Lounais-Häme Jokioinen

Kauan odotetut possut palasivat Elonkiertoon – Pipsa ja Ressu nauttivat kesästä uudessa aitauksessaan

Valtakunnalliset toimenpiteet afrikkalaisen sikaruton varalta pitivät possut pois Elonkierrosta muutaman vuoden ajan
Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Maatiaispossu Pipsa ja yorkshirensika Ressu heittäytyvät mutakylpyyn uudessa aitauksessaan. Elonkierron koordinaattori Miia Kuhanen kertoo, että kuumalla ja aurinkoisella säällä possun iho voi palaa, joten mutakylvyt ovat todella tarpeen. Kolmen kuukauden ikäiset possut tuotiin perjantaina 9.7. Elonkiertoon paikalliselta sikatilalta.

– Elonkierron ympäristö on niille mielenkiintoinen, koska ne eivät juuri ole olleet elämänsä aikana ulkona, Kuhanen sanoo.

Ulkonapitokielto oli esteenä

Possuja ei ole nähty Elonkierrossa vuoden 2018 jälkeen, kun sikojen ulkonapitokielto astui voimaan ja myös Elonkierron vanha aitaus piti purkaa. Ulkonapitokiellon mukaan siat on pidettävä sisällä koko Suomen alueella.

Kiellolla suojataan sikoja afrikkalaiselta sikarutolta, joka on sikojen, villisikojen ja minisikojen verenvuotokuumetauti. Afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan tavattu Suomessa eikä se tartu ihmisiin.

Ruokaviraston verkkosivuilla kerrotaan, ettei ulkonapitokielto koske sellaisia pitopaikkoja, joissa ulkotarhat on suojattu teräsverkkoaidalla, sähköaidalla tai muulla riittävän vankalla rakenteella. Varotoimien tarkoituksena on estää luonnonvaraisten villisikojen pääsy sikojen tarhoihin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Elonkierron koordinaattori Mia Kuhanen iloitsee possujen saamisesta Elonkiertoon, vaikka uuden aitauksen rakentaminen oli työläs projekti. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Elonkierron koordinaattori Mia Kuhanen iloitsee possujen saamisesta Elonkiertoon, vaikka uuden aitauksen rakentaminen oli työläs projekti. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Possut odottelevat rapsutuksia

Elonkierrossa possuja varten rakennettiin uusi aitaus ruokaviraston sekä maa- ja metsätalousministeriön vaatimusten mukaan. Aitauksessa on kaksi verkkoaitaa ja vankat portit. Possuja pääsee katsomaan aitojen välissä olevalta alueelta.

– Olihan se aikamoinen projekti. Aita esimerkiksi upotettiin vaatimusten mukaan 40 sentin syvyyteen maahan, Kuhanen kertoo.

Ensimmäisenä päivänään Elonkierrossa possut tutkivat uteliaasti ympäristöään. Aitaukseen rakennettiin myös uusi katos, johon possut pääsevät vilvoittelemaan varjoon. Possuille annetaan ruuaksi ohrarehua, vihanneksia ja hedelmiä.

Miia Kuhanen kertoo, että Elonkierrossa possun päivään kuuluu mudassa kylpemistä ja maan tonkimista. Possuille on tarkoitus tuoda myös muita virikkeitä aitaukseen, kuten jalkapalloja. Aidan vierelle tulevissa katsojissa riittää myös possuille ihmeteltävää.

– Possuja voi kyllä rapsuttaa aidan välistä, mutta ruokkia niitä ei saa, Kuhanen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

”Varsinkin kuumilla keleillä ei ole taattua, että possuja näkyy, koska ne tarvitsevat myös varjoa”, Miia Kuhanen sanoo. Pikaista viilennystä Pipsa ja Ressu saavat mutakylvyistä.

Elonkierron possut ovat olleet kaivattuja ja kyseltyjä kesävieraita. Kuhanen arvelee suosion johtuvan siitä, että possuja ei tavallisesti näe missään, toisin kuin lehmiä ja hevosia.

– Ovathan possut myös hauskoja eläimiä sekä todella fiksuja. Nämä ainakin vaikuttavat melko kesyiltä, Kuhanen sanoo.

Elonkierron puisto on avoinna päivittäin klo 6–23. Elonkierrossa järjestetään ohjelmaa Avoimet maatilat -tapahtumassa lauantaina 10.7. klo 10–19.

Uusimmat

Fingerpori

comic