Lounais-Häme

Katsastusketju: Opetuspoljinasennukset pahimmillaan hengenvaarallisia

Ajo-opetukseen käytettävän auton tunnistaa kolmiosta. Kuva: Seppo Pessinen
Ajo-opetukseen käytettävän auton tunnistaa kolmiosta. Kuva: Seppo Pessinen

Pääkaupunkiseudulla ja Riihimäellä toimiva katsastusketju Citykatsastus väittää tiedotteessaan, että liikenteessä on autoja, joihin asennetut opetuspolkimet ovat jopa hengenvaarallisia.

– Pahimmillaan meillä vastaan tulleet tapaukset ovat olleet sellaisia, joissa opetuspoljin on asennettu autoon suoraan sanottuna aivan päin honkia. On esimerkiksi asennuksia, joissa poljinta ei ole ehkä säästösyistä esimerkiksi ruuvattu auton koriin kiinni lainkaan. Myös opetuspolkimen tuottama jarruvoima saattaa olla pahasti puutteellinen ja poljin kytketty niin, että auton jarruvalot jäävät esimerkiksi pysyvästi palamaan kun poljinta painaa, kertoo CityKatsastuksen toimitusjohtaja Mika Kukkonen.

 

Opetuspolkimet ovat ajokorttiharjoittelussa pakolliset. Niitä ei kuitenkaan ole tarvinnut enää muutoskatsastaa kesän 2018 lakiuudistuksen jälkeen.

Opetuspolkimen saa asentaa myös itse. Poliisi valvoo polkimia muun liikennevalvonnan yhteydessä.

– Maalaisjärjellä voi tietysti miettiä, mikä se todellisuus on tien päällä, kun jopa Helsingissä sijaitsevalle katsastusasemalle tuodaan opetusautoja, joilla ei missään tapauksessa pitäisi lähteä ajoharjoitteluun edes maaseudun pikkuteillä.

Lääkkeeksi Kukkonen esittää yhteiskuntavastuuta. Citykatsastus ilmoittaa yrityksen tarkistavan opetuspolkimien toiminnan ja asennuksen veloituksetta.

Lain mukaan asianmukaisesti asennettu ja toimiva opetuspoljin on ajokokeeseen pääsyn edellytys. Lisäpoljin ei saa häiritä ajoneuvon oman jarrupolkimen toimintaa millään tavalla.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic