Lounais-Häme

Kati Outinen tarttuu Forssan Teatterin ruoriin

 

Kati Outinen ohjaa Forssan Teatterille ensi syksyn päänäytelmän, Sirkku Peltolan mustanpuhuvan komedian Variksen veli, joka saa ensi-iltansa 15. lokakuuta. Variksen Veli on kertomus maalta kaupunkilähiöön muuttavasta perheestä, äidistä ja hänen kahdesta aikuisesta pojastaan.

Näytelmästä on luvassa neljännessata esitystä.

Forssan teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Keijo Koskimies hehkuu tyytyväisyyttä, kun sopimus Kati Outisen kanssa syntyi. Nimekäs vieraileva ohjaaja on harrastajateatterille näyttävä sulka hattuun.

– Odotamme paljon tästä yhteistyöstä. Uskon, että tämä herättää kiinnostusta monella eri taholla. Olemme Katin kanssa todella täpinöissä tästä ja uskon, että näyttelijätkin ovat ja toivottavasti yleisökin on.

Koskimies kuvaa ohjaajasopimuksen syntyä Outisen kanssa yhteensattumien summaksi. Outinen oli viime syksynä valitsijana katsomassa Forssan Teatterissa Öbout seitsemän veljestä -näytelmää, kun teatteri haki Mikkeliin Työväen näyttämöpäiville.

– Siinä kahvipöytäkeskustelun tuoksinassa minulla syttyi lamppu ja laitoin Katille sähköpostia ja hullunrohkeasti kysyin, olisiko hän kiinnostunut tulemaan Forssaan ohjaamaan. Kati sitten vastasi, ja siitä rattaat lähtivät pyörimään.

Outinen odottaa Forssan produktiota suurella mielenkiinnolla.

– Ensinnäkin tämä on hyvä juttu. Öbaut seitsemän veljeksen perusteella sanoisin, että teatterilla on aika korkeatasoista väkeä.

Outinen pitää myös hyvänä, että hänellä ja Koskimiehellä on samanlaisia ajatuksia teatterin tekemisestä. Heille se on elävä prosessi.

Ohjaajan työstä Kati Outisella on kokemusta Teatterikorkeakoulusta. Kymmenen vuotta sitten hän ohjasi Teatterikoulussa näytelmän Tule takaisin, Gabriel ja professoriaikanaan 2002–2013 erilaisia harjoitusproduktioita monologeista alkaen.

– En ole tainnut tehdä toista kokonaista näytelmää kuin Tule takaisin, Gabriel. Se kuitenkin kiehtoo, kun minua ovat näyttelijänä aina kiinnostaneet kokonaisuudet. Siis se, millaisessa kokonaisuudessa näyttelijän työni on. Onkin luontevaa astua rampin toiselle puolelle.

– Minä olen semmoinen, että kuuntelen näyttelijää. Annan olla luova. En ole autoritäärinen tai diktaattorinen ohjaaja, vaan otan luovia ideoita vastaan.

– Koska itsekin näyttelijänä tykkään työskennellä niin, että ideoitani kuunnellaan ja kokeillaan, haluan jakaa sitä kokemusta muillekin näyttelijöille.

Variksen veli -näytelmän harjoitukset alkavat Forssan Reatterissa elokuun alussa.

Se tietää Kati Outiselle lukuisia ajokilometrejä tyykikylän ja Helsingin väliä. Linja-autovuorojen varaan on hankala laskea, koska näytelmäharjoitukset tapahtuvat illalla. FL

 

Lähes 40pitkääelokuvaa
Kati Outisella (s. 1961) on pitkä ura näyttelijänä teatterissa, elokuvissa, TV-elokuvissa ja TV-sarjoissa.Hänen ensimmäinen elokuvaroolinsa oli Tapio Suomisen nuorisoelokuvassa Täältä tullaan elämä! vuodelta 1980.Hän on näytellyt mm. useita päärooleja Aki Kaurismäen elokuvissa ja saavuttanut myös kansainvälistä huomiota.Kati Outinen on saanut Jussi-patsaan parhaasta naispääosasta kolmesti elokuvista Tulitikkutehtaan tyttö, Kauas pilvet karkaavat ja Mies vailla menneisyyttä.Hän on esiintynyt lähes 40 pitkässä elokuvassa. Hänen uusin roolinsa on kansainvälisessä rikoselokuvassa True Crimes (2016), joka on vasta valmistumassa.Outinen työskenteli Teatterikorkeakoulun näyttelijätyön professorina 2002–2013.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti