Lounais-Häme Forssa

Wiksbergin kartanon palstoilla riittää tilaa uusillekin vuokraviljelijöille

Wiksbergin viljelypalstoilla ahertaa reilut 10 viherpeukaloa. Tulijoita ei ole ollut ruuhkaksi asti. Vuokrapalstojen koko vaihtelee viidestä sataan neliöön.
Puoli vuotta sitten eläköitynyt Asko Vuorinen päätti aloittaa palstaviljelyn heti, kun aikaa tuli. Hän vuokrasi Wiksbergin kartanolta 50 neliön palstan. Vuorinen tuumii, että eläkepäivillä viikot kuluvat yllättävän nopeasti, kun paikoillaan ei osaa olla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Puoli vuotta sitten eläköitynyt Asko Vuorinen päätti aloittaa palstaviljelyn heti, kun aikaa tuli. Hän vuokrasi Wiksbergin kartanolta 50 neliön palstan. Vuorinen tuumii, että eläkepäivillä viikot kuluvat yllättävän nopeasti, kun paikoillaan ei osaa olla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Wiksbergin kartanon mailla on nyt neljättä vuotta tarjolla kaikille kaupunkilaisille tarkoitettuja vuokraviljelypalstoja. Alkuun lähdettiin muutamalla viljelijällä ja määrä on lisääntynyt vähitellen.

– Tänä keväänä on aloittanut kolme uutta viljelijää. Muitakin kyselyitä ja soittoja on tullut. Vanhoista viljelijöistä jatkaa 9 tai 10 eli vuokraajia on tällä hetkellä 12-13, Wiksbergin kartanon viljelypalstat ry:n taloudenhoitaja Suvi Nuutinen kertoo.

Uusia viljelijöitä mahtuu mukaan

Olosuhteet ovat kartanolla kunnossa. Maa käännetään syksyllä yhdistyksen toimesta ja kasvun vauhdittajaksi on tuotu hevosenlantaa.

– Järjestämme myös vesisäiliön eli meillä ei olla itse kerätyn sadeveden varassa, kuten monen muun kaupungin viljelypalstoilla.

Saatavilla on 5-100 neliön palstoja. Yleisin palstakoko on Nuutisen mukaan 50 neliötä. Uusia viljelijöitä mahtuu runsaasti mukaan, sillä käytettävissä on 5000 neliön ala.

– Hinnat ovat palstakoosta riippuen 10-50 euroa vuodessa. Tänä vuonna viljelijöiden ei tarvitse maksaa yhdistyksen jäsenmaksua, joka on 20 euroa. Toki sen voi maksaa, jos haluaa tukea toimintaamme.

Luitko tämän: Viljelypalstayhdistys osti Forssan vanhimman rakennuksen eurolla – Omistus helpottaa remonttiavustusten hakua(FL 23.9.2019)

Maatalon poika vuokrasi palstan eläkepäivien iloksi

Omakotitalossa Paavolassa asuva Asko Vuorinen ryhtyi palstaviljelijäksi heti, kun aikaa järjestyi. Hän jäi eläkkeelle lihanleikkaajan työstä puoli vuotta sitten. Vuokrapalstan Vuorinen varasi jo viime syksynä, kun asia oli muhinut jo pidempään mielessä.

– Maatalon pojalle kasvit ovat tuttuja. Alle kaksikymppisenä kotoa lähdin, enkä ole sen jälkeen viljellyt kuin takapihalla ihan jotain pientä. Pihalla on kuusi marjapensasta, eikä siellä ole mahdollisuutta mitään kasvattaa, 50 neliön palstan monivuotisella sopimuksella vuokrannut Vuorinen kertoo.

Vaimo ei viljelyvillityksestä innostunut, mutta ei vastustellut miehen aikeita.

– Onhan tämä on aika työlästä ja aikaa vievää hommaa. Maa on savista ja paljon olen sitä parannellut. Tälle vuodelle ei ole paljon odotuksia, mutta ensi vuonna satoa voi jo tulla. Aikaista perunaa olen istuttanut kolme sänkeä. Herne, avomaankurkku ja keräkaali varmasti menestyvät jo nyt. Ensi vuonna sitten monipuolisemmin juureksia, Vuorinen suunnittelee.

Juhannuspöytään perunat takapihalta

Palstahintaa hän ei pidä pahana. Vuoriselta löytyy intoa osallistua jatkossa myös kartanon remonttitalkoisiin.

Viljelypalstan antimia joutuu vielä odottamaan pitkään, mutta juhannuksena hän aikoo syödä itsekasvatettua perunaa.

– Takapihalla kasvaa varhaisperunaa seitsemässä laatikossa. Palstaviljely on samanlaista kuin kalastus. Molemmissa unohtuu kaikki muu. Eilen sain kuntoon 2,5-heppaisella perämoottorilla varustetun veneen. Sillä on kiva vetää uistinta, myhäilee myös toisen kiireen vuoksi pitkään tauolla olleen harrastuksensa elvyttävä Asko Vuorinen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic