Lounais-Häme

Kauhu vetää uusia yleisöjä

Festivaalipäällikkö Ville Koivisto pitää elokuvahistorian klassikoita hienona porttina nykyelokuvien ymmärtämiseen. Varsinkin kauhuelokuvien lajityypissä samat tarinat ja tehokeinot vetoavat yleisöön vuosikymmenestä ja jopa -sadasta toiseen.

-Nämä elokuvat on moneen kertaan plagioitu: hahmot ovat tunnistettavissa tämän päivän teoksissa. Efektit ovat olleet ennen vaatimattomampia, mutta juonet paljon parempia, Koivisto arvioi.

Pääelokuva, saksalaisen Paul Wegenerin Der Golem, on Koiviston mukaan hyvä esimerkki tunnistettavasta juonenkulusta.

-Rabbi, joka rakentaa savi-ihmisen, joka ei olekaan mestarinsa hallittavissa ja pääsee irti. Tämä on oma tunnistettava genrensä ja elokuvan esittämä kysymys edelleen ajankohtainen: saako ihminen monistaa elämää? Koivisto mainitsee.

Kauhuelokuvan historiaa tuntevien huojennukseksi klassisimmat filmit, kuten Karloffin Frankenstein-tulkinta ja Nosferatu on jätetty muihin tilaisuuksiin. Forssassa on keskitytty vähemmän esitettyihinkin kauhun aarteisiin. Festivaalien harvinaisuus esimerkiksi on Seven Footprints To Satan -niminen Hollywood-tuotos. Tanskalainen ohjaaja Benjamin Christensen lähti kotimaansa menestyksen siivittämänä myöhemmin Hollywoodia valloittamaan, mutta ei saavuttanut suursuosiota. Mykkäkauhun kauden viimeisiin elokuviin lukeutuneen työn esittäminen onkin tapaus.

-Suurin osa Christensenin elokuvista on kadonnut ja tämä on yksi säilyneistä, sanoo Koivisto.

Kaikki festivaalien elokuvat ovat alkuperäisversioita, joten niiden kaivamiseksi on jouduttu näkemään vaivaa.

-Elokuvat on helppo löytää, mutta kun haetaan lupien omistajaa, se on aina sellainen salapoliisioperaatio. Joskus se onnistuu helpostikin, mutta välillä voi kestää kuukausia ennen kuin saa ihmiset vastaamaan sähköposteihin, kertoo Koivisto.

Kuten kaikki John Williamsin säveltämän Tappajahai-teemasävelen kuulleet tietävät, musiikin roolia ei voi elokuvan jännityksen luomisessa aliarvioida. Tästä syystä myös 17. kerran pidettävillä mykkäelokuvafestivaaleilla kuullaan jälleen live-säestystä.

-Viikolla näytämme ääniraidalta kauhuelokuvia. Perjantaista sunnuntaihin kaikki elokuvat ovat säestettyjä. Kyllä musiikki lisää tunnelmaa, varsinkin pienessä, intiimissä teatterissa, sanoo Koivisto.

Viikonloppuna esitetään myös uutta suomalaista mykkäelokuvaa. Kyseessä ovat opiskelijoiden tuottamat ja myös säestämät lähes puolituntinen Aataminpoika Forsström ja huopanullitanssit sekä yhdentoista minuutin pituinen Herätä minut. Näitä elokuvia pääsee seuraamaan maksutta.

Odotuksena on, että viikon aikana festivaalien kävijämäärä nousisi noin 2 000 hengen lukumäärään. Maanantaisessa ensi-illassa oli vielä perinteiseen tapaan rauhallista. Festivaalien teeman valinnassa oli tällä kertaa kuunneltu yleisön pitkäaikaista toivetta, joten voisi kuvitella sen vaikuttavan katsojarynnäkön muodossa.

Viikonlopun näytösten paikat ovatkin menneet hyvin, ja John S. Robertsonin ohjaama 1920-luvun mestariteos Tri Jekyllin salaisuus on jo loppuunmyyty.

-Forssalaisten määrä yleisössä on vuosien mittaan kasvanut. Olisi kyllä hienoa, kun paikallista kävijää olisi enemmänkin. Tällä hetkellähän 70 prosenttia festivaalien katsojista on muualta kuin Forssasta, sanoo ovimiehen virkaa hoitanut kaupungin entinen kulttuurisihteeri Pertti Munck. FL

Mykkäelokuvafestivaalit kestävät 22.8.–28.8. Kauhua ja jännitystä sisältävä ohjelmisto löytyy verkko-osoitteesta www.forssasilentmovie.com.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti