Lounais-Häme

Kauhukirjallisuus kiehtoo lapsia – Kirjasto heitti halloween-haasteen, jossa möröistä, peikoista ja velhoista kertyy leimoja

Louna-kirjastot heittää lapsille ja nuorille halloween-haasteen: lue neljä kirjaa ennen halloweenia, saat pienen yllätyksen.
Hyvä kirja herättää tunteita, esimerkiksi jännitystä ja pelkoa, sanoo Maija Pietilä Forssan kirjastosta.

Illalla sängyssä ennen nukkumaan menoa, pelkän lukuvalon kajossa. Niin on parasta lukea kunnon kauhukirjaa, sanoo Maija Pietilä Forssan kirjastosta.

Kun sitten pitäisi alkaa nukkua, uni ei meinaa tulla silmään. Talon rasahdukset ovat muuttuneet epäilyttäviksi. Tekee mieli sytyttää valot.

Pietilä tietää, että hyvä kirja herättää tunteita. Erityisesti lapsia kiehtoo pelon ja jännityksen tunteet. Ne ovat niin voimakkaita.

Juuri nyt eletäänkin vuoden parasta aikaa avata kauhukirja. Pimenevät illat tekevät lukuhetkistä jännittäviä.

– Aikuiset lukevat mielellään jännittäviä dekkareita, mutta lapsia ja nuoria vaikuttaa kiehtovan kaikista eniten kauhu. Kauhun kiehtovuus tulee esille aina, kun pidän koululaisille kirjavinkkauksia ja esittelen erilaisia genrejä, Pietilä sanoo.

Louna-kirjastot on heittänyt lapsille ja nuorille jännittävän halloween-haasteen.

Kirjasto kannustaa lapsia lukemaan lokakuun aikana neljä jännitys- fantasia- tai kauhukirjaa.

Kirjastosta voi hakea leimakortin, johon saa leiman aina kun palauttaa jonkin halloween-teemaan sopivan kirjan.

Halloween-teemalla tarkoitetaan sellaisia kirjoja, joissa seikkailee vaikkapa erilaisia mörköjä, velhoja tai peikkoja. Halloween-kirja voi olla pelottava, jännittävä tai sijoittua fantasiamaailmaan. Kaikenkokoiset kirjat hyväksytään, myös sarjakuvat ja tietokirjat.

Kun leimakortti on täynnä, eli siinä on neljä leimaa, saa kirjastosta pienen yllätyksen.

– Toistaiseksi lapset näyttävät ottaneen haasteen ihan hyvin vastaan. Täältä Forssan kirjastosta lähti juuri joukko pikkupoikia, jotka päättivät lainata neljä halloween-teemaan sopivaa kirjaa kerralla. Kun he palauttavat kirjat, he saavat leimakortin heti täyteen, Pietilä kertoo.

Halloween-haasteen taustalla on innostaa lapsia ja nuoria lukemaan. Pietilän mukaan tarvitaan vain yksi oikein hyvä kirja, ja kipinä lukemista kohtaan voi syttyä.

– Tuntuu, että tämän päivän teini-ikäiset eivät arvosta lukemista. He eivät välttämättä jaksa istua paikoillaan kirjan äärellä. Keskittymisessä on ongelmia, Pietilä sanoo.

Hänen mukaansa kirjasto voi tehdä osansa lukuinnostuksen kasvattamisessa, mutta vanhempien merkitystä lapsen lukuinnostuksen herättämisessä ei voi liikaa korostaa. Jos lapselle luetaan kirjoja jo pienenä, häntä alkaa todennäköisemmin myöhemmin kiinnostaa lukeminen. FL

Halloweenia eri ikäryhmille

Maija Pietilä Forssan kirjastosta vinkkaa kirjoja, jotka sopivat pimeneviin lokakuun iltoihin ja halloweenin odotukseen.

1.–4.-luokkalaiset: Lukupalat-sarjasta esimerkiksi Magdalena Hain ja Teemu Juhanin kirjoittama Painajaispuoti ja kamala kutituspulveri. Kirjassa on kiinnostavia kuvia, jännittävä tarina ja vain vähän tekstiä.

5–6.-luokkalaiset: Magdalena Hain kirjoittama Haiseva käsi. Kirjassa on monta lyhyttä kauhutarinaa.

Teini-ikäiset: Patrick Carmanin Luurankopuro. Netistä löytyy videoita, jotka liittyvät kirjan tarinaan.

Aikuiset tai pelosta nauttivat nuoret: Jeff Vandermeerin Hävitys, Marko Hautalan Kuokkamummo, Stephen Kingin Uinu, uinu lemmikkini tai Carry.

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic