Lounais-Häme

Kauhajoen kullasta palanen Forssaan

Seurahistoriansa ensimmäisen mitalin ja mestaruuden Korisliigassa voittaneen Kauhajoen Karhubasketin kullasta voi lohkaista palasen Forssaan, sillä mestarijoukkueessa ensimmäistä kauttaan päävalmentajana toiminut Jussi Laakso on Forssan Koripoikien kasvatti.

Kesäkuussa 42 vuotta täyttävä Laakso muutti Forssaan kahdeksanvuotiaana, kun hänen isänsä Arto Laakso tuli Riihimäeltä Forssan KOP:n pankinjohtajaksi. Ennen eläkkeelle siirtymistään Arto Laakso toimi kymmenisen vuotta sitten myös Forssan Nordean pankinjohtajana. Jussi Laakson vanhemmat asuvat yhä Forssassa.

– Aloin pelata koripalloa heti kun Forssaan muutettiin. Talsoilan koulussa moni pelasi korista ja minä lähdin mukaan, muistelee Laakso pelikavereitaan, joista Sami Marjamäki sekä Mikkolan veljekset Mika ja Ari nousivat SM-sarjapelureiksi.

Laakso sen sijaan jätti Forssan 15-vuotiaana, kun perhe palasi Riihimäelle.

– Pelasin Hyvinkään Tahkossa, mutta aloin valmentaa Riihimäellä minipoikien joukkuetta, joka nousi ikäluokkansa parhaimmistoon Suomessa.

Riihimäeltä Laakson matka jatkui Tampereelle, jossa FoKoPon entinen valmentaja Aki Selkee törmäsi Stockmannilla tuttuun työntekijään ja houkutteli Laakson valmentajaksi vastaperustetun BC Nokian tyttöjoukkueeseen,

Myös seuraavasta etapista Lappeenrannasta löytyi entinen forssalalaisvalmentaja Boutros Mali, joka toimi LrNMKY:n miesten liigajoukkueen päävalmentajana ja houkutteli Laakson parikseen.

Vuosina 2002-2004 Laakso veti päävalmentajana Lappeenrannan Catzia naisten SM-sarjassa.

– Lappeenrannan vuosina valmentamisesta tuli minulle varsinaisesti ammatti, Laakso sanoo.

Seuraavaksi matka jatkui Helsinkiin, jossa Laakso valmensi HNMKY:n nais- ja tyttöjoukkueita seitsemän vuotta. Menestystäkin alkoi tulla, kun Laakso luotsasi vuonna 2008 HNMKY:n pronssille naisten SM-sarjassa.

Lisää mitaleita tuli Espoossa, jonne Laakso siirtyi Hongan hommiin. Hongan A- ja B-tytöt voittivat vuosina 2010-2015 neljä Suomen mestaruutta Laakson johdolla ja Hongan naiset Laakso valmensi pronssille 2013.

– Hongan vuodet olivat hienoa aikaa. Seurassa oli paljon osaavia valmentajia ja opin itsekin paljon.

Kolme vuotta sitten Laakso alkoi hyödyntää oppejaan aivan uudella suunnalla Pohjanmaalla siirryttyään Karhubasketin liigajoukkueen apuvalmentajaksi.

– Olin valmentanut nais- ja tyttöjoukkueita 14 vuotta. Halusin kokeilla miesten Korisliigassa ja pääsin vanhan tuttuni Sami Toiviaisen pariksi Karhubasketiin. Päätin tehdä työni niin hyvin, että minulla olisi jossain vaiheessa mahdollisuus nousta päävalmentajaksi. Tiesin ettei Sami pysy Kauhajoella loppuikäänsä ja kun hän lähti vuosi sitten Tampereen Pyrintöön, minulle aukesi päävalmentajapaikka, kiitos seurajohdon.

Laakson ensimmäinen kausi miesten Korisliigan päävalmentajana tuotti heti täysosuman, kun Kauhajoki sekosi perjantaina ensimmäisestä SM-mitalistaan.

– Joskus helmikuun vaiheilla alkoi tulla sellainen tuntu, että voimme edetä mestariksi asti. Silloin moni asia loksahti paikoilleen, muun muassa sentteri Greg Mangano palasi Kauhajoelle. Minäkin sain samaan saumaan kaksivuotisen jatkosopimuksen, joka rauhoitti omalla tavallaan tilannetta, muistelee Laakso vaihetta, josta Karhubasket rykäisi peräti 15 pelin voittoputken.

Hienosta jaksosta huolimatta kauhajokelaiset lähtivät Korisliigan finaaleihin selkeästi altavastaajina runkosarjaa hallinnutta Salon Vilpasta vastaan. Molemmilla oli neljä amerikkalaispelaajaa, mutta Vilppaalla lisäksi kolme maajoukkuemiestä vielä senkin jälkeen kun Teemu Rannikko putosi jalkavammansa vuoksi kokoonpanosta. Karhubasketilla ei ollut maajoukkuemiehiä, mutta sillä oli Bojan Sarcevic, 18-vuotiaana Suomeen muuttanut bosnialaistakamies.

– Bojan sanoi minulle vuosi sitten, että hänen tavoitteensa on olla ensi kaudella Korisliigan paras pelaaja. Sitä hän minun mielestäni nyt olikin. Hän oli suurin yksittäinen tekijä mestaruutemme saavuttamisessa. Lisäksi meidän amerikkalaispelaajamme olivat selvästi Vilppaan virkaveljiä kokeneempia, mestarivalmentaja analysoi.

Jussi Laakson koripallokiireet eivät ole vieläkään ohi. 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen valmennustyö vie forssalaiskasvattia kesän aikana pitkin Kreikkaa, Balkania ja Baltiaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic