Lounais-Häme Jokioinen

Katso video: Kuuman koulu treenasi pelastustaitoja 112-päivänä – Darth Vader -maskien takaa löytyy tuttuja kyläläisiä

Kouluikäisen on hyvä osata soittaa hätänumeroon ja pitää huolta kavereista.
Mea Erkkilästä, 11, sammuttaminen oli kivointa, koska hän oli harjoitellut sitä jo Mansikissa. Kuuman vpk:n palokunnan päällikkö Sanna Heikkilä toivoi, että toiminnallinen 112-päivä innostaisi koululaisia mukaan vapaapalokuntatoimintaan. Kuuman vpk:ssa varsinaista junioriosastoa ei ole, mutta sellainen löytyy Jokioisten keskustasta. Kuva: Tapio Tuomela
Mea Erkkilästä, 11, sammuttaminen oli kivointa, koska hän oli harjoitellut sitä jo Mansikissa. Kuuman vpk:n palokunnan päällikkö Sanna Heikkilä toivoi, että toiminnallinen 112-päivä innostaisi koululaisia mukaan vapaapalokuntatoimintaan. Kuuman vpk:ssa varsinaista junioriosastoa ei ole, mutta sellainen löytyy Jokioisten keskustasta. Kuva: Tapio Tuomela

Lieskat löivät ja vesisuihkut lensivät kaaressa Kuuman koulun pihalla, kun paikallinen vpk järjesti toiminnallista tekemistä 112-päivän kunniaksi.

– Uskon, että oppilaiden motivaatio on korkealla ja ihan eri kuin tavallisilla koulutunneilla, koulunjohtaja Toivo Vainio totesi seuratessaan oppilaskatraan rientelyä rastilta toiselle.

Teemu Aaltosesta, 9, keilojen kaataminen vesisuihkulla oli aika helppoa, sillä hän on ampunut kotona tötsiä kumoon puutarhaletkulla.

Rasteilla harjoiteltiin myös alkusammutusta, kisaltiin liitinviestissä ja esiteltiin kalustoa.

Oppilaat kokivat hieman yllättäen suurimpia haasteita paloautovanhuksen kyydissä.

– En osannut avata ovea sisäpuolelta, Silja Pasanen, 9, nauroi.

Timo Heikkilä ohjeisti tötsien kaadossa tyylin olevan vapaa mutta pakollinen. Veeti Mattila, 11, tähtäsi tarkasti. Kuva: Tapio Tuomela.

112-puhelu ei tarvitse suuntanumeroa eikä saldoa

Kuuman vpk:n palokunnan päällikön Sanna Heikkilän mielestä alakouluikäisen on tärkeää osata soittaa hätänumeroon ja pitää huolta kavereista.

– Ensiapua voi harjoitella enemmän, kun ikä kasvaa.

Heikkilä muistutti oppilaille, että samasta hätänumerosta saa paikalle sekä poliisin, palokunnan, sairaankuljettajat että sosiaaliviranomaiset.

– Hätänumeroon soitettaessa ei tarvitse olla suuntanumeroa eikä saldoa.

Yksi oppilas tunnusti soittaneensa hätänumeroon kerran vahingossa, vaikka hänen piti soittaa äidilleen. Heikkilä totesi tällöin olevan oleellista kertoa, ettei oikeasti ole hätätilanne.

Tositilanteessa avun saamista nopeuttaa 112-sovellus, jonka avulla apu osataan lähettää oikeaan osoitteeseen.

– Voitte sanoa vanhemmillekin, että on hyvä juttu ladata se puhelimeen.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Darth Vaderit ovatkin kyläläisiä

Vpk on käynyt esittelemässä toimintaansa ja pitämässä lasten pelastustaitoja yllä Kuuman koululla melkein joka vuosi. Traditiosta haluttiin pitää kiinni koulun viimeisenäkin keväänä.

Takavuosina myös esikoululaisilla oli tapana tehdä retki paloasemalle.

Vpk:ssa olevasta Toni Brusinista lasten on hyvä nähdä, etteivät suojapukuihin ja paineilmalaitteisiin sonnustautuneet olennot ole Tähtien sodan Darth Vadereita vaan Kuuman kylän miehiä ja naisia.

– Kun lapset ovat nähneet meidät, ei meitä tarvitse pelätä.

Oman kylän ja sen asukkaiden suojelua

Vpk:laiset toivovat, että lapsissa syttyisi kipinä hakeutua aikanaan alalle tai ainakin alkaa harrastaa vapaapalokuntatoimintaa.

– Tämä ei ole trendilaji niin kuin sähly tai partio, mutta tässä pääsee suojelemaan omaa kylää, sen asukkaita ja omaisuutta, Brusin totesi.

Kuumassa ei ole junioriosastoa, mutta sellainen löytyy Jokioisten keskustasta. Kuuman vpk:hon kuuluu kymmenkunta jäsentä, jotka harjoittelevat kerran viikossa pelastustoimintaa ja kerran kuussa ensivastetoimintaa.

Tehtäviä on noin 40 vuodessa. Kuuman vpk oli tositoimimassa viimeksi tällä viikolla raivaamassa myrskypuita.

– Ensivastetehtäviäkin on ollut tänä vuonna jo useampi, vaikka helmikuussa vasta ollaan, Brusin kertoi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic