Lounais-Häme

Katupölyn aiheuttamat piinaviikot edessä, Forssa aloittaa hiekanpoiston kaduiltaan tänään

Katupöly pistelee silmissä, kirskuu hampaissa, kutittaa nenässä ja ärsyttää keuhkoja. Terveestä se on ehkä vain epämukavaa, mutta kaduilta ilmaan nouseva pöly aiheuttaa vakaviakin terveysongelmia.

Forssan Seudun Hengitysyhdistys ry:n sihteeri Kirsi Repo on tyytyväinen, että katupölystä ja sen terveysvaikutuksista nykyisin puhutaan.

-Asiaa ajatellaan enemmän, ja myös ongelmalle pyritään tekemään jotakin entistä tehokkaammin, hän toteaa.

Hengityssairaat reagoivat katupölyyn muita helpommin, koska heillä keuhkoputkien limakalvot ovat herkistyneet. Pöly lisää keuhkoputkien ärsytystä, joka taas nostaa limaneritystä, ja hengitys voi vaikeutua.

Oireet heikentävät hengityssairaan kuntoa ja voivat johtaa esimerkiksi astman pahenemisvaiheeseen. Korkeat hiukkaspitoisuudet voivat heikentää hengityssairaiden lisäksi pienten lasten, vanhusten sekä sepelvaltimotautia sairastavien terveydentilaa.

Tänä vuonna katupölyltä suojautuminen on tavallista vaikeampaa. Katupölyä on jo hengitysilmassa, mutta puhdistus voidaan aloittaa vasta yöpakkasten loputtua.

-Odotettavissa on, että hengitysilmassa olevan katupölyn määrä vielä kasvaa, Repo tietää.

 

Katupölyaikana kannattaa välttää vilkkaasti liikennöityjä katuja. Forssan Seudun Hengitysyhdistys suosittelee, että hengityssairauksia sairastavat ja katupölylle muuten herkistyneet ihmiset ottavat nyt aktiivisesti käyttöön hengityssuojaimet.

Uloshengitysventtiilillisen hengityssuojaimen tulee olla FPP 2 -luokkaa, jotta pienhiukkaset eivät pääse sen läpi. Suojain aiheuttaa hieman hengitysvastusta.

Keuhkosairaudesta kärsivä Repo ei voi suojainta käyttää.

-Keuhkojeni kapasiteetti ei niihin riitä. Välttelen pölyisillä kaduilla kävelyä ja nostelen huivia kasvojen eteen suojaksi. Asun maalla, mutta kaupungissakin on joskus käytävä.

Liikunta on kuitenkin olennaista hengitystiesairaudesta kärsivän hyvinvoinnille. Forssassa ulkoilmassa reippailuun on Revon mukaan hyvät mahdollisuudet.

-Puistoja ja kävelyreittejä kaukana kaduista esimerkiksi jokirannassa riittää. Jos kävelyllä käy vilkasliikenteisten reittien varrella, kävelyn terveyshyödyt jäävät saamatta.

Repo muistuttaa, että hengityssuojainten lisäksi terveyttään voi suojata hankkimalla suodattimet kodin tuuletusikkunoihin ja venttiileihin. FL

 

Mitä katupöly on?
Katupölyn koostumus vaihtelee sekä alueellisesti että ajallisestiSen haitallisuuteen vaikuttaa pölyhiukkasten koko (pienhiukkaset ja karkeat) sekä koostumus.Katupöly sisältää mineraalihiukkasia tienpintojen kulumisesta, hiekoitushiekkaa, tiesuolaa sekä metallihiukkasia ajoneuvojen jarruista, kytkimistä, moottorista ja renkaiden nastojen kulumisesta.Ilmassa leijuu myös renkaista kulunutta kumia, hienoksi jauhautuneita kasvienosia sekä siitepölyä.Katupölyhiukkasissa voi olla myös bakteeriperäisiä yhdisteitä ja nokihiukkasia.Tieliikenne nostaa ilmaan maaperähiukkasia myös luonnonympäristöistä ja rakennustyömailta.Lähde: Forssan Seudun Hengitysyhdistys ry 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti