Lounais-Häme Forssa

Käsitöiden arvostus on jälleen vahvassa nousussa: "Eivät ihmiset osta enää krääsää joululahjoiksikaan"

Joulumarkkinoiden etkot käynnistää joulun odottamisen ja tuo samalla esiin paikallista käsityöosaamista.
Forssalaiset työkaverit Sanna Leikkilä (vas.) ja Sirke Wikström ovat tehneet muun muassa pikkujouluihin sopivia korvakoruja.

Ainakin vielä vähän aikaa sitten toistui usein mantra, että käsitöitä ei enää nykyään osata arvostaa.

Forssan Kutomolla tänä viikonloppuna järjestettävässä Joulumyyjäisten etkot -tapahtumassa asiasta saa täysin päinvastaisen kuvan, kun asiasta kyselee asiakkailta ja myyjiltä.

– Itse tehty on aina kaikkein parasta ja käsityö arvokasta. Nyt innostuin näistä villasukista, vaikka kotonakin on käsityöosaamista, forssalainen Sirkka Sinkkonen sanoi.

Sinkkosen kanssa sukkakauppaa tehnyt salolainen Sirpa Vuori on samaa mieltä.

– Eivät ihmiset osta enää krääsää joululahjoiksikaan. Nuoretkin hankkivat nykyään usein käsitöitä, Vuori totesi.

Käsitöiden arvostaminen oli yksi syy, miksi Joulumyyjäisten etkot -tapahtuma ylipäätään järjestetään. Tapahtuman tavoitteena on tuoda esille monipuolisesti käsityöosaamista laajalla skaalalla. Suurin osa vajaasta 40 myyjästä on paikallisia, mutta myös Salosta ja Ylöjärveltä saapui käsityöläisiä tapahtumaan. Järjestäjinäkin toimivat kädentaitajat itse.

– Nykyisessä kulutushysteriassa toivomme, että asiakkaat hankkisivat täksi jouluksi lahjoiksi paikallista ja itse tehtyä, tapahtuman järjestelijöihin kuuluva Niina Mikkola kertoi.

– Viesti on mielestäni tapahtumassa myös välittynyt. Itse tehtyä arvostetaan ja täällä pystymme myös kannustamaan tekemään itse.

Tapahtuman nimi viittaa vahvasti jouluun, mutta Joulumyyjäisten etkoilta löytyy myös monenlaista muuta käsityötuotetta joulutavaroiden lisäksi.

Forssalaisten työkaverusten Sanna Leikkilän ja Sirke Wikströmin myyntipöydällä on esillä esimerkiksi joulukoristeita, mutta bravuurituotteita ovat erilaiset korvakorut. Korvakoruja kaksikko myy esimerkiksi pikkujoulukautta ajatellen.

Osalla asiakkaista ajatukset ovat vielä syksyssä, joillakuilla taas ovat jo joulun odotus ja valmistelut täydessä käynnissä.

– Joulukoristeitakin ostetaan jonkin verran, mutta korvakorut ovat ykkösjuttu, kaksikko kertoi.

Mikkola kertoi, että tapahtuma haluttiin järjestää lokakuun puolella, koska kuukausi on tapahtumien osalta muutoin hiljainen, eivätkä muutkaan joulumarkkinat paina vielä hetkeen päälle.

– Tämä on oikeastaan kiva ajankohta, Leikkilä totesi.

– Tapahtuma ei ole liian aikaisessa. Nyt on kiva tunnustella, että mitä ihmiset tänä vuonna haluavat, Wikström perusteli.

Varsinaisilla lahjaostoksilla käytiin kaksikon kojulla vähemmän, mutta myös paketeille etsittiin täytettä tapahtumassa.

– Lahjaksi näitä villasukkia katselinkin. Nyt on hyvä aika joulumarkkinoille, kun ei ole luntakaan maassa, pääsee paremmin liikkumaan, Sinkkonen hymyili. FL

Joulumarkkinoiden etkot -tapahtuma Forssan Kutomon kauppakeskuksessa vielä sunnuntaina klo 10–15.

Uusimmat

Fingerpori

comic