Lounais-Häme Somero

Someron valtuusto myönsi vakavan keskustelun jälkeen yli miljoona euroa perusturvaan

Someron perusturva tarvitsee lisämäärärahaa, koska tämänvuotinen talousarvio on ylittymässä reilusti. Vanhuspalveluissa ylitys johtuu pääasiassa ikäihmisten asumispalveluiden ostosta. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela
Someron perusturva tarvitsee lisämäärärahaa, koska tämänvuotinen talousarvio on ylittymässä reilusti. Vanhuspalveluissa ylitys johtuu pääasiassa ikäihmisten asumispalveluiden ostosta. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela

Someron kaupunginvaltuusto joutui maanantai-illan kokouksessaan myöntämään perusturvatoimelle lisämäärärahaa lähes 1,2 miljoonaa euroa.

Lisämääräraha katetaan tämän vuoden investointiohjelmasta käyttämättä jäävillä määrärahoilla.

– On erikoinen tilanne, että määrärahaa otetaan tekniseltä puolelta, Jutta Varjus (kok.) huomautti.

Talousarvioraami on ylittymässä niin lastensuojelussa kuin perhe-, vammais- ja vanhuspalveluissakin.

Valtuusto pyysi perusturvajohtaja Taru Nordlundilta selvitystä, mitä perhepalvelut ovat.

– Ne ovat lapsiperheitä koskevia kuluja, kuten koko perheen kuntouttava laitosjakso. Yksittäisinä menoina ne ovat kalliita mutta yleensä lyhytaikaisia.

Varovasti arvioiden ennaltaehkäisy on purrut

Sosiaalityön vuotuiset nettomenot ovat viimeisen kahden vuoden jaksolla kasvaneet noin 40 prosenttia (1,4 miljoonaa euroa) verrattuna vuoteen 2017.

– Kasvuvauhti on aika huikea, Riitta Lehtinen (sdp.) kommentoi ja pohti, ovatko tilanteen taustalla Someron huumeongelmat.

Nordlund vastasi sosiaalimenojen kasvun olevan valtakunnallinen ilmiö.

– Somero on panostanut ennaltaehkäisyyn, ja pyrkimys on, että suunta saadaan käännettyä. Varovaisesti voi arvioida, että tilanne on nyt parempi kuin ilman sitä (ennaltaehkäisyä) olisi.

Juha Salo (kesk.) kysyi, riittääkö tämäkään, vai onko vielä tulossa lisätalousarvion lisätalousarvio. Nordlund sanoi toivovansa, ettei uusia sijoituksia tarvitsisi tehdä.

Antti Kotti (sd.) korosti, ettei perusturvalautakunnassa lisätalousarviota ”otettu tuosta vaan vastaan”. Terveyskeskuksen asiakasmaksut nostettiin tänä syksynä tappiin.

– Vaikka niiden taloudellinen merkitys on ehkä pieni, symbolinen merkitys on suurempi.

Lisä rahaa myös sivistystoimelle

Valtuusto myönsi myös sivistystoimelle lisämäärärahaa 60 000 euroa lukion opettajien resurssituntien palkkamenoihin. Ne katetaan yläkoulun henkilöstökuluista.

Lisäksi oppimisympäristöselvityksen konsulttimenoihin myönnettiin 10 000 euroa ja yläkoulun musiikkivälineiden hankintaan 63 000 euroa.

Asunto Oy Someron Myllypelto saa lisämäärärahaa hissiavustukseen 99 500 euroa. Avustuksen tarkemmista myöntämisperusteista päättää tekninen lautakunta. FL

Lue myös: Somero nostaa tuloveroprosentin ensi vuonna 20,5:een

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic