Lounais-Häme

Käsidesi käy kaupaksi koronavirusuhan vuoksi – Säilyvien elintarvikkeiden myynnissä lievää kasvua

S-ryhmä rauhoittelee: "Uskomme pystyvämme huolehtimaan siitä, että ruokaa on saatavilla."
Hyvin säilyvien tuotteiden myynnissä on tapahtunut lievää kasvua, mutta suurempia merkkejä hamstrauksesta ei kauppaketjuissa ole huomattu. Kuva: Juhani Salo=JS
Hyvin säilyvien tuotteiden myynnissä on tapahtunut lievää kasvua, mutta suurempia merkkejä hamstrauksesta ei kauppaketjuissa ole huomattu. Kuva: Juhani Salo=JS

Koronaviruksen uhka ei ainakaan vielä näy elintarvikkeiden hamstrauksena pahan päivän varalle, kerrotaan isoista kauppaketjuista.

S-ryhmän mukaan pitkään säilyvien elintarvikkeiden myynnissä on lievää kasvua, mutta eniten tilanne näkyy käsidesien ja -saippuoiden sekä hengityssuojainten kysynnässä.

–  Niiden kysyntä on ollut kovaa tässä tilanteessa. Varsinkin hengityssuojainten osalta on ollut haasteita saada täydennyksiä, mutta näitä muita, käsidesejä ja käsisaippuaa, on saatu ihan hyvin, kertoo riskienhallintayksikön päällikkö Mikko Koskinen.

Esimerkiksi siivousvälineiden tai vessapaperin hamstraamista ei S-ryhmän kaupoissa ole havaittu. Sen sijaan ruokaa suomalaiset vaikuttavat ostaneen jonkin verran varastoonkin, sillä pitkään säilyvien tuotteiden myynnissä on lievää kasvua. Tuotteisiin sisältyvät muun muassa kuivaleivät, kuten näkkileipä. Kysyntään heijastuu tosin myös muun muassa meneillään oleva talvilomakausi.

Koskinen korostaa, että elintarvikkeissa saatavuus on hyvällä tasolla.

–  Uskomme pystyvämme huolehtimaan siitä, että ruokaa ja muuta vastaavaa on saatavilla. Ylimääräisistä varautumistoimenpiteistä voi sinne koteihinkin syntyä turhaa hävikkiä.

K-ryhmästä kerrotaan, että tuotteiden kysyntä on kaupoissa tällä hetkellä normaalia. Myös asiakkaat ovat lähteneet ostoksille tavalliseen tapaan.

–  Käsidesituotteiden kysyntä on ollut kasvussa. Lisäksi me olemme havainneet pientä kysynnän lisääntymistä säilyvissä elintarvikkeissa, esimerkiksi säilykkeissä ja viljatuotteissa, mutta se on hyvin pientä, sanoo tavarakaupan johtaja Harri Hovi.

Samoin Lidlin viestinnästä kerrotaan, että hamstrausta ei ole toistaiseksi esiintynyt. Koronavirus ei toistaiseksi vaikuta myöskään tuotteiden saavuuteen.

Ruuan verkkokauppa on viime aikoina ollut kasvussa. S-ryhmässä ei kuitenkaan ole havaittu, että asiakkaat olisivat siirtyneet virusten pelossa marketeista verkkokauppaan.

Koskisen mukaan S-ryhmän verkkokaupasta voi tilata ruokaa, vaikka olisi määrätty koronaviruksen vuoksi kotikaranteeniin. Karanteenista tulisi kuitenkin kertoa tilatessa, jolloin tilaus voidaan jättää vaikka oven ulkopuolelle.

–  Pystymme toimimaan niin, että asiakaskontaktia ei tarvitse siinä tapahtua. Meillä on ennakkomaksu ja tarvittaessa jälkikäteisveloitusmahdollisuuksia.

K-ryhmässä verkkokaupan kasvu on ollut kovaa. Hovin mukaan on kuitenkin vaikeaa arvioida, onko viime päivien kasvu yhteydessä koronavirusuhkaan.

Hovikin lupaa, että K-ryhmän verkkokaupasta voi tilata, vaikka olisi itse karanteenissa.

–  Voimme sopia erityisjärjestelyistä toimitusten suhteen. Mikäli esimerkiksi tilaus jätetään oven taakse, se maksetaan ennakkoon ja tilauksen jättämisestä laitetaan maininta tilauksen tietoihin. STT

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic