Lounais-Häme

Käteisautomaattien kilpailu heti vaakalaudalla: Nosto-pisteiden asennukset jäihin

EU-asetuksen kotimainen uustulkinta uhkaa tappaa kilpailun alkuunsa Suomen käteisnostomarkkinoilla. Nyt väännetään uudestaan siitä, saavatko pankit hinnoitella kilpailevien automaattien nostot kalliimmiksi kuin Otto-automaattien nostot.

Yllätyskäänne pysäytti S-ryhmän suurprojektin. Sen oli tarkoitus vaihtaa kaikkien tilojensa Otto-automaatit Nosto-automaateiksi ja tuoda lisäksi kymmeniä nostopisteitä uusille paikoille.

-Automaattitoiminnan kilpailun vapauttamisesta päätettiin jo aiemmin, joten olemme yllättyneitä siitä, että asiaa mietitään vielä uudelleen ja näinkin nopeasti. Tästä seuraa meille myös taloudellisia haittavaikutuksia, harmittelee SOK:n talousjohtaja Jari Annala.

 

Finanssivalvonta (Fiva) linjasi loppuvuodesta 2015, että kaikki käteisautomaattinostot on vuoden 2017 alusta hinnoiteltava yhdenmukaisesti automaatista tai yhtiöstä riippumatta niin kotimaassa kuin muidenkin EU-maiden alueella.

Se merkitsi Otto-automaatteja pyörittävän Automatian monopoliaseman murtumista.

Kun markkinoille ilmaantui hiljattain ensimmäinen merkittävä kilpailija, Nosto-automaatteja ylläpitävä norjalainen Nokas CMS, Fiva päättikin ottaa asian uuteen käsittelyyn ja järjestää lausuntokierroksen euromaksuasetuksen tulkinnasta, käytännössä käteisnostojen hinnoittelusta.

-Fiva pyörsi aiemman linjauksensa täysin yllättäen sen jälkeen, kun olimme julkistaneet mittavan yhteistyön S-ryhmän kanssa. Mitä tämä kertoo suomalaisen päätöksenteon johdonmukaisuudesta tai siitä, kuinka turvallista Suomeen on investoida? ihmettelee Nokas CMS:n kehitysjohtaja Risto Lepo.

 

Kuvio herättää epäilyksen, että Fivan tempoilun taustalla on OP:n, Nordean ja Danske Bankin ilmeinen intressi suojella yhdessä omistamansa Automatian monopoliasemaa ja taklata Otto-automaatteja uhkaavat kilpailijat ulos markkinoilta.

Nordea kiistää painostuksen. OP ei anna kysymykseen suoraa vastausta. Danskelta ei saatu kommenttia.

Asetelma on herkkä, sillä Fiva on itsenäinen pankkeja valvova viranomainen. Hämmennystä lisää se, etteivät käteisautomaattiyritykset kuulu Fivan sääntelyn piiriin.

Johtava riskiasiantuntija Anne Nisén Finanssivalvonnasta perustelee uudelleenarviointia kilpailutilanteen muutoksella.

-Aiempi ohjeistuksemme perustui nimenomaan silloiseen tilanteeseen, jossa Automatialla ei käytännössä ollut kilpailijoita. Valvojan velvollisuus on arvioida, onko ohje ajan tasalla nykyisessäkin markkinatilanteessa.

Nisén myöntää, että asetelma on vaikea, sillä markkinatilanteen muutos on vasta alkamassa.

Nokaksen Lepo kummeksuu, mistä äkillinen hoppu sitten kumpuaa.

-Ensin mitään ei tapahdu pitkiin aikoihin, mutta yhtäkkiä, kun me alamme asentaa laitteita, onkin hirveä kiire saada uusia lausuntoja. Ihmetyttää todella, mikä motiivi tämän takana on.

 

Nokas ei asenna uusia Nosto-automaatteja, ennen kuin kiista ratkeaa.

-Jos yhden toimijan monopolia ylläpidetään syrjivällä hinnoittelulla, kilpailu on mahdotonta. Tämä on todettu Suomen Pankin tutkimuksessakin. Se johtaisi siihen, että me pakkaamme laukkumme, poistumme Suomesta ja kärsimme kymmenien miljoonien eurojen tappiot, Lepo sanoo.

S-ryhmäyhteistyön lisäksi liipaisimella on Nosto-automaattien tuominen Citycon-kauppakeskuksiin sekä joillekin haja-asutusalueille.

-Käteisnostoautomaattien määrä oli Suomessa tänä vuonna nousemassa, ensimmäistä kertaa 25 vuoteen. Suunnitelmissa oli tuoda automaatteja moniin sellaisiin paikkoihin, joista ne ovat jo hävinneet.

Nokaksen oli tarkoitus asentaa ensi kesään mennessä S-ryhmän tiloihin yli 300 uutta Nosto-automaattia, Etelä-Suomesta aloittaen. Yhteensä Suomesta löytyy nyt seitsemisenkymmentä Nosto-automaattia, lähes kaikki Uudellamaalla ja S-ryhmän kauppapaikoilla.

 

S-ryhmä odottaa, että Finanssivalvonta ratkaisee asian vuoden loppuun mennessä.

-Mitä pidempään tässä joudutaan odottamaan, sitä hankalammaksi tilanne käy, talousjohtaja Jari Annala sanoo.

Hänen mukaansa Otot päätettiin vaihtaa Nostoihin, koska Nokas CMS:n tarjoamat sopimukset ja automaattien sijoitteluun liittyvät ehdot ovat S-ryhmälle ”selkeästi paremmat” kuin Automatian.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto ilmoittaa kommentoivansa asiaa vasta ensi viikolla Fivalle laatimassaan lausunnossa. FL

 

Norjalaisyhtiö yrittää haastaa Otto-automaatit
Otto-automaatteja ylläpitää Automatia Pankkiautomaatit Oy, jonka omistavat tasaosuuksin OP, Nordea ja Danske Bank.Otto-automaatteja on Suomessa 1350–1400. Määrä on vähentynyt vuosi vuodelta.Automatian markkinaosuutta hamuaa nyt norjalainen Nokas CMS Oy, joka ylläpitää Nosto-automaatteja.S-ryhmä ilmoitti elokuussa vaihtavansa kauppapaikkojensa kaikki yli 300 Otto-automaattia Nosto-automaateiksi.Kilpailua vai ei?Lokakuun alussa Finanssivalvonta (Fiva) pyysi pankeilta, pankkiautomaattiyhtiöiltä, S-ryhmältä, Finanssiala ry:ltä, Kilpailu- ja kuluttajavirastolta, valtiovarainministeriöltä ja Suomen Pankilta lausunnot euromaksuasetuksen tulkinnasta.Kyse on siitä, saavatko pankit periä ns. vieras- eli kilpailevien automaattien nostoista korkeampaa hintaa kuin Otto-automaattien nostoista.Lausunnot on annettava 3.11. mennessä. Fiva julkistaa ne verkkosivuillaan.Fivan mukaan S-ryhmän uudet Nosto-automaatit nostaisivat Otto-automaattien ulkopuolisten automaattien osuuden alle 5 %:sta n. 20 %:iin.

Uusimmat

Fingerpori

comic