Lounais-Häme

Kaspianmeren maat pääsemässä sopuun sisämeren öljy- ja kaasuvarannoista - sopimus saattaa auttaa myös ylikalastettua kitasampikantaa toipumaan

Aktau
12.08.2018, 11:02

Talous

Viisi Kaspianmeren maata Venäjä, Iran, Azerbaidzhan, Turkmenistan ja Kazakstan aikovat tänään allekirjoittaa merkittävän sopimuksen sisämeren ja sen rikkaiden öljy- ja kaasuesiintymien laillisesta asemasta.
Venäjän hallinnon mukaan uusi sopimus jakaa merenpohjan ja sen sisältämät luonnonvarat eri maiden kesken, mutta jättää merenpinnan kaikkien käyttöön.
Sopimus myös ratkaisee viimein sen, onko Kaspianmeri meri vai järvi. Asialla on väliä, koska erilaisia vesialueita säätelevät erilaiset kansainväliset lait.
– Sopimusluonnoksessa Kaspianmeri on määritelty mereksi, mutta sille on sovittu lakitekninen erityisasema, kertoo Venäjän varaulkoministeri Grigori Karasin Kommersant-lehdelle.
Sisämeren luonnonvaroista on kiistelty Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien. Uuden sopimuksen arvellaan laskevan sotilaallisia jännitteitä rannikkoalueella ja kasvattavan maiden taloutta.

Turkmenistanin maakaasua Eurooppaan?

Lisäksi sopimus kieltää kolmansien maiden sotilastukikohtien perustamisen alueelle.
– Venäjälle uusien maiden sotilastukikohtien kieltäminen on voitto, sillä se alleviivaa Venäjän sotilaallista ylivaltaa alueella, sanoo Caspian Barrel -ajatushautomon johtaja Ilham Shaban.
Periksi Venäjä joutui antamaan vedenalaisten kaasu- tai öljyputkien suhteen. Niiden salliminen sen sijaan herätti suurta intoa Turkmenistanissa ja sen presidentissä Gurbanguly Berdymuhamedovissa. Turkmenistan on suunnitellut pitkään maakaasun myymistä Eurooppaan rakentamalla kaasuputken Kaspianmeren halki. Putken rakentaminen on kuitenkin kilpistynyt Venäjän ja Iranin vastustukseen.
Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeenkin Venäjä ja Iran voivat heittää kapuloita Turkmenistanin rattaisiin ympäristöongelmiin vedoten.
Yhteinen sopimus helpottaa myös kalastuskiintiöiden valvomista. Varsinkin erittäin uhanalaisen kitasammen kanta saattaa päästä toipumaan sen ansiosta, arvioi vanhempi tutkija John Roberts Atlantin neuvosto -ajatushautomon Eurasia-keskuksesta. Kitasammen mäti on yhtä kallista kuin kaviaari, ja sampikantoja on ylikalastettu runsaasti.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti