Lounais-Häme

Kartta minuuteen löytyy lastenkirjasta

Somerniemelle asettunut Keanne van de Kreeke suosittelee tutkailemaan tunteita niin oman sisimpänsä kuin kansaihmistenkin kanssa keskustelua käyden. Hänen sanomansa on, että ensin pitää löytää reitit omien tunteiden tiedostamiseen sekä avaimet, joilla niitä tulisi ilmaista toisia kohtaan.

Van de Kreeke haluaa tehdä eron keskustelevan ja purkauksiin perustuvan tunneilmaisun välillä.

-Nämä nykyisin varsinkin somea leimaavat purkaukset eivät ole mielestäni tunnetilojen välittämisessä toimivin konsepti. Siinä ei anneta tilaa ajattelemiselle jolloin ajatukset jäävät käsittelemättä, hän summaa.

 

Luovana taiteilijana van de Kreeke on kehitellyt omimmilla keinoillaan kasvatuksellisia avaimia sisäisen tunnemaailman löytämiseen ja tunteiden keskustelulähtöiseen esiin tuomiseen. Tulokset näkyvät Kartta minuun -lastenkuvakirjassa.

Someron kirjaston Parvigalleriassa esillä oleva näyttely herättää myös ajatusta, jonka mukaan uusi teos antaa aineksia ahaa-elämyksille myös aikuisikään ehtineelle. Esillä on kirjan kuvitukseen käytettyä kuva-aineistoa faneripohjalle painettuina tauluina, akvarellioriginaaleina sekä taiteilijalta eri työvaiheissa syntyneinä luonnoksina.

Taiteilija on käyttänyt näyttelynsä ripustamisessa interaktiivista eli vuorovaikutteista lähtökohtaa. Esillä oleville töille löytyy vastine näyttelyssä selattavaksi tarjoutuvan Kartta minuun -kirjan sisältä. Nelisenkymmentäsivuinen kirja on painettu kuva per aukeama -asuun. Jokainen aukeaman edustaa omaa tunnekarttaansa, jotka käsittelevät eri tunnetiloja perhosten avulla.

 

Keanne van de Kreeken yhdelle näyttelytilan pöydälle valitsemat luonnokset antavat lisää tilaa vuorovaikutteiselle keskittymiselle. Hän on hahmotellut niihin työprosessiin liittyviä kuvien yksityiskohtia, joita on sitten päätynyt sellaisenaan myös valmiin kirjan sivuille etsittäviksi ja löydettäviksi.

Näyttelyseiniä täydentävät näppäränkokoiset ja katsojassa uteliaisuutta herättävät puulokerot. Niiden kantta raottamalla saa havainto-opetusta kuinka yksinkertaisin keinoin, mutta silti yksiselitteisesti piirtäjä pystyy ilmentämään ihmisen eri tunnetiloja.

H-kirjaimen takaa avautuvasta boksista kurkistaa yllättynyt, I:n takaa utelias, L:n takaa surullinen, J:n takaa vihainen ja A:n takaa onnellinen naama. Lokeroiden kansikirjaimista muodostuva HILJA paljastaa Kartta minuun -kirjan hahmogalleriaan kuuluvan siilin nimen.

Kenen tahansa piirustustaitojen ulottuvilla olevia tunnetilatulkintoja löytyy myös kirjan keskiaukeamalta sekä näyttelyn pöydällä nähtävästä aineistosta.

 

Kuvituksen lisäksivan de Kreeken uusin kirja sisältää lyhyitä tekstiosuuksia.

-Ajattelin ensin, että en käytä tässä sanoja lainkaan. Katsoin sitten kuitenkin paremmaksi sijoittaa mukaan lyhyitä, lähinnä ajatuksille suuntaa antavaksi tarkoitettuja lauseita.

Teos tuli painosta tämän vuoden keväällä. Taiteen edistämiskeskus Taike tuki tekijää hankkeessa kohdeapurahalla.

Hollannista lähtöisin oleva Keanne van de Kreeke on asunut Somerniemen Hirsjärvellä vuodesta 1999. Hän on kuvittanut vuosien varrella lukuisia kirjoja. Niistä satu- ja lasten tehtäväkirjoille kuuluu huomattava osuutensa, mutta useita niistä on suuntautunut myös opetuskäyttöön. Van de Kreeken julkaisuluettelo pitää sisällään myös kirjoja, joiden tekstittämisestä hän huolehtinut yksin tai osittain.

Hän määrittelee kuvitustyön työkalupakiksi, joka koostuu loputtomista väreistä, muodoista ja materiaaleista. Kuvittajan tyylillistä linjaa voi luonnehtia herkäksi ja ilmaisuasteikkoa monipuoliseksi. FL

Keanne van de Kreeken Kartta minuun-kirja-aiheinen näyttely on esillä Someron kirjaston parvigalleriassa syyskuun ajan.

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic