Lounais-Häme

Katto on korkealla ja seinät leveällä

Kaupunki- ja kuntapalvelujen (KAPA) tuoreet asukastyytyväisyystulokset mairittelevat Forssan kaupunkia. Forssa yltää vertailukuntien kärkeen varsinkin, kun asuinkuntaindeksissä painotetaan lääkäri- ja sairaalapalveluita, peruskoulua ja lasten päivähoitoa.
Vastanneista peräti yli 90 prosenttia on tyytyväisiä Forssan toriin ja torikauppaan. Vertailukunnat jäävät jälkeen. Lähes yhtä hyvät arviot Forssassa saavat vertailukuntien tapaan yleinen järjestys ja turvallisuus ja kirjasto, mutta tyykikylässä samaan joukkoon solahtavat myös uimahalli, ulkoilualueet ja puistot. Rakennetun ympäristön viihtyisyys ja kauneus ei jää niistä kauaksi.
Merkittävästi eli yli 15 prosenttiyksikköä kuntalaisten tyytyväisyys on noussut edelliskyselystä 2012 lasten päivähoidossa, torikaupassa, urheilu- ja pelikentissä, uimarannoissa, rakennetun ympäristön viihtyisyydessä ja kauneudessa, luonnon suojelussa, ilman laadussa ja ehkä yllättäen katujen ja teiden hoidossa.
Vastauksiin vaikuttavat ihmisten mielikuvat ja uutiset esimerkiksi kaupunkipuistostatuksesta, frisbeegolfradoista ja uudesta jalkapallon tekonurmikentästä.
Forssalaiset arvostavat edelleen korkealle paikkakunnan terveyskeskuksen lääkäripalveluja ja sairaalapalveluja. Jätehuolto, kierrätystoiminta ja juomaveden laatu ovat arvossa joka kunnassa.
Peruskoulu-, lukio- ja ammattikoulutus sekä aikuisten ammatillinen koulutus saavat Forssassa jonkin verran vertailukuntia parempia arvioita. Vastaajista valtaosa pitää myös Wahren-opistoa, museota, taidenäyttelyitä, teatteria ja konsertteja hyvin hoidettuina kuten urheilu- ja pelikenttiäkin sekä ulkoilureittejä.
Neljännes noteeraa hyväksi luottamushenkilöiden toiminnan, mutta vertailukunnissa lukemat ovat hiukan heikommat. Kuntalaisten vaikuttamisen mahdollisuus saa hiukan paremman arvion. 
Tyytyväisyys on laskenut neljän vuoden takaisesta lähinnä vain yritystoiminnan edistämisessä, aikuisten ammatillisessa koulutuksessa ja kunnan yhteistyössä naapurikuntien kesken.
Forssa jää alle vertailukuntien keskiarvon vain yritystoiminnan edistämisessä, naapurikuntien yhteistyössä, julkisessa liikenteessä ja autoilijoiden liikenneoloissa sekä syystä tai toisesta ilman laadussa.
Vastausten avulla kaupunki voi suunnata toimintaansa vastaamaan asukkaiden tarpeita. Kysely toimii myös valtuustokauden onnistumisen arviointina.
Suomen Kuntaliiton omistama konsulttiyritys FCG toteutti kaupunki- ja kuntapalvelututkimuksen viime keväänä . Mukana oli yhdeksän kuntaa. KAPA-tutkimus on osa kuntien keräämää tietojärjestelmää. Kyselyä on tehty 1980-luvulta asti kerran valtuustokaudessa.
Palvelukysely lähetettiin viime keväänä 700:lle 18–79-vuotiaalle forssalaiselle, joista 226 eli 32,3 prosenttia vastasi. Vastaajissa yliedustettuina olivat yli 55-vuotiaat ja naiset. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti