Lounais-Häme

Suomella katastrofipäivä MM-kisoissa: Hakola kaatui miesten pariviestissä, yhdistetyssä kompuroitiin mäessä, naiset taipuivat ladulla

Johannes Hoesfolt Klaebon kiri oli jälleen omaa luokkaansa. Arkistokuva. Kuva: CHRISTIAN BRUNA

Seefeldin MM-kisojen sunnuntaipäivältä odotettiin suuria Suomelle. Päivästä on tulossa kuitenkin mitaliton, vaikka yhdistetyn miesten hiihto-osuudet ovat vielä jäljellä.

Suurimmat odotukset kohdistuivat miesten pariviestiin. Iivo Niskasen ja Risto-Matti Hakolan parivaljakolle oltiin tarjoamassa etukäteen lähes varmaa mitalia.

Niskanen oli omilla hiihto-osuuksillaan odotuksiin nähden hieman nahkea ja lopullinen niitti saatiin viimeisen osuuden viimeisessä vauhdikkaassa laskussa, kun Hakola kaatui.

Voiton vei Norja ennen Venäjää ja Italiaa. Suomi jäi seitsemänneksi.

– Sain kurviin täydellisen peesin. Sitten Pellegrinon sauva heilahti suksen alle, ja kun hiilikuitusauvan alle suksi napsahtaa, se on aika liukas. Ihan tuoreena vielä. En muista, milloin viimeksi on ottanut näin paljon päähän, Hakola kommentoi tuoreeltaan Ylelle.

Niskanen harmitteli puolestaan avausosuuden sukseaan.

Ruotsi juhli naisten pariviestissä

Suomen Anne Kyllönen ja Krista Pärmäkoski jäivät seitsemänneksi naisten pariviestissä pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailuissa Itävallan Seefeldissä. Perinteisellä käydyn kilpailun voitti Ruotsi, Slovenia oli toinen ja Norja kolmas.

–  Muutama vaihto meni vähän huonosti, mutta siinä tilanteessa oli mukana muitakin urheilijoita. Olimme taistelemassa mitalista, Pärmäkoski tuumi Ylen televisiohaastattelussa.

Pärmäkosken piti alun perin hiihtää Kerttu Niskasen kanssa, mutta Niskanen sairastui eilen illalla. Kyllönen nousi mukaan varahiihtäjän paikalta.

–  Alkueriin ja finaaliin oli suunnitelma, että kaksi ensimmäistä kierrosta muiden mukana ja sitten kaikki peliin, Kyllönen avasi taktiikkaansa.

Ruotsin kultapari oli Maja Dahlqvist–Stina Nilsson. Slovenialle yllätyshopeaa ottivat Katja Visnar ja Anamarija Lampic. Kymmenen joukkueen finaalissa Suomi jäi kärjestä 8,86 sekuntia.

Suomalaiset yhdistetyn urheilijat Eero Hirvonen ja Ilkka Herola syrjäytyivät Seefeldin MM-kisojen kärkikahinoista parikilpailun mäkiosuudella. Hirvonen rojautti MM-reissun pisimmän ilmalennon 116,5 metriin, mutta alkukauden ykkösmies Herola jäi 103 metriin.

Kaksikko lähtee hiihdon parisprinttiin kahdeksannelta sijalta. Ero kilpailua johtavaan Saksaan on kaksi minuuttia ja 31 sekuntia. Myös muut etukäteissuosikit ovat yli kaksi minuuttia suomalaisilta karussa.

–  Paska tilanne. Menetimme pelin, Herola tokaisi vilkaistuaan tulostilannetta.

Herola tiivisti asetelman ytimekkäästi. Suosikkijoukkueet Saksa, Japani, Itävalta ja Norja muodostavat neljän kärjen, joka pyrkii 27 sekunnin nipussa muilta karkuun.

Suomi voisi saada Ranskalta ja Italialta vetoapua, mutta Ranska starttaa 53 sekuntia ja Italia 41 sekuntia ennen Suomea. Se pakottaa suomalaiset yltiöpäiseen alkuvauhtiin, jos he aikovat saavuttaa kärjen.

Käytännössä suomalaiskaksikon isompi nousu edellyttää myös sitä, että neljän kärki alkaa kyttäillä toisiaan.

Hirvonen sai kolhuja koekierroksella

Herolan mäkiongelmat osuivat pahimmilleen parikilpailussa.

–  Oli liikaa yritystä. Lisäksi painopiste siirtyy kaarella varpaille, enkä yhtään tiedä, miksi, Herola harmitteli vaisua hyppyään.

Hirvonen hyppäsi pidemmälle kuin kertaakaan koko viikolla.

–  En silti tiedä, oliko se reissun paras hyppy. Ne ovat olleet niin samanlaisia, Hirvonen kertoi.

Koekierroksella Hirvonen mätkähti 68 metriin ja kaatui. Hyppy lähti kiertämään nenälleen heti hyppyrin keulalta.

–  Teimme vähän välinetestiä, kun kokeilimme monoon uutta pohjallista. Se oli parempi ylämäessä, mutta arvaamaton ilmalennossa, Hirvonen naurahti testilleen.

Hirvonen sai alastulossa tällejä ahteriin, selkään ja kylkeen.

–  Laitettiin kylmää heti, mutta taidan olla huomenna aika hellänä. Tuntuu ainakin selässä ja pakarassa vähän siltä, Hirvonen ennusti.

Koekierroksen kolhut eivät vaikuttaneet Hirvosen kisahyppyyn.

–  Väitän, että olen jo aika hyvä nollaamaan kaatumiset, Hirvonen vakuutti.

Parikilpailun mäkiosuus alkaa kello 14.30 Suomen aikaa. FL-STT

Uusimmat

Fingerpori

comic