Lounais-Häme Urjala

Käsityöläisen ja taiteilijan yhteisnäyttelyssä Nuutajärvellä kohtaavat kierrätys ja luonto

Yhteisnäyttely tuo käsityön ja taiteen välimaastossa liikkuvat Piia Nikkilän ja Mia Vissin työt Piian uuteen kotipaikkaan Nuutajärvelle.
Vanhan tehtaan rouheat tilat luovat tyylikkään ympäristön ja vahvan kontrastin Piia Nikkilän ja Mia Vissin käsityötä ja luonnonmateriaaleja yhdistelevälle taiteelle. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vanhan tehtaan rouheat tilat luovat tyylikkään ympäristön ja vahvan kontrastin Piia Nikkilän ja Mia Vissin käsityötä ja luonnonmateriaaleja yhdistelevälle taiteelle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Risua, räsyä ja rautalankaa vol. 5 – Kohtaaminen muuttaa maailmaa, oli koronan vuoksi vaarassa jäädä kohtaamisten puolesta vajavaiseksi. Piia Nikkilän ja Mia Vissin kättenjälkeä esittelevässä näyttelyssä elävät rinnakkain kierrätystekstiilit ja luonnonmateriaalit. Se, kohtaisiko kukaan töitä, oli pitkään epävarmaa.

– Näyttelyn piti alun perin alkaa 13. toukokuuta. Koronan vuoksi emme tienneet, kannattaako koko näyttelyä edes avata. Ensimmäisenä viikonloppuna meillä oli kolmessa päivässä 58 kävijää, Piia Nikkilä kiittelee.

Näyttely on kaksikon viides yhteinen. Loimaalla tekstiilin suunnittelun ja valmistuksen artesaaniopinnoissa tutustuneiden naisten ensimmäinen yhteisnäyttely oli Ypäjällä 2012. Sen jälkeen turkulaislähtöisen duon turnee on jatkunut Alastaron, Vampulan ja Euran kautta Piia Nikkilän nykyiselle asuinpaikalle Urjalan Nuutajärvelle.

– Muutin viime kesänä Nuutajärvelle. Asuimme lasitehtaan vanhassa rivarissa, kunnes löysimme omakotitalon, johon sain myös työtilat. Viimeisen vuoden aikana tänne on tullut paljon uusia käsityöläisiä. Nuutajärvellä on ihan uudenlaista yhteisöllisyyden tuntua. Pruukin alue elää nyt uutta tulemista. Tänä kesänä alueella on ainakin seitsemän näyttelyä, Nikkilä iloitsee.

Mia Vissin kädenjälkeä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Mia Vissin kädenjälkeä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Esillä olevat työt on tehty varta vasten uuteen näyttelyyn. Kierrätys kukkii -teeman korvasi lopulta kohtaaminen muuttaa maailmaa, mutta sisältö on molemmissa nimissä yhtä kuvaava. Teoksissa on käytetty erilaisia luonnonmateriaaleja, kuten oksia ja risua sekä kierrätettyjä tekstiilejä ja lankoja. Taidetta Nikkilä ja Viss tekevät eri lähtökohdista, mutta kemiat kohtasivat alusta pitäen.

– Mia on enemmän taiteilija, kun itse olen käytännön käsityöläinen. Hän käyttää paljon luonnonmateriaaleja, kuten risuja ja heinää. Minä teen pääasiassa tilaustöitä kierrätysmateriaaleista. Olen tehnyt pöytäliinoja esimerkiksi makkaransuolimuoveista ja vaalimainoksista, Nikkilä kertoo.

Kenellä tahansa on mahdollisuus kokeilla kutomista pienillä matkamallin kangaspuilla. Näyttelyn aikana poppanaloimesta loihditaan pöytätekstiilejä tai keinutuolimattoja, jotka lahjoitetaan johonkin sopivaan kohteeseen.

 

Näyttelytilana toimiva vanha tehdas on Piia Nikkilän mukaan sopivan rouhea. Koneet on viety pois, mutta katosta roikkuvat putkistot tuovat pikantin lisän tunnelmaan.

– Toivon, että näyttely herättäisi katsojissa oivalluksia, että minullakin on materiaaleja, joita voin hyödyntää uudelleen. Kaikkea ei tarvitse heittää pois. Ryhmiä vastaanotetaan myös aukioloaikojen ulkopuolella ja riskiryhmiin kuuluvat voivat sopia tulostaan, sillä asun vain 300 metrin päässä. FL

Näyttelyyn voi tutustua Nuutajärven lasikylän pajarakennuksen yläkerrassa ti–su kello 11–17 aina 15.8. saakka. Pääsymaksua ei ole ja tila on esteetön.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic