Lounais-Häme

Kauhujännäriä PikkuSpotissa

Hylätyn talon sisältä paljastuvaa jännitystä traagisiksi osoittautuvine salaisuuksineen. Seurauksena painajaisia, joista irtipääsypyrkimykset tuovat omat epätoivoiset ulottuvuutensa Mustapukuinen nainen -esityksiin Forssan teatterin PikkuSpotti-näyttämöllä.

Ohjaaja Kirsi Lindholm tiivistää produktion lähtökohdiltaan poikkeuksellisen herkulliseksi. Hän perustelee määritelmäänsä toteamalla Mustapukuisen naisen edustavan tyylilajiltaan kauhujännärinä uutta aluevaltausta sekä itselleen henkilökohtaisesti että Forssan teatterille.

-Outoon ja uuteen tarttuminen pitää yllä mielenkiintoa ohjaamiseen. Toisaalta asia on myös niin, että tunnen ohjaamisen niin omaksi hommakseni, että into siihen pysyisi yllä oikeastaan minkä tahansa kappaleen kanssa, Kirsi Lindholm huomauttaa.

Nainen mustissa perustuu Englantilaisen Susan Hillin kauhuromaaniin The Woman in Black. Nuori asianajaja Kipps saapuu pahaa aavistamatta syrjäiseen paikkaan selvittämään edesmenneen erakkorouva Drablow’n sotkuisia papereita sekä asiakirjoja. Kipps palaa vuosia myöhemmin piinaamaan jääneisiin kokemuksiinsa kertomalla tarinansa näyttelijälle.

Maailmalla runsaasti sekä arvostusta että kuuluisuutta saavuttanut näytelmä toteutuu Forssan teatterin PikkuSoptissakin vallitsevaan tapaansa kahden varsinaisessa lavatulkinnasta vastaavan näyttelijän tulkitsemana. Lisäksi näyttämöllä vilahtelee edesmenneen rouva Drablow’n haamu.

Toisena PikkuSpotin lavalla Nainen mustissa -esityksestä näyttelijänä vastaava Tuukka Saari ottaa teatteriestradiin ensi tuntumansa.

-Iso rooli heti kärkeen, mutta en valita. Pidän itseni haastamisesta ja tässä ei pääse ainakaan liian helpolla, hän määrittelee.

Kirsi Lindholm bongasi Tuukka Saaren PikkuSpottiin oman Neljäs seinä -teatteriryhmänsä avoimesta improharjoituksesta.

-Tuukassa oli heti poikkeuksellista potkua ja tämän produktion myötä hän on mennyt vielä lujasti eteenpäin.

Tuukka Saari toteaa tunteneensa aina kiinnostusta esiintymiseen, teatterissa näytteleminen mukaan luettuna. Esimakua asiasta hänelle on kertynyt jo pitkään Lounais-Hämeen musiikkiopistossa jatkuneen rumpujensoiton opiskelun myötä ja bändikeikkaakin on tullut kokeiltua. Neljäs seinä -ryhmän improtreeneihin Tuukka Saari lähti mukaan ryhmään kuuluvan opiskelijakaverinsa Riku Tuomisen kehotuksesta.

-Ei hänen minua sinne tarvinnut kahta kertaa pyytää ja nyt olen tässä.

Kirsi Lindholm huomauttaa Mustapukuisen naisen asettavan pelkällä tekstimäärällään näyttelijän kuin näyttelijän koetukselle. Hänen toteamuksensa, että esitys pyritään rypistämään väliaikoineen kahteen ja puoleen tuntiin, antaa käsitystä lukutarpeesta.

Kappaleessa toisena näyttelijänä toteuttava Ari Lindén myöntää lukemista riittävän. Riittävä-määritelmän hän huomauttaa pätevän myös roolihenkilön vaihdoksiin. Niitä synnyttää osaltaan tarinan takautumiin perustuva kerrontapa.

-Ei siinä paljon lavalta välillä pois ehdi, Lindén luonnehtii produktiota.

Edelliskerran hänet nähtiin Forssan teatterissa viime syksyn Variksen Veli -esityksissä ison näyttämön puolella.

-Silloin tekstin opiskelusta pääsi helpommalla kuin nyt, mutta tässä saa tarinasta paremmin kiinni.

Näytelmälle nimensä antaneina mustapukuisina naisina esityksissä vuorottelevat Hanna Aronen ja Mira Oksanen.

Kirsi Lindholm vertaa tekniikan, kuten taustaprojisointien valojen ja äänimaailman osuutta näyttämöllä kolmanteen henkilöön. Siltä osin lopputuloksesta huolehtivat Juho Mäkinen, Lari Koskinen ja Kalle Tulander.

PikkuSpotin estradi on saanut korotusta tähänastisesta lattiatasostaan parinkymmenen sentin verran. Ylöspäin on noussut niin ikään taaimmainen istuinrivi. Molemmat muutoksia, jotka parantavat yleisön näkyvyyttä näyttämölle.

 

Mustapukuinen nainen saa ensi-iltansa Forssan teatterin PikkuSpotissa 1.4. kello 19. Näytännöt jatkuvat 13.5. asti.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic