Lounais-Häme Forssan seutu

Kaukolämpö kantona kaskessa Forssan päästösäästöissä – Jokioinen on petrannut seudun kunnista eniten

Maatalous ja kaukolämpö nostavat Forssan seudun kuntien päästömääriä. Ypäjä ja Humppila ovat harvinaisessa joukossa.
Forssan päästöt asukasta kohti jaettuina ovat pienimpiä Forssan seudun kunnista. Eniten Forssassa päästöjä tulee kaukolämmöstä, jota tuotetaan kaupungissa suurelta osin turpeella.

Ilmastopäästöt ovat vähentyneet lähes kaikissa Suomen kunnissa vuosien 2005 ja 2017 välillä.

Myös kaikissa Forssan seudun kunnissa kokonaispäästöjen määrät ovat Suomen ympäristökeskuksen päästölaskelmien mukaan laskeneet vuosien 2005 ja 2017 välillä, mutta päästösäästöjä ei ole silti kerätty yhtä paljon kuin Kanta-Hämeessä keskimäärin.

Eniten päästöjään asukasmäärään suhteutettuna Forssan seudun kunnista on vähennetty Jokioisilla, jonka hiilijalanjälki pieneni aikavälillä yhdeksän prosenttia. Koko Suomessa asukasta kohden lasketut päästöt vähenivät 20 prosenttia.

Hinku-laskentamenetelmässä päästöihin lasketaan kaikki muut kunnan alueella syntyvät päästöt paitsi teollisuuden prosessipäästöt sekä kuorma-, paketti- ja linja-autojen läpiajoliikenne. Esimerkiksi valtateiden raskasta liikennettä ei siis kirjata kuntien liikennepäästöihin. Tilastot eivät sisällä myöskään päästökauppaan kuuluvien teollisuuslaitosten polttoaineiden käyttöä.

Alueella tuotetusta tuulisähköstä lasketaan kunnalle päästökompensaatio, mistä on tilastointiajalla ollut hyötyä Forssan seudulla vain Jokioisilla.

 

Juttu jatkuu kuvan alla.

Jokioisilla päästöjä liikenteestä, monella paikkakunnalla maataloudesta

Ypäjällä asukasmäärään suhteutetut päästöt nousivat peräti kymmenellä prosentilla vuosina 2005–2017. Humppilassa päästömäärä per asukas nousi samalla aikavälillä yhdellä prosentilla 14 hiilidioksidiekvivalenttitonniin.

Molempien kuntien kokonaispäästöt ovat aavistuksen vähentyneet, mutta asukasmäärän laskiessa jäljelle jäävien asukkaiden harteille jää suurempi päästötaakka.

Tammelassa asukaskohtaiset päästöt vähenivät neljällä prosentilla 9,6 tonniin per asukas.

Jokioisilla eniten päästöjä syntyy liikenteestä, joka on myös maakunnallisesti suurin päästölähde. Ypäjällä, Humppilassa ja Tammelassa suurin yksittäinen ympäristön kuormittaja on maatalous, jonka päästöt ovat Ypäjällä jopa nousseet.

– Ypäjälle on tehty ainakin yksi suuri navettainvestointi, ja pienellä paikkakunnalla jo yksittäiset tilat näkyvät päästömäärissä, ympäristöpäällikkö Niina Salminen-Åberg ja ympäristötarkastaja Henna Pirhonen Forssan seudun yhteisestä rakennus- ja ympäristövalvonnasta kertovat.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Lue myös: Jokioinen tavoittelee paikkaa auringossa – Hiilineutraalius ponnistaa aurinkovoimasta ja maaperästä

Turve nostaa päästölukuja

Forssan seudun kunnista vähiten päästöjä yhtä asukasta kohti laskettuna syntyy Forssassa. Valtakunnallisesti kuntien päästöjä ovat vähentäneet merkittävästi sähkön päästöjen pieneneminen, uudistukset kaukolämmön tuotannossa ja tuulivoiman rakentaminen.

Forssassa kaukolämpö tuottaa päästöjä selvästi enemmän kuin maatalous tai tieliikenne. Kaukolämmön tuottamat päästöt lähes kaksinkertaistuivat Forssassa vuosien 2005 ja 2017 välillä. Forssassa kaukolämpöä tuotetaan nykyisin Nevelinä tunnetun Vapon tuotantolaitoksella eniten turpeesta.

– Forssa taitaa olla Fisu-kunnista ainoa, joka käyttää lämmityksessä turvetta, Salminen-Åberg kertoo.

Fisu-verkosto on seitsemän kunnan hanke, jonka tavoitteena on kannustaa yrityksiä ekologiseen ja resurssiviisaaseen toimintaan.

Kunnat neuvovat ja toimivat esimerkkeinä

Kunnat eivät itse juuri voi vaikuttaa alueensa päästömääriin kuin omissa hankinnoissaan ja kilpailutuksissaan, Salminen-Åberg sanoo.

– Eniten vaikuttavat valtakunnalliset päätökset esimerkiksi energiamuotoihin ja autoiluun liittyen. Kunnat voivat tietysti valistaa, neuvoa ja toimia itse esimerkkinä. FL

Uusi laskentajärjestelmä

Suomen ympäristökeskus on laskenut ilmastopäästöjen määrän Suomen kunnille vuosille 2005–2017. Päästöt on nyt laskettu ensimmäistä kertaa kaikille kunnille yhdenmukaisella laskentamenetelmällä.

Kuntien asukaskohtaiset päästöt vaihtelevat huomattavasti noin 3 hiilidioksidiekvivalenttitonnista yli 25 tonnin päästöihin. Keskimäärin kuntien päästöt olivat asukasta kohti laskettuna Hinku-laskentamenetelmällä 6,8 tonnia.

Henkilöautojen päästöihin vaikuttavat ajoneuvojen määrä, ajomäärät ja ominaispäästöt.

Aiemmin aiheesta: Näin paljon sinun maakuntasi asukas aiheuttaa ilmastopäästöjä – erot ovat suuria, vaikka teollisuutta ja maataloutta ei huomioitaisi

Fingerpori

comic

Näkoislehti

29.3.2020

Uusimmat