Lounais-Häme

Käsityön arvostus näkyy markkinoilla

Käsityöharrastus tuo Marja-Leena Manderoosille mielihyvää, energiaa ja onnistumisen iloa. Mutta se voi olla paljon muutakin.

-Kun sain potkut töistä kuusikymppisenä, luulin maailman loppuvan siihen. Käsitöistä löysin terapeuttisen harrastuksen. Omien käsitöiden myyminen erilaisissa tapahtumissa tekee harrastuksesta myös sosiaalisen, tykkäänkin olla ihmisten kanssa tekemisissä, kertoo Huittisista asti Koijärvitalolle käsitöitään myymään tullut Manderoos.

Hän on harrastanut käsitöitä koko ikänsä, viimeiset neljä vuotta eläkkeellä tiiviimmin. Manderoos käy myyjäisissä laajalla säteellä, ensi viikolla hänet voi nähdä Forssan Salaman joulumarkkinoilta Kartanokeskuksesta.

-Tämä Koijärvitalo on hieno paikka, kunnioitan niitä, jotka tätä toimintaa pyörittävät. Tulen ensi vuonna uudestaan, Manderoos lupasi.

Manderoosin kokemusten perusteella käsitöiden arvostus on kasvanut tämän vuoden aikana. Kauppa käy aiempaa paremmin, esimerkiksi lauantaina hän myi Turun messuilla 40 keittiöpyyhettä, joista hän käyttää nimitystä näppiskä.

-Näissä käyttämääni pellavaa ei saa Suomesta, vaan tuotan sen Virosta. Näppisköjäni on viety Itävaltaan, jossa tilaaja lahjoitti ne eteenpäin suomalaisena käsityönä, Manderoos kertoo ylpeänä.

Koijärvitalon joulumyyjäisten järjestäjinä toimi joukko Koijärven käsityöihmisiä, joista yksi on Ilmi Jokinen. Hän toimi aikanaan Teuron kyläkauppiaana ja jalosti sieltä idean Koijärven käsityömyyjäisiin, joita on nyt järjestetty kuuden vuoden ajan. Jokisen mukaan kylällä on suhtauduttu eloa tuoviin myyjäisiin positiivisesti.

Jokinen on harrastanut käsitöitä pitkään ja sunnuntaina myynnissä olleet tuotteet ovat monen vuoden työn tulos. Jokinen valmistaa kaikkea hyötytavaraa sukista ja pipoista villaneuleisiin.

-Talvella herään aamuisin 4-5 välillä kutomaan. Illalla harrastusta voi jatkaa television ääressä, sanoo Jokinen, jolta menee yhden sukan valmistukseen vuorokausi. Villatakin valmistuminen ottaa mallista riippuen 1-2 viikkoa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic