Lounais-Häme

Kassit kantoon ja kunto kohoamaan

 

Viihdeuimalalla vietettiin vuosittaista Kesän kuntokauden avaus -tapahtumaa, vaikka sää ei välillä kovin kesäinen ollutkaan lumen leijaillessa maahan ja viileän tuulen tuivertaessa.

Kunnossa kaiken ikää -ohjelma ja sen Matka hyvään kuntoon -kiertue toivat paikalle rekan, jossa pääsi testaamaan kuntonsa helposti ilman hikeä. Testitulos antaa hyvää osviittaa siitä, pitäisikö liikuntaa lisätä.

-Testitulos voi antaa jollekulle jopa sen tarvittavan kipinän lähteä liikkumaan, kun näkee konkreettisesti tilanteensa, Forssan liikuntasihteeri Pauliina Jolanki totesi.

Kunnossa kaiken ikää -ohjelman ohjelmapäällikkö Jyrki Komulaisen mukaan noin kaksi kolmasosaa testin tehneistä saa tuloksen, jonka mukaan liikuntaa kannattaisi lisätä. Kohderyhmänä ovat työikäiset. Tapahtumaa järjestänyt taho jakoi auliisti vinkkejä kunnon parantamiseksi.

Komulaisen mukaan ykkösjuttu on liikunnan pitäminen arjessa koko ajan mukana. Kannattaa ottaa auton sijaan alle polkupyörä, ja nousta ylempään kerrokseen rappusilla eikä hissillä.

Kuntotestissä käynyt forssalainen Ari Aaltonen totesi, että hän pyrkii liikkumaan arjessa mahdollisimman paljon. Testin tuloksetkin näyttivät miehen mukaan ”yllättävän hyvältä”.

-Jaan mainoksia, siinä tulee liikuttua hyvin pari kertaa viikossa. Muuten käyn jonkin verran kävelyllä, joskus olen juossut. Olen myös pyrkinyt liikkumaan pyörällä, jos ei ole kaupasta paljon kannettavaa. Vaimonkin kanssa tulimme tänne kävellen, Aaltonen kertoi.

Testissä ollut forssalainen Heidi Teppo kertoi liikkuvansa arjessa paljon. Hänellä ei ole autoa, joten ajaminen esimerkiksi kävelyn sijaan ei ole edes mahdollisuus.

-Kun on esikoulussa töissä, liikuntaa saa hyvin lasten perässä juostessa, Teppo naurahti.

-Liikun viikoittain. Kävin samanlaisessa testissä viisi vuotta sitten. Silloin liikuin vähän enemmän, siksi halusinkin nyt tulla testaamaan uudelleen.

Tapahtumassa arkiliikunnan ilosanomaa levitti myös Hengitysliitto, jonka pisteellä oli ”arkiliikunnan SM-kilpailut”. Vesihelmen pihalla pääsi esimerkiksi kokeilemaan ostoskassipujottelua.

-Esimerkiksi tuo on oikein hyvä tapa liikkua, Komulainen sanoi Hengitysliiton pitäessä keppijumppaa taustalla.

-Se ei silti ole kaikkien mieleen. Liikunnan kanssa kannattaa aina miettiä, mikä itselle sopii, varsinkin kun puhutaan aikuisista ihmisistä. Toiset tykkäävät liikkua yhdessä, toiset yksin. Toiset tykkäävät käydä salilla, toiset metsässä. Ryhmäliikunta ei usein kiinnosta miehiä, jotka voivat siinä tapauksessa tehdä vaikkapa lajikokeiluja, Komulainen ohjeisti.

Komulainen muistuttaa myös kohtuudesta.

-Meidän neuvomme lähtevät hyvin matalalta. Melkein kiellämme liian kova liikunnan aloittamisen äkkiseltään. Into voi lopahtaa nopeasti, jos aloittaa liian kovaa. Etenkin vanhemmalla vammariski voi olla myös korkea, Komulainen sanoi. FL

 

Mikä Matka hyvään kuntoon?
Kunnossa kaiken ikää -ohjelman Matka hyvään kuntoon -kampanja piipahti Forssassa maanantaina.Kampanja alkoi viime vuonna.Tavoite on kannustaa kaikkia työikäisiä liikkumaan, arkiaktiivisuuteen ja terveellisiin ruokailutottumuksiin.Sen kärkenä on rekkakiertue, joka kiertää ympäri Suomea keväästä kesäkuuhun.Rekkaan rakennetussa kuntotestiasemassa pääsee testaamaan kuntonsa ilman hikoilua ja arkivaatteissa.Testi kestää noin 20 minuuttia.Kehon kuntoindeksi -testeillä mitataan puristusvoimaa, kestävyyskuntoa ja kehonkoostumusta.Testin jälkeen kävijä saa henkilökohtaisen koosteen omista tuloksistaan ja asiantuntijoiden palautteen.Viime syksyn aikana 14 700 työikäistä vieraili rekassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic