Lounais-Häme

Katso video: Ravintolalaiva Jannun nostosta tuli jännitysnäytelmä - Loviisaan Jannu saapui aamuyön tunteina

Ravintolalaiva Jannun nostosta kasvoi tiistaina varsinainen jännitysnäytelmä, joka keräsi valtavan määrän kiinnostuneita kaupunkilaisia Kehräämön rantaan.

Aamupäivällä alkanut nosto-operaatio venyi pitkäksi. Haastetta toi laivan alkuperäisestä muuttunut painopiste, joka painoi sadan tonnin painoista nostettavaa väärään kulmaan. Nostoyrityksiä tehtiin päivän mittaan useita.

Lopulta iltapäivän vaihtuessa illaksi Jannu saatiin kuivalle maalle. Töitä laivan kiinnittämiseksi ja kuljetuksen varmistamiseksi jatkettiin vielä illalla.

 

Kehräämön rannassa jännitti myös laivan uusi omistaja, helsinkiläinen Mari Ant-Vuorinen.

-Täytyy sanoa, että ammatillisesti tämä on yksi elämäni jännittävimmistä päivistä. Onneksi on hyviä ammattilaisia apuna, toivotaan vain, että kaikki menee hyvin, hän sanoo.

 

Forssasta Jannu lähti maantiekuljetuksena loviisalaiselle telakalle vähän ennen puoltayötä ja oli perillä aamuyöstä keskiviikkona.

Pelivaraa ei juurikaan jäänyt, sillä kuljetus jäi vain kolme senttiä maksimikorkeutta matalammaksi, joten Jannun korkeimmalla keikkunut kohta mahtui juuri ja juuri myös matalimpien siltojen alta.

Loviisasta Jannu siirretään edelleen Helsinkiin Hietalahden rantaan. Jos kaikki menee suunnitellusti, Jannusta tulee ravintolalalva Rosara, joka avaa ovensa Hietalahdessa jo ennen juhannusta.

Ant-Vuorinen on perustanut ravintolalaivaa varten Ravintolalaiva Rosara -nimisen yrityksen yhdessä Miika Mansikkamaan kanssa.

-Loviisassa puhalletaan pintaa, maalataan ja korjataan pohjaa, sisätyöt tehdään Helsingissä. Liikaa emme halua laivaa puunata, vaan ideana on kunnioittaa perinnettä ja sen rosoisuutta, Ant-Vuorinen kertoo.

Ant-Vuorisella ja Mansikkamaalla on jo Hietalahdessa asiakkaille vuokrattava hiekkapohjainen ja puusaunallinen White Sand Boat. Oikeastaan idea Jannun hankkimisesta lähti sen asiakkailta.

– Ihmiset kyselivät, eikö meillä ole ravintolaa tai kahvilaa, ja rupesimme ideoimaan. Miika Mansikkamaa oli nähnyt netistä, että tämä oli myynnissä, ja kun tulimme katsomaan, meille tuli fiilis, että tässä on juuri oikeaa asennetta, Ant-Vuorinen kertoo.

 

Forssalaiset seurasivat Jannun nostoa vähän haikeinakin.

-Olisin toivonut, että Jannu olisi saatu säilytettyä täällä. Veneilijät ehtivät jo mieltyä laivaan, se toi turvaa, Arja Varha sanoo.

Jannu painaa sata tonnia. Entinen omistaja Aki Grönholm kertoo, että nosturi tuotiin Espoosta, ja se pystyy nostamaan satakaksikymmentä tonnia. Haastatteluhetkellä työ jatkuu. Ihan vielä ei Grönholmilla ole haikeudelle aikaa. FL

 

Muokattu ke 9.5. klo 9.30 ja lisätty tietoa Jannun matkasta Loviisaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic