Lounais-Häme Forssa

Katujen kevätharjaukset alkoivat Forssassa normaalia aiemmin – Kaupunki puhdistaa hiekasta 230 kilometriä

Koska talvi oli lauha, hiekoitushiekkaa tarvittiin normaalia vähemmän eikä kaduilla ole puhdistettavaa materiaalia niin paljon kuin keväällä yleensä on.
Työkoneenkuljettaja Janne Kivivuori on lähdössä puhdistamaan katua kauhaharjakoneella. Kuva: Tapio Tuomela
Työkoneenkuljettaja Janne Kivivuori on lähdössä puhdistamaan katua kauhaharjakoneella. Kuva: Tapio Tuomela

Katujen kevätharjaukset alkoivat Forssassa tänä vuonna normaalia ajankohtaa aiemmin. Kaupungin infrapalvelut ryhtyi putsaamaan katuja hiekoitushiekasta jo 10. maaliskuuta, kun usein töihin on päästy vasta huhtikuun loppupuolella. Työt jatkuvat jälleen viikonlopun jälkeen 16. maaliskuuta.

– Katujen kevätharjaukseen päästiin näin aikaisin, koska sääolot ovat olleet tänä vuonna poikkeukselliset. Lunta ja pakkasta ei ole ollut tavallisten talvien tapaan, Forssan kaupungin katumestari Mikko Vähä-Touru sanoo.

Ensin ajoradat, sitten kevyen liikenteen väylät

Vähä-Tourun mukaan kaupunki aloitti hiekoitushiekan poiston keskustan pääväyliltä. Ensin puhdistetaan ajoradat, joiden jälkeen siirrytään kevyen liikenteen väylille. Harjaus aloitettiin kolmella mekaanisella keräävällä harjakoneella. Tämän jälkeen mukaan tulevat myös kaksi imuharjakonetta ja kaksi pesuyksikköä. Näistä toinen imuharjakone oli mukana jo viime perjantaina, ja myös toinen on tarkoitus ottaa töihin viikonlopun jälkeen.

– Seuraamme säätä eikä töitä tehdä pakkasella eikä runsaalla sateella. Jos sää muuttuu talviseksi, talvikunnossapitoa jatketaan vielä tarvittaessa. Maaliskuu on vielä talvikunnossapidon kautta, joten katuja ja kevyen liikenteen väyliä voidaan joutua hiekoittamaan uudelleen ja ajoratoja voidaan myös suolata. Täten harjaus saattaa mennä osittain hukkaan, Vähä-Touru toteaa.

Kaupungilla liikkuvilta toivotaan malttia

Forssan kaupunki puhdistaa ajoratoja ja kevyen liikenteen väyliä hiekoitushiekasta kaikkiaan 230 kilometrin matkalta. Jos säät ovat suotuisat eikä takatalvi yllätä, Vähä-Touru uskoo, että kevätharjaukset saadaan tehtyä tänä vuonna nopeassa aikataulussa. Koska talvi oli lauha, hiekoitushiekkaa tarvittiin normaalia vähemmän eikä kaduilla ole puhdistettavaa materiaalia niin paljon kuin keväällä yleensä on.

Harjaustöitä tehdään päiväsaikaan, ja Vähä-Touru toivoo kaupungilla liikkuvilta malttia, kun he kohtaavat harjakoneen.

– Autot voi toki pysäköidä liikennesääntöjen mukaan, mutta toivomme, ettei samaa autoa pidettäisi parkissa kovin kauan, jotta harjauskone pääsee puhdistamaan myös sen kohdan, Vähä-Touru sanoo. FL

Lue myös: Hiekkaa katujen talvikunnossapidon rattaissa – Plussa- ja nollakelillä liukkaudentorjunta näyttää miinusta (FL 22.12.2019)

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic