Lounais-Häme

Katso video: Per Carlanderin kirjanjulkistuksessa esiintyi Mummi Kutoo – Sentaattorilta ilmestyi piirtoja jälkipolville

-Taidan olla sellaisia viimeisiä perinteisiä kansankynttilöitä, jotka työntävät sorkkansa joka soppaan. Tämä tuli mieleeni, kun laitoin ajan tasalle ansioluetteloani, ja siinä oli 65 nimikettä, toteaa Per ”Pekka” Carlander.

Samalla ajatuksella urjalalainen Carlander on poiminut aiheensa myös kolumneihin ja pakinoihin. Hän on leikannut jutuissaan naispappeudesta aina tv-uusintojen ärsyttävyyteen asti. Hän on kirjoittanut sanomansa nasevasti jutustellen ja sanoja taitavasti käyttäen.

Vuosien varrella kirjoittajan leikekirjoihin on kertynyt 480 pakinaa ja kolumneja yli 300.

Mies julkaisi eilen kolmannen kirjansa ”Kolmas kerta sanoi Pekka ja Sentaattori”. Siihen on koottu yli sata Carlanderin Urjalan Sanomissa julkaisemaa pakinaa ja kolumnia 1980-luvulta lähtien. Carlanderilta ilmestyi kaksi kokoomakirjaa vuonna 2010.

-Kun juttelin erään lukijani kanssa ensimmäisestä kirjastani, hän sanoi: ”Jää ainakin piirto jälkipolville.” Nyt tuli piirtoja lisää.

Teoksen on toimittanut Seppo Pirhonen.

 

Carlander mieli nuorena journalismin pariin, mutta kirjapainoalaa tuntenut isä oli toista mieltä. Hän vaati poikaa kunnon ammattiin.

-Toimittajat ovat juoppoja huithapeleita, isä sanoi. Niin minä lähdin Opettajakorkeakouluun. Kolmen kuukauden kuluttua minut pestattiin ylioppilaslehden toimitussihteeriksi eikä isä siitä suuresti ilahtunut.

Vuonna 1930 syntynyt Carlander valitsi opettajan ammatin ja paikakseen Urjalan Hakkilan kansakoulun Hauhon Alvettulan sijaan.

-Hakkilasta siirryin Honkolaan. Kyllä nämä Urjalan-vuodet taitavat olla parempiakin kuin lapsuus ja nuoruus Helsingin Puu-Käpylässä.

Carlanderista tuli näkyvä persoona Urjalassa. Mustabaskerinen mies on ottanut osaa moniin kulttuuririentoihin, politiikkaan ja runsaasti luottamustoimiin kunnassa, seurakunnassa ja järjestöissä. Erityisen rakkaita ovat olleet vuodet kirkkovaltuustossa sekä näytelmäpiirissä.

Opettajan ammatti ei kuitenkaan syrjäyttänyt kiinnostusta journalismiin. Carlander toimi Forssan Lehden Urjalan kirjeenvaihtajana vuosina 1965–72.

-Vesa Syrjänen suositteli minua aikoinaan Matti Aaltoselle, ja siitä se yhteistyö alkoi. Sain 200 markkaa pohjapalkkaa ja sen päälle palstasenttihinta tekstistä. Kerran soitin Melanderin Kallelle toimitukseen, että on niin pientä tekstiä palstalla, etteivät urjalalaiset näe lukea.

Senttipalkasta Carlander johti nimimerkin Sentaattori, jonka turvin hän ruoti vuosien ajan elämäänsä ja kotipaikkakuntansa ajankohtaisia asioita Urjalan Sanomissa.

Toistaiseksi viimeinen Carlanderin kolumni ilmestyi Urjalan Sanomissa viime helmikuussa.

Kirjoittamisen halut ja sanomisen tarve eivät silti ole Carlanderilta kadonneet.

-Kirjoitan nyt käsin ja tikkukirjaimin, koska näkö on heikentynyt, hän kertoo.

 

Kirjan julkistamistilaisuudessa Urjalan säätiötalolla oli koolla Carlanderin ystäviä, kuntalaisia ja entisiä oppilaita. Näyttävän sisääntulon teki Mummi Kutoo -yhtye, jonka takavuosien keikka Urjalan Aseman makasiinissa on Carlanderin kolmen parhaan musiikkikokemuksen joukossa.

Yhtye toimi 1970-luvulla Urjalassa ja Tampereella ja soitti naivistista folkrockia ja psykedelistä musiikkia. Love Records julkaisi yhtyeen ainoan LP:n vuonna 1975.

-Soitamme tällä kokoonpanolla 3–4 kertaa 30–40 vuodessa, entisistä urjalalaisista koulupojista koostuva yhtye murjaisi. FL

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic