Lounais-Häme Jokioinen

Kätevä-palkinnon pokannut Jokioisten Leipä luottaa edelleen käsityöhön leivonnassa

Jokioisten Leipä on rakentamassa Jokisoisilla naapurista ostamalleen teollisuuskiinteistöön uutta leipomoa. Yritys palkittiin eilen Forssan Seudun Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksen Kätevä-palkinnolla.
Toimitusjohtaja Seppo Virtanen (vas.) ja leipomopäällikkö Mikko Virtanen katsastamassa uuden leipomon rakentamisen etenemistä Leivänkujan varrella Jokioisilla. Ensimmäiset leivät pitäisi saada uuneista ulos tammikuussa.

Jokioisten Leipä oy on aktiivisesti kasvua hakeva perheyritys. Parhaillaan yritys on rakentamassa Leivänkujan toiselta puolelta ostettuun entiseen teollisuushalliin uutta leipäleipomoa.

– Kun saamme uuden leipomon ensin käyntiin, alamme leipoa ensi kevään kuluessa käsin kolmea artesaanileipää. Yksi leivistä on omaan taikinajuureen leivottu tumma ruisleipä ja kaksi muuta ovat vaaleita, esitaikinaan leivottavia leipiä. Käsinleivontaa varten uuteen leipomoon asennetaan nykyaikaiset puupöydät, leipomopäällikkö Mikko Virtanen sanoo.

Leipien lisäksi uudessa leipomossa tullaan leipomaan myös sämpylöitä.

Toimitusjohtaja Seppo Virtanen kertoo uuden leipomon toteuttamisen maksavan kokonaisuudessaan noin kaksi miljoonaa euroa. Hän toivoo, että tuotanto uudessa leipomossa voitaisiin käynnistää tammikuussa.

Jokioisten Leivän liikevaihto on noin 12,5 miljoonaa euro. Kun Jokioisten Leivän konserniin lasketaan mukaan mm. gluteiinittomia tuotteita valmistava Leipurin Tuoreapu ja Hämeen Tuoreleipä, liikevaihto nousee vuodessa noin 16–17 miljoonaan euroon. Ensi vuonna Jokioisten Leipä hakee noin kymmenen prosentin kasvua liikevaihtoonsa.

Kaikkiaan konserni työllistää noin 130 henkilöä, joista Jokioisten Leivän palveluksessa noin 90 henkilöä.

Jokioisten Leivällä on myös vientiä. Leipomopakasteita viedään pakasterekoilla muutamia kuormia Espanjaan Suomi-baarien valikoimaan koti-ikävää helpottamaan. Kasvua haetaan myös Ruotsiin vietävistä rasvapaistotuotteista, joiden myynti on myötätuulessa. Kotimaassa Jokioisten Leipä joutuu kilpailemaan rasvapaistotuotteissa lisääntyvän tuonnin kanssa. Seppo Virtanen kauhistelee mahdollisen tunnelin toteutumista Suomen ja Viron välille.

Jokioisten Leipä on viime vuosina panostanut merkittävästi vihreään energiaan ja mm. pakkausmateriaalien vähentämiseen. Yrityksen toimitilan katolla ovat aurinkopaneelit, kiinteistö lämpiää maalämmöllä, yrityksen käytössä on biokaasulla toimiva kuorma-auto ja uuden leipomon uunit tulevat käyttämään biokaasua, joka toimitetaan kerran kuussa vaihdettavaan kaasukonttiin uuden leipomon nurkalle.

Mikko Virtanen laskee energiaratkaisuihin investoidun viime vuosina yhteensä noin miljoona euroa. Hän kertoo myös pakkausmateriaaleissa käytettävän ratkaisuja, joissa pahvin ja muovin määrää voidaan vähentää neljänneksellä. Tämä vaatii hyvää yhteistyötä asiakkaiden kanssa. Tuoteturvallisuuden ja ympäristötietoisuuden aiheuttamat paineet voivat olla myös osin ristikkäisiä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.4.2020

Fingerpori

comic