Lounais-Häme Forssa

Kattoremonttifirmalle vaaditaan 30 000 euron yhteisösakkoa työturvallisuusrikoksesta asbestitöissä Tammelassa ja Forssassa

Yhtiön syytetään teettäneen asbestitöitä puutteellisin turvavarustein, eikä työntekijöitä perehdytetty tarpeeksi.
Asbestitöissä pitäisi käyttää asianmukaisia suojavarusteita. Kuvituskuva.

Kihlakunnansyyttäjä vaatii Kanta-Hämeessä toimivalle Hämeen Laaturemontti oy:lle (nykyinen Vesivek) 30 000 euron yhteisösakkoa työturvallisuusrikoksista.

Haastehakemuksen mukaan yhtiö teki syksyllä 2016 Tammelassa kaksikerroksisen rivitalon kattoremonttia, johon sisältyi asbestipitoisten kattolevyjen purkutöitä.

Avi teki työmaalle työsuojelutarkastuksen, jossa havaittiin työntekijöiden työskennelleen ilman valjaita.

Työmaalta puuttui asianmukaiset putoamissuojaukset, eikä siellä ollut noudatettu asbestipurkutyötä koskevia työturvallisuusmääräyksiä. Asbestijäte oli pakkaamattomana ja merkitsemättömänä, eikä asbestityöstä ollut varoitusmerkintöjä. Työssä käytettävien hengityssuojainten tiiviyden mittaamista ei ollut myöskään tehty, eikä asbestipurkutyöllä ollut turvallisuussuunnitelmaa.

Puutteiden vuoksi työmaalle annettiin väliaikainen käyttökielto koskien työskentelyä putoamisvaarallisilla alueilla. Seuraavana päivänä tehdyssä uudessa tarkastuksessa havaittiin, että kieltoa ei ollut noudatettu, puutteita ei ollut korjattu ja työntekoa oli jatkettu.

 

Keväällä 2017 yhtiö teki Forssassa omakotitalon työmaalla asbestipurkutöitä, joissa poistettiin asbestipitoisen katteen kiinnikenauloja.

Työsuojelutarkastuksessa havaittiin, ettei työntekijöiden henkilökohtaista asbestialtistumista mitattu lainkaan ja työ oli tehty puutteellisin turvavälinein. Työntekijöitä ei myöskään ollut riittävästi perehdytetty asbestityöhön.

Kihlakunnansyyttäjän mukaan kaksi työnjohtajaa, yksikön johtaja ja yhtiön toimitusjohtaja ovat kukin tahallaan tai huolimattomuudesta rikkoneet työturvallisuusmääräyksiä. Heille vaaditaan sakkorangaistuksia.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antaa asiassa kansliatuomion 14. helmikuuta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

3.8.2020

Fingerpori

comic