Lounais-Häme

Kasvokuvia vanhentava FaceApp ei ole Venäjän salajuoni, mutta yksityisyyden suojalle siinä piilee uhkia

Traficom: Ilmaiset sovellukset käyvät kauppaa käyttäjien tiedoilla
FaceApp on venäläinen mobiilisovellus, joka vanhentaa kasvokuvia. Kuvakaappaus Google Play -kaupasta. Kuva: Muu
FaceApp on venäläinen mobiilisovellus, joka vanhentaa kasvokuvia. Kuvakaappaus Google Play -kaupasta. Kuva: Muu

Ihmisen kasvokuvia vanhentava mobiilisovellus FaceApp on jälleen noussut puhelinkäyttäjien suosioon muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Venäläissovellus muokkaa kuvissa olevia kasvoja tekoälyn avulla. Sovellus on nostattanut huolta kuvien muista mahdollisista käyttötarkoituksista.

– FaceAppin kohdalla puhetta on ollut siitä, että nyt Venäjän valtio kerää kasvotietokantaa. En pelkää tätä lainkaan, tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen sanoo.

Sen sijaan STT:n haastattelemat tietoturva-asiantuntijat muistuttavat, että käyttäjien sovelluksen pilvipalveluun lataamat kuvat voivat päätyä monenmoisiin käyttötarkoituksiin.

– Käyttöehdot ovat sovelluksessa sellaiset, että siinä menettää oikeutensa lataamiinsa kuviin. Pitää tiedostaa, että se ladattu kuva saattaa muissa yhteyksissä tulla myöhemmin vastaan, sanoo tietoturva-asiantuntija Samu Turunen liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kyberturvallisuuskeskuksesta.

F-Securen Hyppönen kertoo yleisellä tasolla, että kuvia voidaan hyödyntää esimerkiksi mainonnassa.

– Meistä tuskin kukaan olisi iloinen, jos antaa kuvansa sovellukselle ja sitten se on votkamainoksessa, Hyppönen sanoo.

Vaihtokauppaa kasvokuvadatalla

Asiantuntijoiden mukaan FaceAppin ja lukuisten muiden ilmaissovellusten liiketoimintalogiikka on samanlainen: rahan sijaan liikkuvat käyttäjätiedot. Esimerkiksi tekoälyn kehityksessä käyttäjädataa tarvitaan runsain mitoin.

– Jos haluat opettaa kasvojentunnistusjärjestelmän oppimaan kasvojen muuttumista, on ilmeistä, että kasvojen kuvia tarvitaan, Hyppönen sanoo.

Tietoturva-asiantuntijoiden mukaan kuluttajan pitäisi lukea sovelluksen käyttäjäehdot, ovatpa ne kuinka uuvuttavan pitkiä tahansa.

Traficomin Turunen kehottaa myös miettimään, kuinka laajasti käyttäjä haluaa sovelluksien pääsevän puhelimen tietoihin.

–   Jos kyseessä on esimerkiksi Pokemon Go -sovellus, niin on ymmärrettävää, että se tarvitsee paikkatietoja toimiakseen. Mutta en ymmärrä, jos taskulamppusovelluksen pitää päästä osoitekirjaan ja kuviin. STT

Uusimmat

Näkoislehti

2.6.2020

Fingerpori

comic