Lounais-Häme

Kasvomaskin käyttö vaatii opettelua – Näin käytät maskia vastuullisesti

Kasvomaski voi oikein käytettynä vähentää tartuntojen määrää.
Maskisuositusta odotetaan erityisesti julkisiin liikennevälineisiin, joissa turvavälin pitäminen on hankalaa erityisesti ruuhka-aikoina. Kuva: Arttu Laitala
Kuvituskuva. Kuva: Arttu Laitala

THL suosittaa kasvomaskien käyttöä julkisissa kulkuvälineissä ja ruuhkaisissa paikoissa niillä alueilla, joissa koronatartuntoja on todettu kahden viikon aikana. Kasvomaski voi oikein käytettynä vähentää tartuntojen leviämistä pisaroiden mukana.

Kankainen kasvomaski ei ole hengityksensuojain, joten se ei suojaa käyttäjäänsä tehokkaasti. Maskien tehokkuus perustuu siihen, että mahdollisimman moni käyttäisi niitä oikein.

Ensisijaiset torjuntatoimet ovat hyvä käsi- ja yskimishygienia, kasvojen koskettelun välttäminen ja riittävän turvaetäisyyden pito muihin henkilöihin julkisilla paikoilla.

THL:n ohjeiden avulla maskia voi käyttää turvallisesti. Maskia ei tule käyttää, jos on terveyteen liittyviä syitä, jotka estävät maskin käytön, tai se estää hengitystä kohtuuttomasti.

Lue myös: Hallitus puoltaa kasvomaskien käyttöä joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää

Varaa käyttöön tarpeeksi maskeja

Käyttöön tulee varata niin paljon maskeja kuin päivän aikana tarvitset. Esimerkiksi jokaiselle junamatkalle tarvitset oman maskin. Kokeile erilaisia malleja, jotta löydät kasvoillesi sopivan mallin, jonka kanssa pystyt hengittämään.

Huolehdi hygieniasta maskin kanssa

Varaa mukaasi desinfiointiainetta. Laita maski päähän hyvissä ajoin ennen kulkuvälineeseen nousua. Varmista, että maski on tiiviisti ja peittää suun, nenän ja leuan. Älä siirrä maskia kesken käytön.

Vältä maskiin koskemista, poista ja pue se naruihin koskien.

Pese tai desinfioi kätesi aina ennen ja jälkeen käyttöä, tai jos kosket maskiin käytön aikana. Älä käytä maskia uudelleen pois oton jälkeen, ja vaihda maski aina, jos se likaantuu tai kastuu.

Pese maski oikein

Pese maski käytön jälkeen vähintään 60 asteessa tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty vähän pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se raikkaassa tilassa.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic