Lounais-Häme

Katulamppujen vaihto puolessa Forssassa

Forssassa katuja ja muita alueita valaisee noin 5500 valaisinta. Niistä noin puolet on vaihdettu viime vuosien aikana uuden sukupolven lamppuihin.

Lamppujen vaihdon yhteydessä uusittavaksi ovat menneet myös valaisimet sekä vanhemmat puupylväät, jotka vaihdetaan teräspylväisiin.

Forssan kaupungilla on katuvalaistuksen huolto- ja vaihtotöistä sopimus Forssan Verkkopalveluiden kanssa.

Kolmivuotinen sopimuskausi päättyi vuodenvaihteessa ja kaupunki tulee kilpailuttamaan uuden sopimuksen lähiaikoina Hilmassa.

Forssan Verkkopalvelut jatkaa kuitenkin katuvalojen uusimisurakkaansa vielä esimerkiksi Rautatienkadulla, koska valaisinvalmistaja Philips ei kyennyt lamppujen suuren kysynnän vuoksi toimittamaan riittävästi lamppuja Forssaan.

-Viime syyskuussa tilatut lamput tulivat Forssaan vasta joulun välipäivinä. Näin työt jatkuvat vielä tämän vuoden puolella, sanoo Forssan Verkkopalveluiden verkkopäällikkö Jyrki Tulander.

Tulander toteaa uusien led-lamppujen kestävän huomattavasti pidempään kuin aiemmin käytössä olleet valaisimet. Led-lamppu pitäisi palaa noin 50000 tuntia. Kun katuvalot ovat päällä vuodessa noin 3500 tuntia, pitäisi nyt asennettavan led-lamppu palaa vielä vuonna 2031.

Led-lamppuihin liittyvä tekniikka on Tulanderin mukaan mennyt viimeisten viiden vuoden aikana suurin harppauksin eteenpäin.

-Led-valaisimilla saadaan nykyisin parempi valaistus pienemmällä teholla. Tämä näkyy myös kaupungin sähkölaskussa, Tulander toteaa. Nyt 250 watin elohopeahöyrylamppu voidaan vaihtaa 100 watin led-lamppuun ja lopputuloksena on parempi valaistus. Samalla huoltokierrosten määrä vähenee.

Kaikkiaan yhden puisen valaisintolpan vaihtaminen uuteen terästolppaan valaisimineen ja lamppuineen maksaa töineen noin 900-950 euroa, josta lampun osuus on vajaat puolet kustannuksista.

Forssan kaupungin kunnallistekniikan päällikkö Tero Tiensuu sanoo kaupungin siirtyvän valaistuksessaan tarkoituksellisesti portaittain ledien käyttöön.

Uudistusta ei ole haluttu tehdä kertarysäyksellä, koska sama rytäkkä kustannuksineen odottaisi taas 2030-luvun alussa.

Kysymys on aina myös rahasta. Viime ja tänä vuonna valaistuksen uusimiseen kaupunki käyttää kumpanakin vuonna 200000 euroa.

Tiensuu arvioi, että katuvalojen vaihto-operaatio kestää vielä 4–5 vuotta.

Tähän mennessä ei ole uudistettu esimerkiksi Yhtiönkadun valaistusta.

Tiensuu sanoo, että pohdinnassa on ledien asentaminen myös tämän keskeisen kadun valaisemiseksi.

Vanhat puutolpat eivät jatka elämäänsä enää valaisinpylväinä vaan ne matkaavat Loimi-Hämeen Jätehuollon käsittelyyn Kiimassuolle.

Toinen vaihtoehto on Tuuloksessa sijaitseva Demolite oy:n puuterminaali.

Demolite keskittyy kestopuun hyödyntämiseen kierrätyksessä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti