Lounais-Häme Forssa

Katja Pouta valmistui maailman ensimmäiseksi biotalousinsinööriksi: Forssa voisi olla kiertotalouden Vancouver

Katja Pouta visioi opinnäytetyössään, miten Forssa vihreytetään.
Katja Poudalla on ylioppilastutkinnon lisäksi entuudestaan kolme ammatillista tutkintoa kaupan- ja puhtaanpidon alalta. Biotalousinsinööriksi hän haki halusta saada vaihtelua ja kehittyä. – Se oli elämäni paras päätös. Kuva: Lassi Puhtimäki
Katja Poudalla on ylioppilastutkinnon lisäksi entuudestaan kolme ammatillista tutkintoa kaupan- ja puhtaanpidon alalta. Biotalousinsinööriksi hän haki halusta saada vaihtelua ja kehittyä. – Se oli elämäni paras päätös. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kiertotalouden edelläkävijänä tunnettu Forssan seutu on Katja Poudan mielestä risteyskohdassa: nyt tunnustellaan, pitäisikö kiertotalouteen satsata kunnolla vai luopua vähin äänin koko ideasta.

HAMKin Forssan kampukselta ensimmäiseksi biotalousinsinööriksi valmistunut Pouta perää konkreettisia toimia.

– Envitech-alueen voimaannuttaminen ja laajentaminen olisi ajankohtaista, ja yrityksillä on siihen halua. Nyt puuttuu joku, joka potkisi hommaa käyntiin.

Hänestä Forssan kaupunki voisi ottaa vahvempaa roolia, vaikka kiertotalouden edistäminen onkin yhteispeliä. Se kannattaisi tulevaisuuden tähden.

Kiertotalouden ratkaisut parantaisivat elinvoimaa ja saattaisivat tuoda seudulle uusia nuoria asukkaita.

– Toivon, että ihmiset näkisivät sen, ettei kiertotalous lopeta tai pysäytä talouskasvua. Siinä talouden tuotto tulee palveluista, ei tuotteista.

Tolpparoskisten tilalle kierrätysastiat

Forssan Yrityskehityksen tilaamana opinnäytetyönä Pouta laati toimenpidesuunnitelman Forssan vihreyttämiseksi.

– Ehdotuksia on älytön määrä, enkä oleta, että niitä kaikkia toteutettaisiin. Ekologisesti toimiville yrityksille myönnettävästä Vorssa-sertifikaatista on jo innostuttu, Pouta kertoo.

Toimenpidesuunnitelma pohjaa osin Forssan kaupungin strategiatavoitteisiin ja Vancouverissa saavutettuihin tuloksiin. Kanadalaiskaupungissa esimerkiksi yli puolet matkoista tehdään jalan, pyörällä tai joukkoliikenteellä.

Forssan mittakaavassa kestävä kaupunkikuva voisi tarkoittaa kaupunkipyöräverkostoa ja sähköautojen latausverkostoa sekä tolpparoskisten korvaamista kierrätysastioilla.

Muutoksessa on kiehtovaa olla mukana

Pouta toivoo, että ihmiset olisivat avoimempia muutokselle.

– Paljon kyseenalaistetaan, mitä minä hyödyn toimintatapojen muuttamisesta. Ei välttämättä konkreettisesti heti mitenkään, mutta hyöty voi tulla välillisesti seudun kautta.

– Yksityishenkilöiden kannattaisi edes kokeilla jätteiden lajittelemista. Ei se välttämättä olekaan niin hankalaa ja tilaa vievää.

Pouta on ollut itse aina ympäristötietoinen ja mielellään mukana muutoksessa. Häntä kiehtoo, miten paljon kiertotalouden saralla on mahdollisuuksia ja tehtävää esimerkiksi kuntasektorilla.

Forssassa vuonna 2017 alkaneeseen biotalousinsinöörin koulutukseen hakeutumista Pouta pitää elämänsä parhaansa päätöksenä.

– Ennen olen ollut tekniikassa ennemminkin kehityksen jarru. On tuntunut hyvältä pärjätä, saada onnistumisen tunteita ja tunnustustakin. Se kannustaa yrittämään entistä enemmän.

”Työelämän kutsu on ollut kova”

Poudalla on kunnia olla myös maailman ensimmäinen biotalousinsinööri, sillä vastaavaa koulutusta ei ole muualla.

– Koulutuksessa yhdistyy kaksi alaa: tieto- ja viestitekniikan koulutus, jonka tehtävät ja projektit liittyvät biotalouteen.

Koulutus kehittyy koko ajan, eikä Pouta sano olettaneensakaan, että hän pääsisi heti mukaan valmiiksi hiottuun kokonaisuuteen.

Hän kertoo edistäneensä opiskeluja niin joka solullaan myös loma-aikoina, ettei oikein vielä tajuakaan saavuttaneensa tavoitteen.

– Työelämän kutsu on ollut kova, Pouta sanoo mutta lisää tiedostavansa, että työllistymisen suhteen aika on hankala.

Viimeistään elokuussa häntä odottavat uudet haasteet. Silloin hän jatkaa opintoja Circular economy -maisteriohjelmassa Lappeenrannan–Lahden teknillisessä yliopistossa.

– Kun aloitin opinnot, ajattelin koodaavani pimeässä mörköluolassa. Nyt odotan pääseväni toimimaan kiertotalouden kehittämisen ja innovoinnin parissa. FL

Lue myös: Biotalousinsinöörin koulutuksen suosio kasvaa – Hakijamäärä Forssan kampukselle lähes tuplaantui (FL 27.2.2020)

Maailman ensimmäinen

Uusi biotalouden koulutusohjelma alkoi Hämeen ammattikorkeakoulun Forssan kampuksella syksyllä 2017.

Katja Pouta valmistui koulutusohjelmasta tällä viikolla Forssan, Suomen ja maailman ensimmäiseksi biotalousinsinööriksi.

Poudan opinnäyte Vihreämpi Forssa 2030 – Ehdotus toimenpidesuunnitelmaksi Forssan vihreyttämiseksi on luettavissa verkossa osoitteessa theseus.fi/handle/10024/333560.

Tammikuussa Forssassa alkoi myös kansainvälinen bioeconomy engineering -koulutus.

Uusimmat

Näkoislehti

28.5.2020

Fingerpori

comic