Lounais-Häme

Katupöly yskittää, vaikkei olisi astmaatikko

 

Viksbergissä asuva Urpo Karvonen on yrittänyt jo useampana keväänä kiinnittää huomiota hiekoitushiekan pöllyämiseen Rytyntien kerrostalojen pihapiirissä.

-Olen vääntänyt isännöitsijän kanssa kättä siitä, pitääkö hiekan poisto tehdä kuivalla vai sateisella säällä, Karvonen kertoo.

Hän lisää, että kerrostalon seinässä on vesiposti aivan keskeisellä paikalla. Siitä saisi vettä pihan kastelemiseen, jos hiekkaa aletaan puhaltaa lehtipuhaltimella aurinkoisella kelillä.

Karvosen mukaan huoltomiehet puhaltavat hiekat lehtipuhaltimella seinien vierestä ja autojen alta. Isompi harja-auto käy lakaisemassa muun piha-alueen.

-Ei harja-autossakaan ollut vesisäiliötä. Sellaisiakin koneita on, jotka kastelevat samalla, kun lakaisevat, Karvonen vinkkaa.

Miehellä ei ole astmaa, mutta hengenahdistus vaivaa pienimmässäkin rasituksessa. Katupöly huonontaa oloa entisestään.

Karvonen toivoo, että asia otettaisiin vakavasti ja käytettäisiin vettä lakaisun yhteydessä.

-En valita asiasta pahalla, vaan siksi, koska katupöly oikeasti häiritsee.

Karvonen asuu toisessa kerroksessa. Hän tietää, että pöly nousee naapuritalon kuudenteen kerrokseen asti. Hän ei ole pihapiirin ainoa, jota pöly kiusaa.

-Ei auta, vaikka ikkunat ovat uusittu. Huippuimuri imee pihalla leijuvan pölyn sisälle, pihalle tullut naapuri huikkasi, kun Karvonen kysyi häneltä, haittaako katupöly.

Uudenmaan ely-keskus poistaa parhaillaan teille levitettyä hiekoitushiekkaa Hämeen ja Uudenmaan alueelta.

-Tänä talvena hiekkaa levitettiin teille kaksi kertaa enemmän kuin edellistalvina, ely-keskuksen kunnossapitopäällikkö Pekka Rajala kertoo.

Rajalan mukaan Forssan seudun teille on roudattu lähes 200 rekkakuormallista soraa. Sora on ollut lähinnä kalliomursketta.

-Kalliomurske pitää paremmin, mutta pyöräilijöiden kannalta se ei ole niin hyvä. Terävä sora voi puhkoa pyörän renkaita.

Hiekoitushiekka pyritään puhdistamaan taajamien ajoradoilta ja jalankulkuväyliltä maaliskuun loppuun mennessä.

Valta- ja kantateiltä hiekat kärrätään pois huhtikuun puoleenväliin mennessä ja muilta maanteiltä huhtikuun loppuun mennessä.

-Suurin osa sorasta jää tieluiskaan tai soratien rakenteeksi. Tiet täytyy kuitenkin harjata, ettei pölyä tule niin paljon.

Isoilla teillä sora harjataan tien sivuun, mutta taajamien keskustoissa hiekka kerätään pois.

Hiekat poistetaan sadekelillä tai kastelemalla tien pinta ennen harjaamista. Kuivilta pinnoilta hiekkoja ei harjata.

-Tie täytyy kastella aina, kun hiekkaa harjataan pois, Rajala sanoo.

Vilkkaimmilla maanteillä pölyämistä estetään tarvittaessa laimealla suolaliuoksella.

Uudenmaan ely-keskus pyrkii harjaamaan maantiet samaan aikaan kuin kuntien katuverkko harjataan. Niin vältetään muun muassa liikenteen kuljettaman hiekan uudelleen harjaus. FL

 

Katupöly ei innosta lähtemään kävelylle
Hengitysliiton mukaan katujen puhdistuksesta vastaavat voivat vähentää katupölyä:Aloittamalla katujen puhdistuksen heti sään salliessa.Käyttää vettä hiekanpoistossa pölyämisen estämiseksi.Käyttää tarvittaessa ensiapuna kalsiumkloridiliuosta pölyämisen estoon.Ajoittaa ja resursoida puhdistustyöt oikein.Pestä kadut puhdistusurakan lopuksi.Panostaa myös talvenaikaiseen lumen/hiekanpoistoon.Kohdentaa talvenaikainen hiekoitus oikeisiin paikkoihin.Käyttää hyvälaatuista hiekkamursketta.Hengitysliitto myös muistuttaa kiinteistönomistajia ja taloyhtiöitä kiinnittämään huomiota hiekanpoistoon.Pihoilta hiekat pitäisi poistaa ennen kaupungin puhdistusautojen tuloa.Lisäksi liitosta vinkataan, ettei hiekan poistoon kannata käyttää lehtipuhallinta.

Uusimmat

Fingerpori

comic