Lounais-Häme

Katsastussääntely uudistuu - uudet säännöt voimaan tänään

Tästä päivästä lähtien sovellettava uusi katsastussääntely harventaa alle kymmenvuotiaiden henkilö- ja pakettiautojen määräaikaiskatsastuksia. Kuluttajan kannalta merkittävän muutoksen uudistuksessa muodostaa myös katsastusajankohtaan tuleva valinnan mahdollisuus.

Uudistuksen ydinsisältönä on, että ensimmäinen katsastus suoritetaan 20.5.2018 jälkeen käyttöön otetuille henkilö- ja pakettiautoille nelivuotiaana. Sen jälkeen ne tulee katsastaa joka toinen vuosi kymmenvuotiaaksi asti ja sen jälkeen vuosittain.

Ennen 20.5.2018 käyttöön otetut autot siirtyvät uuteen katsastusväliin vasta ensimmäisen, uuden katsastussääntelyn aikana suoritetun katsastuksen jälkeen. Jatkossa seuraava katsastuspäivä määräytyy edellisen suoritetun katsastuksen, eikä enää auton käyttöönottopäivän perusteella.

Samalla katsastusajankohdasta poistuu nykyinen neljän kuukauden aikaikkuna.

-Tämä tarkoittaa käytännössä, että asiakas voi katsastaa autonsa periaatteessa milloin vain, ja että katsastus on voimassa samaan päivämäärään asti seuraavaksi määräytyvänä katsastusvuonna, selventää Forssan, Loimaan, Karkkilan ja Hyvinkään A-katsastuksen asemien esimies Ville Ajanko.

 

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on tarkentanut uuteen katsastussääntelyyn liittyen myös ajoneuvojen hylkäys- sekä ajokieltoon asettamisperusteita.

-Esimerkiksi renkaiden alle 1,6 millin urasyvyys on määritelty ajokiellon aiheuttavaksi viaksi, Ville Ajanko toteaa.

Hän katsoo ensikatsastusiän nostamisen neljään vuoteen nykyiselle uusille autoille perustelluksi. Sen sijaan siitä seuraavat kahden vuoden katsastusvälit herättävät varauksellisuutta.

-Ajokilometrejä saattaa kuudessakin vuodessa kertyä jo useampi sata tuhatta, Ajanko huomauttaa

Samaan asiaan kiinnittää huomiota myös K1 Katsastus-ketjun laatu- ja tekninen johtaja Timo Ojala.

-Sellainen seikka kuin autojen käyttöön liittyvät erot tuntuu jääneen lain laatijoilta huomaamatta, hän tiivistää.

 

Ojala määrittelee myös uuden lain voimaansaattamista leimanneen kiireen tuovan katsastustoimintaan haasteensa. Hän katsoo kohtuulliseksi, että esimerkiksi katsastushenkilöstö olisi ehditty kouluttaa odottavaan muutokseen.

-Puuttuvasta koulutuksesta ja ohjeistuksesta johtuen emme tiedä, miten meidän pitäisi missäkin tilanteessa menetellä.

Ojala huomauttaa, että kysymys on todella mittavasta uudistuksesta.

-Tämä huomioiden, tällainen valmistautumattomuus siihen kielii huonosta hallintotavasta, hän toteaa.

 

Forssan säännöllisiin kesäasukkaisiin jo toistakymmentä vuotta kuulunut Hannele Näsi kiittelee uutta katsastussääntelyä positiiviseksi kehitykseksi. Hän on perehdyttänyt itsensä muuttuvaan menettelyyn muun muassa kesäautonsa katsastuksen ajankohtaisuuden vuoksi.

-Sekä harventuvat katsastusvälit että katsastusajankohtaan tuleva valinnan mahdollisuus ovat pelkästään hyviä asioita, Hannele Näsi vakuuttaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic