakennukseksi.

-Toivon hartaasti, että kartano saa uuden omistajan, joka kehittää toimintaa.

 

Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä suhtautuu myyntiin epäröiden.

-Rakennuksilla on suuri kulttuurihistoriallinen arvo. Rahallinen arvo ei välttämättä ole niin suuri, Määttä miettii.

Hän kuitenkin toivoo, että kartano saadaan myytyä.

-Ihanteellista olisi, jos rakennuksessa säilyisi valtion työpaikkoja. Jos rakennus jää tyhjäksi, niin se on huonoin vaihtoehto, Määttä toteaa ja vinkkaa, että kartano olisi myös hyvä matkailukohde. FL

 

Kartanolla suuri kulttuurihistoriallinen arvo
Alkuperäinen kartano on rakennettu vuoden 1618 vaiheilla.Vuonna 1794 valmistuneen nykyisen päärakennuksen suunnitteluun on osallistunut tukholmalainen C. C. Gjörwell nuorempi.Rakennus edustaa varhaista kustavilaista uusklassismia.Uuden rakennuksen ensimmäinen omistaja oli vapaaherra Ernst Gustaf von Willebrand.Kun kartanon viimeisin isäntä maanviljelysneuvos Alfred Kordelin kuoli vuonna 1917, valtio osti kartanon maat ja yritykset.Jokioisten kartano oli yksi Suomen suurimmista tiloista.Päärakennuksen piha-alueella on englantilaistyyppinen puisto.Museoviraston mukaan päärakennuksella on Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen suuri kulttuurihistoriallinen ja arkkitehtuurihistoriallinen arvo.Aluetta alettiin rakentaa valtion tutkimustarkoituksiin 1970-luvun puolivälin paikkeilla.Kartanon määräalojen pinta-ala on yhteensä noin 53,6 hehtaaria.Määräaloilla sijaitsee yhteensä 71 rakennusta ja puistoalueita.Alueella on kartanon päärakennus talousrakennuksineen ja puistoineen sekä asuinalueineen, kasvilajipuisto, punatiilinen kampusalue, kasvihuoneet ja kanalat, entinen maitotalouskoelaitos Alimentum ja sahan alue Loimijoen varrella.Lisäksi alueeseen kuuluu Elonkierron esittelypuisto.

Uusimmat

Fingerpori

comic