Lounais-Häme

Kassa kilisee nyt forssalaiskaupoissa kulkusten tahtiin

Kaupan liitto ennakoi perinteisellä kyselyyn pohjautuvalla joululahjaindeksillään, että joulukauppa käy Suomessa nyt edellisvuotta kuumempana.

Forssa ei tee tässä suhteessa poikkeusta.

Sekä Forssan Citymarketin kauppias Mikko Virtanen että Forssan Prisman johtaja Minna Hovila-Myllylä kertovat, että kauppa on käynyt tänä vuonna joulun alla viime vuotta ripeämmin.

-Joulukauppa on mennyt ihan odotetusti. Sekä myynti- että asiakasmäärissä on pientä nousua, Hovila-Myllylä kertoo.

-Veronpalautusten merkitys on aina suuri, ja tuntuu, että tänä vuonna saajia on ollut suhteellisen paljon. Pikkuhiljaa nousussa oleva talous vaikuttaa ehkä myös ihmisten mielialaan, Virtanen pohtii.

 

Myös Kello-Nyströmin Makreeta Nyström-Tuomola uskoo kuluttajien luottavan tänä vuonna edellisvuosia enemmän talouteen.

-Tänä vuonna on ollut positiivinen vire, nousu on huomattavissa, Nyström-Tuomola sanoo.

Kaupan liiton mukaan etenkin kellojen, korujen, kirjojen, kodin tekniikan sekä pelien ja lelujen myynti nousee joulukuussa.

-Huomattava osa myynnistämme tulee edelleen joulusta, mutta joulukaupan kokonaismerkitys on vähän laskenut viime vuosina. Kevät ja kesäkin ovat merkittävää aikaa myynnin suhteen, Nyström-Tuomola kertoo.

 

Kaupan liitto tiedotti, että vähittäiskauppapuolella joulukuun liikevaihto on noin 25 prosenttia vuoden kuukausikeskiarvoa suurempaa. Liiton tiedotteessa kuitenkin todetaan myös, että Black Friday saattaa siirtää kulutusta entistä enemmän marraskuulle.

-Joulukauppa alkoi tänä vuonna jo Black Fridaysta. Sen merkitys on noussut ja sitä kautta marraskuun merkitys myynnille on noussut, Hovila-Myllylä sanoo.

-Kyllä marraskuun merkityksen huomaa, mutta jos marraskuuta ja joulukuuta vertaa, marraskuun merkitys on yhä pieni, Virtanen sanoo.

Nyström-Tuomola kertoo, että Black Friday veti myynnissä tänä vuonna hyvin, mutta veronpalautusten jälkeinen alennusmyynti taas alitti odotukset.

-Nämä vaihtelevat vuosittain paljon, Nyström-Tuomola sanoo.

 

Vaikka joulukauppa polkaistaan käyntiin hiljalleen jo marraskuun puolella, suuri osa ihmisistä jättää jouluostokset yhä viimetinkaan. Aaton aatto ja tänä vuonna myös sitä edeltävä perjantai ovat kaupoissa erityisen kiireisiä päiviä.

Virtasen mukaan Forssan Citymarketissa vain juhannusaaton aatto kilpailee näiden kahden päivän kanssa vuoden vilkkaimman päivän tittelistä.

Hovila-Myllylä uskoo joulukaupan huipentuvan Prismassa perjantaina.

-Kivijalkakaupan myynti nousee nyt lähempänä aattoa vielä. Lauantaina ei enää posti kulje, silloin ja perjantaina käy jopa satoja asiakkaita päivässä, Nyström-Tuomola kertoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic