Lounais-Häme Forssa

Katso video: Käsidesi auttaa vain, jos sitä käyttää oikein, muistutettiin Forssassa ja Tammelassa

Oikeaoppisesta käsienpesusta ja käsidesin käytöstä on muistuteltu koronakeväänä, mutta tiistaina sen vaikutuksia katsottiin uudessa valossa.
Osastonhoitaja ja hygieniahoitaja Riitta-Liisa Konttinen opasti terveysasemalla käynyttä Matti Vinnikaista käsidesin käytössä, jonka tulokset katsottiin ultraviolettilaitteen alla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Osastonhoitaja ja hygieniahoitaja Riitta-Liisa Konttinen opasti terveysasemalla käynyttä Matti Vinnikaista käsidesin käytössä, jonka tulokset katsottiin ultraviolettilaitteen alla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalainen Matti Vinnikainen pumppaa pullosta kaksi annosta käsidesiä kämmenelleen ja hieroo sitä puolen minuutin ajan huolellisesti sormiinsa, kämmenselkiinsä ja ranteisiinsa. Kun kädet ovat kuivat, asettaa Vinnikainen kätensä ultraviolettilampun alle, joka kertoo, kuinka hyvin käsien desinfiointi onnistui.

– Kynsien reunoissa on keltaista, mikä kertoo siitä, ettei siihen mennyt käsidesiä. Lisäksi peukalon päät unohtuivat. Näin on käynyt monelle asiakkaalle tänään, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän osastonhoitaja ja hygieniahoitaja Riitta-Liisa Konttinen ohjeistaa.

Videolla toimittaja käyttää käsidesiä hyvinvointikuntayhtymän Riitta-Liisa Konttisen ohjeita noudattaen. Juttu jatkuu videon alla.

Teemapäivä muistuttaa hoitohenkilökuntaa ja kansalaisia

Vinnikainen osallistui tiistaina Forssan pääterveysaseman aulassa kansainvälisen käsihygieniapäivän tempaukseen, jossa asiakkaat pääsivät konkreettisesti kokeilemaan, kuinka toimiva oma käsidesitekniikka on.

– Käsiä olen pessyt nyt koronan aikana normaaliakin enemmän. Huolehdin aina aika hyvin käsihygieniastani, pitää maajussinkin pitää siitä huolta, Vinnikainen naurahti käsidesikokeilun jälkeen.

Teemapäivällä halutaan lisätä sekä terveydenhuollon parissa työskentelevien että potilaiden ja kansalaisten tietoisuutta oikeaoppisesta käsihygieniasta.

Hygienian tärkeydestä ja oikeaoppisesta käsidesin käytöstä oli Tammelan terveysasemalla sekä Forssan pääterveysasemalla kertomassa Konttisen lisäksi Hämeen ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijoita.

– Hoitohenkilökunnalle käsihygienia on tietysti aina hyvin tärkeää ja siitä muistutetaan usein. Tänä vuonna halusimme kohdentaa aihetta myös asiakkaiden suuntaan, Konttinen kertoi.

Juttu jatkuu kuvan alla.

HAMK:n sairaanhoitajaopiskelijat Maad Al-Attafi (vas.), Mirko De Bonis, Salima Mbakwe ja Henna Karjalainen demonstroivat oikeaoppista käsidesin käyttöä Forssan pääterveysasemalla. Kuva: Lassi Puhtimäki
HAMK:n sairaanhoitajaopiskelijat Maad Al-Attafi (vas.), Mirko De Bonis, Salima Mbakwe ja Henna Karjalainen demonstroivat oikeaoppista käsidesin käyttöä Forssan pääterveysasemalla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ajantakohtainen aihe

Käsihygieniapäivää on vietetty vuodesta 2009 saakka, mutta tänä keväänä se on ehkä ajankohtaisempi kuin koskaan aiemmin koronavirustilanteen vuoksi. Konttinen kertoi, että koronaviruksen vuoksi asiakkaat myös kyselivät aiheesta paljon.

– Moni asiakas on sanonut kantavansa pientä käsidesipulloa taskussaankin. Haluamme antaa ohjausta ja neuvontaa, jotta käsidesiä käytettäisiin oikein, Konttinen totesi.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Ultraviolettivalo paljastaa lahjomattomasti, jos käsidesin käyttäminen on ollut huolimatonta.

”Ei apua, jos ei käytä oikein”

Koronaviruksen myötä käsidesin käyttö on huomattavasti kasvanut myös ihmisten arjessa, mistä kertoo jopa ajoittaiset tuotepuutteet markettien hyllyissä.

– Vaikka käsidesiä käyttäisi, ei siitä ole apua, jos sitä ei käytä oikein, sairaanhoitajaopiskelija Henna Karjalainen muistutti.

Desinfioimatta jääviä kohtia käsissä ovat usein peukalot tyvineen, kämmenselkä ja kynsinauhat. Yleinen virhe on myös se, että käsidesiä otetaan liian vähän, HAMK:n sairaanhoitajaopiskelijat kertoivat.

– Toivomme, että etenkin huolellisuus jäisi ihmisille mieleen, Mirko De Bonis totesi.

– Hyvä käsihygienia on meidän yhteinen asiamme, Konttinen muistuttaa. FL

Näin käytät käsidesiä oikein

1. Annostele kaksi painallusta (3–5 ml) desinfioivaa huuhdetta kuiviin käsiin kämmenelle muodostamaasi ”kuppiin”.

2. Aloita desinfiointi kämmenistä, etene sormiin ja edeten kaikkialle käsiin.

3. Muista myös sormienvälit ja -päät, kämmenselät, peukalot ja ranteet.

4. Hiero käsiä 30 sekuntia huolellisesti tai kunnes kädet ovat kuivat.

Näin peset kätesi oikein

1. Kastele kädet huolellisesti.

2. Annostele nestesaippua käsiin.

3. Hiero käsiä joka puolelta 20 sekuntia, pese myös sormenvälit ja -päät, kämmenselät, peukalot ja ranteen.

4. Huuhtele huolellisesti.

5. Kuivaa huolellisesti.

Lähde: Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä ja Hämeen ammattikorkeakoulu

Uusimmat

Näkoislehti

29.5.2020

Fingerpori

comic