Lounais-Häme

Kauhukliseet kierrästyksessä

Bodom (Suomi, 2016). 

Ohjaus: Taneli Mustonen. Pääosissa: Mimosa Willamo, Nelly Hirst-Gee. K-16, kesto: 85 min. Forssan Elävien Kuvien Teatteri.

Neljä nuorta uskalikkoa lähtevät Bodom-järven kuuluisalle murhapaikalle selvittämään vanhaa rikosta. Pahaksi onnekseen kukaan kvartetista ei liene ikinä nähnyt yhtäkään kauhuelokuvaa, josta olisi voinut saada vihjeitä, miten näissä hommissa yleensä käy.

Luokkakokous-elokuvallaan kassan räjäyttäneen Taneli Mustosen kohulla odotettu murhakauhutrilleri Bodom on yksi uuden vuosituhannen epäloogisimmista ja yksinkertaisesti typerimmistä elokuvista, joita Suomessa on tehty.

Käsikirjoitus lienee luodun jo seiskalla, sillä niin lapsellisen sekava ja omaan oveluuteensa kompasteleva kokoelma kliseitä on siirretty valkokankaille, että katsojan sietokykyä koetellaan toden teolla. Se pakollinen ylläri, ja sitä seuraava tuplaylläri, yrittävät jollain tavalla perustella älyttömäksi menevän sekametelisopan sattumia, mutta finaalin käsittämättömäksi venytetty pakkoselitys vetäisee sen viimeisenkin maton pois alta.

Palikoita kunnollisen jännärin rakentamiseksi tuntuu tekijöillä olleen vain rajoitettu määrä, sillä Bodom tulvii päälle liimattuja dialogijaksoja, jotka eivät liity itse tapaukseen millään tavalla, vaan lienevät otettu mukaan ainoastaan siksi, että elokuvalle saadaan riittävä kesto täyttämään koko illan esitys.

Nuorista näyttelijöistä Mimosa Willamo on ainoa, joka on edes etäisesti uskottava. Nelly Hirst-Geen kärvistely herättää lähinää hilpeyttä ja räppärinä tunnetun Mikael Gabrielin kannattaa tulevaisuudessa pysytellä ainoastaan levystudiossa. Ryhmän neljäs jäsen, Santeri Helinheimo Mäntylän näyttelemä umpiouto Atte, esitetään aluksi koko kommelluksen dynamona, mutta nuoren miehen motiivit unohdetaan monen muun asian ja tavaran ohella pian tienposkeen.

Lähdemateriaalia on varmasti katsottu ja yrityskin ollut kova, mutta Bodom todistaa jälleen sen elokuvan tekemisen ikiaikaisen faktan, että ilman toimivaa käsikirjoitusta hommaan on aivan turha ryhtyä.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti