Lounais-Häme Forssa

Kartanonkadun katuvalot kytketään yöksi päälle – "Turvallisuus menee tunnelman edelle"

Forssa sai viime vuonna uudet jouluvalot, joiden luoma tunnelma kuitenkin kärsi samaan aikaan palavien katuvalojen loisteessa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssa sai viime vuonna uudet jouluvalot, joiden luoma tunnelma kuitenkin kärsi samaan aikaan palavien katuvalojen loisteessa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Moni kulkija on ihmetellyt, että katuvalot ovat hämärän aikaan pois päältä Forssan Kartanonkadulla. Samaan aikaan jouluvalot kuitenkin palavat, mutta niiden valotehon ei koeta takaavan kevyen liikenteen turvallisuutta.

Miksi katuvalot ovat olleet pimeinä, Forssan kaupungin tekninen johtaja Antti Heinilä?

Viime vuonna yleisö antoi kriittistä palautetta siitä, että jouluvalot eivät kunnolla näy, koska katuvalot loistavat niin kirkkaasti. Tänä vuonna kokeiltiin katuvalojen sammuttamista.

Onko kaupunki saanut yleisöpalautetta Kartanonkadun palamattomista katuvaloista?

– Kyllä palautetta on tullut, ja kieltämättä katuosuus on paikoin aika hämärä. Nyt on ollut sateista ja pimeää ja näkyvyys muutenkin huono.

Turvallisuus asetettiin tunnelman edelle. Kartanonkadun katuvalot palavat jälleen. KUVAT: Lassi Puhtimäki
Turvallisuus asetettiin tunnelman edelle. Kartanonkadun katuvalot palavat jälleen. KUVA: Lassi Puhtimäki

Aikooko kaupunki tehdä asialle jotain?

– Lähetimme tiistaiaamuna liikennevaloista vastaavalle Forssan Verkkopalveluille tiedustelun katuvalojen sytyttämisestä. Urakoitsija kytki valot päälle Kartanonkadulla tiistaina iltapäivällä. Nyt katuvalot palavat aina samaan aikaan kuin jouluvalot eli hämärän ja pimeän aikaan. Valot menevät päälle siis iltapäivällä ja sammuvat seuraavana aamuna.

Miksei valoja voi säädellä syttymään eri aikoihin?

– Nykyjärjestelmässä valojen syttymistä ja sammumista ei voi ohjailla vapaasti erikseen. Tätä selvitettiin, kun valoja oltiin uusimassa viime vuonna. Ohjailua varten olisi pitänyt hankkia useita kymmeniätuhansia maksava ohjausjärjestelmä ja asentaa anturit jokaiseen valotolppaan. Tällaista hankintaa ei lähdetty tekemään.

– Nyt katuvalot kuitenkin palavat öisin. Turvallisuus menee ehdottomasti joulutunnelman edelle. FL

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic