Lounais-Häme Tammela

Kaukjärven ja Letkun koulut myytiin – Kaupat tietävät ensi vuoden talousarvioon 550 000 euron lisäalijäämää

Tammela päätti myydä Letkun (vas.) ja Kaukjärven koulut. Kuva: Tapio Tuomela
Tammela päätti myydä Letkun (vas.) ja Kaukjärven koulut. Kuva: Tapio Tuomela

Tammelan kunnanhallitus päätti myydä Kaukjärven ja Letkun koulut tarjouskilpailun jälkeen. Kaukjärven koulun myyntihinnaksi tuli 70 000 euroa, Letkun koulun 100 euroa.

Kaukjärven koulusta jätettiin nettihuutokaupan kautta seitsemän tarjousta, joista korkein oli 23 956 euroa. Parhaan tarjouksen jättäneelle järjestettiin tarjousajan jälkeen kaksi näyttökertaa ja annettiin mahdollisuus korottaa tarjousta. Kunnanjohtaja Kalle Larsson kertoo tehneensä kyselijöille selväksi, ettei hän vie kunnanhallituksen käsiteltäväksi tarjousta, joka on alle 70 000 euroa.

Tammelan kunta sai viime keskiviikkona kolmelta yksityishenkilöltä, Nestori Nurmelta, Markus Kolulta ja Tuomas Turkilta korotetun tarjouksen, jossa kauppahinnaksi tarjottiin 70 000 euroa. Kaupan ehtona on, että jos ostaja ei saa kiinteistön ostamiseen rahoitusta, kauppa raukeaa. Ostajat ovat Larssonin mukaan muuttamassa koulurakennusta asuinkäyttöön.

 

Ensi vuoden alijäämä kasvaa

Letku koulu myydään perustettavalle Visit Letku ry:lle. Yhdistyksen taustalla ovat Letkun kyläkauppa oy, Letkun kylätoimikunta, Letkun Musiikki ry ja Letkun Maamiesseura, jotka jättivät koulusta ostotarjouksen jo syyskuussa.

Lähiliikuntapaikka ja laavu jäävät edelleen kunnan omistukseen. Myytävä alue on noin 7500 neliömetriä ja kunnalle jäävä alue noin 5750 neliömetriä.

Kaupanteon ongelmana ja kunnanhallitusta puhuttaneena seikkana oli se, että Kaukjärven koulun tasearvo on 570 000 euroa ja Letkun koulun tasearvo 55 000 euroa. Kauppojen tekeminen tietää sitä, että Tammelan ensi vuoden talousarvioon on tulossa 555 000 euron alaskirjaus, mikä painaa talousarvion ennakoidun noin 900 000 euron sijaan 1,45 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Kirjanpidollinen alaskirjaus kuitataan kunnan taseessa olevalla ylijäämällä.

Tyhjillään olevien koulujen ylläpitokustannukset tekevät Larssonin mukaan kunnan kassaan vuosittain viisinumeroisen loven. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.7.2020

Fingerpori

comic