Lounais-Häme Forssa

Kartanokeskuksessa jonotettiin hyväntuulisina uurnille – Ennakkoäänestys käynnistyi Forssassa vilkkaimmin koko Hämeen vaalipiirissä

Kartanokeskuksessa äänestäjät jonottivat vaaliuurnille leppoisin mielin. Äänestäminen koettiin iloisena oikeutena.
Vaalitoimitsija Ritva Sunell vastaanotti Jorma Okkosen ennakkoäänen. Okkosen oli luontevaa tulla äänestämään Kartanokeskukseen, sillä hän käy liikekeskuksessa asioilla muutenkin. Kuva: Tapio Tuomela
Vaalitoimitsija Ritva Sunell vastaanotti Jorma Okkosen ennakkoäänen. Okkosen oli luontevaa tulla äänestämään Kartanokeskukseen, sillä hän käy liikekeskuksessa asioilla muutenkin. Kuva: Tapio Tuomela

Kartanokeskuksen aulaan muodostui heti parinkymmenen hengen jono eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen alettua keskiviikkona.

– Jo ennen kymmentä ihmiset rupesivat kyselemään, saako äänestää. Aloitusruuhkaa tiedettiin odottaa, sillä ensimmäinen ennakkoäänestyspäivä on kuulemma yleensä vilkkain, ensimmäistä kertaa vaalitoimitsijana ollut Armi Lempinen kertoi.

Hän kiitteli äänestäjien olleen jonotuksesta huolimatta hyväntuulisia. Äänestämään tullut Tuija Tähtinen myötäili vaikuttamisen olevan iloinen asia.

Tähtinen ei ole varsinaisena vaalipäivänä paikkakunnalla, joten hän halusi hoitaa äänestyksen heti alta pois.

– Ennakkoon äänestäminen on joustavin tapa, ja ennakkoäänestyksessä on aina hyvä tunnelma. Ihmiset ovat avoimia ja juttelevat toistensa kanssa, Tähtinen kehui.

Tuija Tähtiselle ehdokkaan valitseminen oli helppoa. – Nykytilanne Suomessa on sellainen, että on aika tehdä rohkeita päätöksiä. Kuva: Tapio Tuomela
Tuija Tähtiselle ehdokkaan valitseminen oli helppoa. – Nykytilanne Suomessa on sellainen, että on aika tehdä rohkeita päätöksiä. Kuva: Tapio Tuomela

 

Lue myös: Ennakkoäänestys alkoi – Henkilöllisyystodistukseksi käy ajokortti, passi tai henkilökortti

 

Ensimmäisten joukossa äänestämään sännännyt Jorma Okkonen totesi, että eläkeläisen on paras käydä äänestämässä heti, ettei mahdollisuus mene ohi.

– Elämästä kun ei koskaan tiedä. Äänestäminen on tavattoman tärkeä asia. Kansalaisoikeutta on hyvä saada käyttää.

Okkoselle ehdokkaan löytäminen oli helppoa, sillä hän on tukijana mukana vaalityössä. Äänestyspaikalta hän jatkoi vaimonsa kanssa jakamaan vaalimainoksia postilaatikoihin.

– Henkilökohtaisen tuntemisen lisäksi minulle on tärkeää, että äänestämälläni ehdokkaalla on kyky tehdä työtä eduskunnassa, Okkonen totesi.

Raija Häkkilä kertoi seuranneensa edellisiltana puolueiden puheenjohtajien vaalitenttiä televisiosta ja katsoneensa muitakin vaalikeskusteluja. Äänestyspäätöstä hän puntaroi niin itsensä kuin lukioikäisen tyttärenpoikansakin kannalta.

– Kun itselle tulee ikää, tarvitsee enemmän terveyspalveluja, mutta samalla täytyy ajatella myös lapsenlapsen tulevaisuutta.

 

Raija Häkkilä pohti, että äänestämisen jälkeen voi olla itseensä tyytyväinen. Hän toivoi, että mahdollisimman moni ottaisi äänellään kantaa yhteisiin asioihin.

Irma ja Kasper Nurmi olivat suunnitelleet äänestyspaikan valinnan harkiten, sillä Kartanokeskuksen äänestyspaikka avautui ensimmäisenä kaupungintalon ohella. Varsinaisena vaalipäivänä he ovat tapansa mukaan matkoilla.

Nurmet pohtivat, että on jokaisen oma valinta, äänestääkö vai ei, mutta he kokevat äänestämisen kansalaisvelvollisuudeksi.

Kasper Nurmelle ehdokkaan löytäminen oli vaikeaa, mutta lopulta yksi teema nousi ylitse muiden.

– Äänestän maaseudun puolesta.

 

Forssassa ennakkoäänestys käynnistyi vilkkaimmin koko Hämeen vaalipiirissä, kun 964 ihmistä eli seitsemän prosenttia äänioikeutetuista käytti ääntään ennakkoäänestyksen ensimmäisenä päivänä. Sysmässä yllettiin samaan seitsemään prosenttiin.

Seuraavaksi innokkain startti oli Humppilassa, jossa äänestämään riensi 107 ihmistä (5,9%). Jokioislaisista äänensä antoi 213 ihmistä (5,2%), tammelalaisista 248 (5,1%) ja ypäjäläisistä 94 (4,9%).

 

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys jatkuu tiistaihin 9. huhtikuuta saakka. Ennakkoon saa äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 14. huhtikuuta. Silloin voi äänestää vain omassa äänestyspaikassa, joka on kerrottu äänioikeusilmoituksessa. Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat auki klo 9–20. FL

 

Lue myös: Onko ehdokas vielä valitsematta? Ota vaalikone ja Forssan Lehden ehdokashaastattelut avuksi

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic