Lounais-Häme Forssa

Kartanonkadulla voi nähdä ikkunassa taidetta ja virkanaisen jalat pöydällä – Minna Perähuhdalle tuli etäilystä mitta täyteen kotona

Minna Perähuhta tympääntyi työskentelemään kotona banaanilaatikko pöytänään. Hän hankki miehensä kanssa liikehuoneiston etätyötilaksi. Ikkunoihin ripustetaan kuukausittain vaihtuvaa taidetta.
Minna Perähuhta on yhdistänyt etätyötilaansa ikkunanäyttelyn, joka vaihtuu kuukauden välein. – Joka tapauksessa minun olisi pitänyt laittaa jotakin ikkunaan. On kivempi, että se on jotakin laadukasta. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Minna Perähuhta on yhdistänyt etätyötilaansa ikkunanäyttelyn, joka vaihtuu kuukauden välein. – Joka tapauksessa minun olisi pitänyt laittaa jotakin ikkunaan. On kivempi, että se on jotakin laadukasta. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Minna Perähuhta on kulkenut Forssasta töihin Helsinkiin melkein 20 vuotta.

– Aina sanotaan, että työmatkaan tottuu, mutta ei totu. Matka muuttuu vuosi vuodelta raskaammaksi ja tylsemmäksi.

Ympäristöministeriön neuvottelevan virkamiehen työ on loputonta kokoustamista. Perähuhta on jo pidemmän aikaa tehnyt etäpäiviä aina silloin tällöin. Toisinaan on käynyt niinkin, että hän on saanut vasta kahden tunnin bussimatkan jälkeen kuulla vastapuolen osallistuvan kokoukseen etänä.

– Maanmittauslaitoksen henkilöillä menisi kolme varttia tulla Pasilasta Helsinkiin. Etäkokoustaminen alkoi olla normaalia.

Koronaepidemian alettua Perähuhta jämähti monen muun tapaan etätöihin kotiin. Hän istui tietokoneensa kanssa 60-luvun sohvalla banaanilaatikko pöytänään.

– Olen tehnyt työpaikkahaastatteluja myös autossa ja vanhempien luona aitassa, kun vihanneskuivuri suhisi vieressä.

Hänen keskittymistään ei haittaa, että ympärillä on vilinää. Työnteko kotona alkoi kuitenkin tuntua epäreilulta perhettä kohtaan, kun lapsia piti koulun jälkeen komentaa olemaan hiljaa.

– Nyt työkaverit kadehtivat, että minulla on oikea toimisto.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Toimisto 6.6 ja Taide 6.6 sijaitsee Forssan ydinkeskustassa Kartanonkadulla. Tilassa on useita metrejä lasijulkisivua. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Hyvästit verkkareille

Perähuhdan työmatka suuntautuu nykyisin Kartanokatu 6:n B-rapusta saman rakennuksen liikesiipeen. Aikaa ei kulu juuri yhtään, mutta töihin menoon sisältyy ulkona piipahtaminen ja pukeutuminen.

– Siihen loppui verkkareissa hiihtely.

Tila on entinen Kiinteistökauppiaiden sivutoimisto, jossa on lähes kymmenen metriä lasijulkisivua maan tasossa. Koska tilassa oli valmiina sähkökiskot ja taustaverhot, Perähuhta keksi, että ohikulkijoita voisi ilahduttaa vaihtuvilla näyttelyillä.

Siitä syntyi Toimisto 6.6:ksi nimetyn tilan rinnalle Taide 6.6.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Verkkareissa työskentely loppui, kun Minna Perähuhta hankki isoikkunaisen etätyötilan. Työmatka on hyvin lyhyt mutta tärkeä. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Jotakin kivaa kaupunkitilaan

Perähuhta on koulutukseltaan arkkitehti. Häntä inspiroi ajatus luoda kaupunkitilaan vaihtuvia ja kiinnostavia kohtia.

– Tykkään nuohota näyteikkunoita. Tylsintä ovat pankkien ja vakuutusyhtiöiden ikkunat, joissa on samat julisteet vuodesta toiseen. Meidän kaikkien mieliala, jaksaminen ja ilo ovat kuitenkin aika pienestä kiinni.

Taide 6.6:een kuka tahansa voi tuoda ilmaiseksi taidetta esille kuukaudeksi kerrallaan. Ohikulkijat saavat katsella taidetta samalla, kun Perähuhta puhuu taustalla puhelimessa jalat pöydälle nostettuina.

Idea on otettu taidepiireissä vastaan hämmentyneesti.

– Kai minun täytyy laittaa omia töitä esille, jotta kynnys madaltuu, Perähuhta naurahtaa.

Forssalaisilta forssalaisille

Ikkunat eivät ole vain totista korkeakulttuuria varten. Niihin voi laittaa kukkia tai päiväkotilasten askarteluja. Vanhoja valokuvia on toivottu, ja niitä Forssan museo on luvannut toimittaa.

Taide 6.6:ssa on ollut esillä muun muassa laivapienoismalleja, akvarelleja ja luontovalokuvia. Nyt näytillä on mölkkyvälineitä. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

– Seuraavaksi tulee Yhteislyseon kuvataidelinjan näyttely. Sellaista just kaipaan: ikään kuin töitä forssalaisilta forssalaisille.

Perähuhta ja puoliso Timo K. Nukari hankkivat tilan sijoituksena omaan hyvinvointiin, joten näyttelyt eivät ole jäämässä vain korona-ajan ilmiöksi. Sitä paitsi Perähuhta ei ole ihan heti palaamassa lähitöihin.

– Saa olla aika painavaa asiaa, että lähden Helsinkiin. FL

Toimisto 6.6

Ympäristöministeriön neuvottelevana virkamiehenä työskentelevän forssalaisen Minna Perähuhdan etätyötila.

Sijaitsee lähellä hänen kotiaan liikehuoneistossa 6 osoitteessa Kartanonkatu 6. Siitä tulee nimi Toimisto 6.6.

 

Taide 6.6.

Toimisto 6.6:n yhteydessä sijaitseva ikkunanäyttely, johon kuka tahansa saa ripustaa taidetta ilmaiseksi kuukaudeksi kerrallaan. Taide voi olla esimerkiksi maalauksia, valokuvia, askarteluja tai vaikka keräilykokoelma.

Alkuvuoden aikana näytillä on ollut Kirsti Koron vesiaiheisia akvarelleja, Taisto Nukarin laivapienoismalleja, kuvataiteilija Kaisa Soinin töitä ja Merja Isotalon luontovalokuvia.

Timon päivään asti 9.5. ikkunoissa ilahduttaa Mölkky forever – Kuvia iloisten ihmisten oudosta ulkopelistä.

Toukokuun 10. päivä ripustetaan Taiteen monet maailmat, yhteislyseon kuvataidelinjan näyttely Marjo Ruskelan johdolla.

Kesäkuussa on suunnitelmissa Kirsti Koron Kalat verkossa.

Syyskuussa tulee esille Kuhankosken killan jäsenen Helena Laakson töitä.

Uusimmat

Fingerpori

comic