Lounais-Häme

Kattovalaisimiin tulossa uusi kytkentä – "Sitä mukaan, kun tietoisuus lisääntyy, käyttöönotto lisääntyy"

Uudet eurooppalaiset valaisinkytkimet ilmaantuvat aluksi uudiskohteisiin.
Myyjä Laura Kemppainen kertoo, että uudet valaisinkytkimet saapuvat Clas Ohlsonin keskusvarastoon huhtikuussa. Kuva: Esko Tuovinen
Myyjä Laura Kemppainen kertoo, että uudet valaisinkytkimet saapuvat Clas Ohlsonin keskusvarastoon huhtikuussa. Kuva: Esko Tuovinen

Suomessa on alettu ottaa käyttöön uusia kattovalaisimien kiinnittämiskytkimiä.

Kattovalaisimet voi tietyissä uudiskohteissa kiinnittää perinteisen pohjoismaisen valaisinpistotulpan sijaan eurooppalaisella versiolla eli DCL-valaisinpistokytkimellä.

Pohjoismaat hakivat vuonna 2009 solmittuun yleiseurooppalaiseen standardiin kymmenen vuoden siirtymäajan, joka päättyy nyt 1. huhtikuuta. Uudenmallisen kytkimen varsinainen käyttöönotto tulee omaan tahtiinsa perässä.

Sähköteknisen alan standardointijärjestö (SESKO ry) on laatinut suosituksen, että Suomessa uutta valaisinkytkintä alettaisiin käyttää uudiskohteissa.

Vanhoissa kohteissa suositellaan käytettävän ainakin toistaiseksi vanhoja valaisinpistotulppia tai -liittimiä eli niin sanottuja sokeripaloja.

Sähköinfo oy:n tekninen johtaja Esa Tiainen täsmentää, että kyseessä on vasta SESKOn suositus, ei velvoite.

– Jotkut muut maat ovat saattaneet ottaa asiaan tiukempia kantoja. Esimerkiksi Ruotsissa uudiskohteisiin vaaditaan uusia valaisintulppia.

 

Tiaisen mukaan Suomessa uusien kytkimien käyttöönotto on ollut verkkaista. Sähkösuunnitelmiin ne ovat alkaneet ilmaantua pikkuhiljaa.

– Ei näistä suuri yleisö ole vielä edes kuullutkaan, mutta sitä mukaan, kun tietoisuus lisääntyy, käyttöönotto lisääntyy, Tiainen arvelee.

Uusi Euroopan laajuinen valaisinkytkin helpottaa valmistajia, kun valaisimia ei tarvitse tehdä erilaisilla kytkimillä.

– Turvallisuusmielessä ei tästä uudesta mallista juurikaan ole etua. Ehkä tämä uusi valaisinkytkin on siistimpi, kun se menee kokonaan rasian sisään.

 

Muun muassa Ikea on tuonut markkinoille uudella kytkimellä toimivia valaisimia.

Uudet pistorasiakytkimet ilmestyvät Tiaisen arvion mukaan uudiskohteiden kattoon erityisesti pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa. Siellä, missä asuntoja rakennetaan eniten.

Urakoitsijan pitäisi toimittaa uudiskohteisiin myös tulppia, joilla asukkaat saavat halutessaan vanhat valaisimet kiinni kattoon.

– Jos asukas ei itse osaa vaihtaa tulppaa, kannattaa työ jättää urakoitsijalle tai muulle sähköalan ammattilaiselle, Tiainen muistuttaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic