Lounais-Häme

Kaukolämmön laskutus muuttuu

Kaukolämpöyhtiö Vapo julkisti viime viikolla kaukolämmön laskutusmuutokset perusmaksun ja energiamaksun osalta Forssassa, muttei kertonut asiakkailleen tulevia energiamaksun hintoja. Tämä aiheuttaa hämmennystä ja harmitusta taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden keskuudessa.

Vapo lupaa tehdä kaukolämmöstä entistä reilumpaa ja ottaa Forssassa käyttöön tuntiluennan asiakkaiden lämmönkulutuksesta. Vuoden alusta alkaen se siis vastaa taloyhtiöiden pitkäaikaisiin toiveisiin ja tarkistaa asiakkaidensa perusmaksuihin vaikuttavat laskutusvesivirrat toteutuneen tuntikulutuksen avulla.

Laskutus tehdään neljässä eri kategoriassa laskutusvesivirran kulutuksen mukaan. Vapo auttaa korotusvaarassa olevia asiakkaitaan pienentämään laskutusvesimäärän ennen 1. heinäkuuta, kun mahdolliset korotukset tulevat voimaan.

 

Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen hallituksen forssalaisjäsen Rami Tervomaa pitäisi suuntausta oikeana, mikäli perusmaksu ei nousisi.

-Olemme laskeneet, että neljästä kategoriasta vain yhdessä perusmaksu halpenisi. Mitä isompi taloyhtiö, sitä enemmän perusmaksu nousee, Tervomaa kertoo.

Tervomaa myös ihmettelee, miksi perusmaksun hinnoittelua muutetaan samalla kun otetaan käyttöön uusi järjestelmä. Hän pelkää, että hyöty energiatehokkaista ratkaisuista menee hukkaan, koska määrättömästi taloyhtiöt eivät tilausvesivirran kulutukseen kykene vaikuttamaan.

 

Heinäkuun alusta Vapo siirtyy energiamaksun osalta kausihinnoitteluun ja lupaa, etteivät kaukolämpöasiakkaiden vuotuiset lämmityskustannukset keskimäärin muutu. Tervomaa pitää tätä myyjän eli Vapon markkinapuheena, josta puuttuu hinnan puuttuessa varmuus.

-Vapo pitää asiakkaitaan yhtenä joukkona ja kertoo, ettei energiamaksu keskimäärin muutu, mutta asiakkaat ovat yksilöitä, hän muistuttaa.

-Miten voidaan luvata, että hinta ei keskimäärin muutu, jos hinta ei ole tiedossa, hän kysyy.

Kausihinnoittelu tarkoittaa, että kaukolämpöenergian hinta vaihtelee eri kausien aikana, kun heinäkuuhun asti yksikköhinta on ollut sama 72,53 euroa megawattitunnilta. Kallein kategoria on marras-maaliskuun välinen aika, jolloin kulutetaan keskimäärin 64 prosenttia energiasta.

 

Vapo on ottanut kausihinnoittelun käyttöön vasta tänä vuonna ja vain Mynämäeltä on saatavissa tietoa talvihinnoittelusta. Tilastojen mukaan talvikausihinta Mynämäellä on 88,28 euroa megawattitunnilta, kesäajan hinta on 56,58 euroa ja kevät- sekä syyskauden hinta 76,41 euroa megawattitunnilta.

Tervomaa on laskenut, että 80 huoneiston kerrostalossa, jossa vuosikulutus on 600 megawattituntia, kaukolämmön energiamaksuun tulee Mynämäen hinnoilla yli 13 prosentin eli lähes 6 000 euron lisälasku. Asukasta kohden laskun on 80 asunnon kerrostalossa ollut tähän asti 51 euroa kuukaudessa, joten lisälaskua olisi Mynämäen hinnoilla luvassa asukasta kohden reilut 70 euroa vuodessa.

Erityisesti kausihinnoittelu näkyy Tervomaan mukaan hybridijärjestelmän käyttäjien laskuissa eli niiden, joilla kaukolämpö toimii esimerkiksi maalämmön varajärjestelmänä. Varaenergiaa tarvitaan erityisesti talven kylmimpinä aikoina, jolloin myös kaukolämmön kausihinta on korkeimmillaan.

-Jo tällä hetkellä kaukolämmön hinta on Forssassa maan keskiarvon yläpuolella ja Mynämäen kausihinnat ovat maan kalleimpia, Tervomaa toteaa.

 

Taloyhtiöissä laaditaan parhaillaan ensi vuoden budjettia. Vapon ilmoituksen myötä suunnitelmallinen kiinteistönpito on nyt hankalaa kaukolämpöverkkoon kuuluvissa taloyhtiöissä. Lämmityskulut haukkaavat Kiinteistöliiton indeksitalon hoitokustannuksista melkein puolet, joten ongelmia budjetin laadinnassa riittää.

-Tarkka kausihinnoittelu olisi pitänyt tuoda taloyhtiöiden tietoon riittävän ajoissa. Nyt on vain huoli ja epätietoisuus. Ymmärrän, että Vapo pyrkii tekemään kannattavaa bisnestä, mutta avoimuus tästä puuttuu, eikä se lisää luottamusta. FL

 

Alustavat hinnat julki
Kaukolämpöyhtiö Vapo reagoi taloyhtiöiltä tulleeseen kritiikkiin ja julkaisee Forssan Lehden kautta alustavat kausihinnoittelun energiamaksut. Lopulliset hinnat tulevat voimaan 1. heinäkuuta 2018 alkaen.Tällä hetkellä energiamaksun yksikköhinta on ympärivuotisesti 72,53 euroa megawattitunnilta. Ensi heinäkuusta alkaen kesähinta (kesä-heinä-elokuu) on 47,99 euroa, syys- ja keväthinta (syys-lokakuu, huhti-toukukuu) on 66,81 ja talvihinta (marras-maaliskuu) on 78,08 euroa megawattitunnilta.Vapon mukaan kausihinnoittelu antaa mahdollisuuden erityisesti talvikaudella suurempaan säästöön lämmityskustannuksista pienentämällä talven huippukulutusta. Vapon kaukolämpöpäällikkö Clas Blombergin mukaan keinoja ovat muun muassa energiatehokkaisiin järjestelmiin siirtyminen ja lämpötilan säätäminen huoneistossa.Yhden asteen lasku lämpötilassa tarkoittaa noin viiden prosentin säästöä energialaskussa, Blomberg kertoo.Blomberg vakuuttaa, ettei Vapolla ole aikomusta nostaa asiakkaidensa energia- tai perusmaksuja. Perusmaksun uutta laskutustapaa ei Blombergin mukaan voi suoraan verrata vanhaan malliin.Energiateollisuuden lämmönkulutusjakaumalla vuotuinen keskimääräinen energiamaksu ensi vuodelle on yhteensä 71,82 euroa megawattitunnilta, eli hinta laskee 0,73 euroa megawattitunnilta. Laskennallisesti kausihinnoittelulla energian hinta pysyisi vuositasolla samana kuin nykyinen hinta, mikäli kausihinnoittelu olisi otettu käyttöön jo vuoden alusta, Blomberg sanoo

Uusimmat

Fingerpori

comic