Lounais-Häme

Katse ensi kauteen - Kurkikankaan kaudesta tuli "ohikausi"

– Tästä tuli vähän tällainen ohikausi, toteaa Tammelan Ryskeen hiihtäjälupaus Eetu Kurkikangas vastatessaan kysymykseen, miten kausi on mennyt.

Viime keväänä Kurkikangas teki ratkaisun jättää salibandy ja yleisurheilu sivuun ja keskittyä täysillä hiihtoon. Valmentaja Ville Vesterisen kanssa tehtiin suunnitelmat harjoitusmäärän maltillisesta nostosta ja tehostamisesta. Kurkikankaan kesä ja syksy menivät harjoituksellisesti erittäin hyvin.

Paikka hiihtoliiton valmennusryhmiin ei Kurkikankaalle auennut, osittain liiton tiukan kulukurin takia, jonka vuoksi nuorten valmennusryhmien kokoa rajattiin entistä pienemmäksi. Siitä huolimatta ohjelmaan suunniteltuja leirejä toteutettiin suunnitellusti. Ohjelmaan sisältyi muun muassa parin viikon leiri loistavissa olosuhteissa Ruotsissa Östersundin lähellä Åsarnassa, muutama viikko Vuokatissa ja pari viikkoa Lapin lumilla, kun etelässä ei suksille päässyt.

Kun liiton leirityksiin ei ollut asiaa, leirit piti toteuttaa omakustanteisesti. Näiden toteuttamisessa isona apuna olivat tukemaan lähteneet yhteistyökumppanit.

-Siitä iso kiitos heille. Upeaa, että urheilu tuntuu kiinnostavan, kiittelee Kurkikangas.

Toinen erityisesti kiitettävä taho on Tammelan Ryskeen talkooporukka, joka hoiti pakkasten tultua Tammelan ladut huippukuntoon. Loppusyksystä Kurkikangas ajeli lumen perässä useamman kerran viikossa Paimion hiihtoputkeen tai Lempäälän säilölumiladulle, joka on urheilijalle aika kuormittavaa.

Miksi sitten vaikea kausi?

Loppuvuoden lumileirillä Kurkikangas havaitsi, että kovissa harjoituksissa hengitys ei tunnu kulkevan, mutta ajatteli sen johtuvan pienestä flunssasta ja kylmästä ilmasta. Kauden ensimmäisissä nuorten SM-hiihdoissa Iisalmessa ongelmat konkretisoituivat rajusti, kun 10 minuutin hiihdon jälkeen Kurkikankalle tuli seinä vastaan.

-Tuntui kuin ei olisi saanut lainkaan happea, ja heti kun yritti sitä suun kautta haukkoa, tuli ikään kuin oksennusrefleksi, kuvailee Kurkikangas.

Seuraavana päivänä Kurkikangas hiihti vielä sprintissä, jossa matka katkesi puolivälierässä taktiseen virheeseen, mutta hyvä kulku antoi uskoa, että hän on kyllä kunnossa. Seuraavalla viikolla Kurkikangas hakeutui tutkimuksiin. Testien, seurantojen ja haastatteluiden jälkeen hän sai maaliskuun alussa hoidon hengitystieongelmiin ja pääsi kisaamaan kuun puolessa välissä.

Kevään ainoaksi jääneessä normaalimatkan kisassa Lahdessa Kurkikangas otti sarjavoiton. Vaikka Suomen kärki ei mukana ollutkaan, hiihtäjälle kisa oli helpottava testi.

Kurkikankaan hiihtokausi päättyy ensi viikolla Oloksen maastoissa hiihdettävään Lapponia-hiihtoon, jossa kolmena päivänä kisataan 60, 50 ja 80 kilometrin matkoilla. Kisan ennakkoilmoittautuneiden listalta löytyy paljon hiihtoväelle tuttuja nimiä kuten esimerkiksi Juho Mikkonen, Antti Ojansivu, Kari Varis, Waltteri Vinkanharju, ampumahiihtäjänä paremmin tunnettu Ahti Toivanen, yhdistetyn olympiaedustaja Eero Hirvonen ja hiihdon väistyvä päävalmentaja Reijo Jylhä.

Lapponian jälkeen Kurkikangas ottaa muutaman viikon rauhallisemmin, ja sitten alkaakin valmistautuminen tulevaan kauteen.

-Onneksi pystyin koko talven vaikeuksista huolimatta harjoittelemaan laadukkaasti. Pohjat ovat hyvät ja harjoitteluun on kova motivaatio, summaa Kurkikangas ja kääntää auton nokan kohti pohjoista.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti